ΕΡΤ

Σημαντική Ενημέρωση σχετικά με το ΑΜΚΑ

To Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας σε σχέση με τα όσα γράφονται για την απονομή του ΑΜΚΑ διευκρινίζει τα εξής:

• Ο ΑΜΚΑ έχει ήδη αυτοδίκαια αποδοθεί -από τα στοιχεία των Ταμείων- σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων και συνταξιούχων, που ξεπερνά τα 7.000.000. Προς αυτούς αποστέλλονται ήδη κάρτες Κοινωνικής Ασφάλισης με τον αριθμό (έχουν ήδη αποσταλεί 2.700.000, τις προσεχείς ημέρες θα αποσταλούν 2.500.000 και η αποστολή συνεχίζεται).

• Οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν μόνοι τους αν διαθέτουν ΑΜΚΑ, στο δικτυακό τόπο www. amka.gr

• Όσοι έχουν ήδη ΑΜΚΑ δεν υπάρχει λόγος να προσφεύγουν στα ΚΕΠ ή στα σχετικά γραφεία των Ταμείων.

• Στα ΚΕΠ ή στα γραφεία ΑΜΚΑ των Ταμείων θα πρέπει να προσφύγουν μόνον όσοι έχουν διαπιστώσει ότι δεν έχουν ΑΜΚΑ, θέλουν να διορθώσουν κάποια στοιχεία του, ή να εγγράψουν τα προστατευόμενα μέλη τους. Σημειώνεται ότι τα ΚΕΠ και τα γραφεία των Ταμείων τις τελευταίες μέρες έχουν αποδώσει εκατοντάδες χιλιάδες ΑΜΚΑ. Μόνο χθές (20/5/09) αποδόθηκαν 60.080 ΑΜΚΑ και οι επισκέψεις στον διαδικτυακό τόπο χθές ξεπέρασαν τις 100.000, ενώ σήμερα (21/05/09) αποδόθηκαν μέχρι το μεσημέρι 60.000 ΑΜΚΑ.

• Το πενταψήφιο 11131 δίνει μόνο πληροφορίες για τις διαδικασίες απόδοσης του ΑΜΚΑ.

• Η αναφορά στον Ιούλιο για τη χρήση του ΑΜΚΑ, αφορά στις συναλλαγές των πολιτών με τα Ταμεία. Αν κάποιος πολίτης δεν έχει πάρει ΑΜΚΑ μέχρι τότε, θα του αποδοθεί κατά την πρώτη συναλλαγή με το Ταμείο
του.

• Ο ΑΜΚΑ θα αποτελέσει την μοναδική εργασιακή-ασφαλιστική ταυτότητα κάθε πολίτη και άρα τόσο η απονομή όσο και η χρήση του θα είναι συνεχής και διαχρονική

Από την 1η Οκτωβρίου η εφαρμογή του ΑΜΚΑ στα ασφαλιστικά ταμεία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δελτίο Τύπου

Παρασκευή, 22.05.2009


Η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα. Φάνη Πάλη Πετραλιά, πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι στη 13.00, αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κ.Ε.Π Συντάγματος.

Η κα Πετραλιά συνομίλησε με την διοίκηση του Κ.Ε.Π., αλλά και με τους εργαζόμενους, καθώς και με τους πολίτες, που περίμεναν να εξυπηρετηθούν και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους, για τον τρόπο απόκτησης του ΑΜΚΑ.

Η Υπουργός δήλωσε τα εξής: «Με τον ΑΜΚΑ κάνουμε πράξη την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Τη σημασία του επιβεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνουν οι πολίτες. Γνωρίζω -έχω ενημερωθεί από τους υπευθύνους - για τα ζητήματα που έχουν προκύψει, λόγω της αθρόας προσέλευσης. Παρόλο που ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) έχει αποδοθεί σε 7.500.000 πολίτες θέλω να ανακοινώσω ότι θα αρχίσει η εφαρμογή του, από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, την 1 Οκτωβρίου 2009».

Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα

Το χαρτί της ανταγωνιστικότητας και των μεταρρυθμίσεων ρίχνει στο προεκλογικό τραπέζι ο κ. Κώστας Καραμανλής, θέτοντας ζήτημα ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Κλείνοντας το ετήσιο συνέδριο του Economist και στον απόηχο της δραματικής πτώσης της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι προετοιμάζονται τα πρώτα βήματα για το σταδιακό άνοιγμα κλειστών αγορών και κλειστών επαγγελμάτων. Οπως είπε ο κ. Καραμανλής «ενσωματώνεται σύντομα η Κοινοτική Οδηγία σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά, για να ακολουθήσει, ύστερα από σχετική διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους, η σταδιακή έκδοση των σχετικών αποφάσεων».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ έτσι ώστε, αφενός να μπει φραγμός στις ζημιές που παράγει - περίπου 2 εκατ. ευρώ την ημέρα - και αφετέρου να αποκτήσει η χώρα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο. Και συμπλήρωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για τη διαφάνεια και τον προγραμματισμό στα δημόσια νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Για τη φοροδιαφυγή ο κ. Καραμανλής είπε ότι:
- Γίνονται ιδιαίτερα αυστηροί έλεγχοι όχι μόνο στην αγορά αλλά και στους εισπρακτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς.
- Υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα τόσο για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών όσο και για την αντιμετώπιση της διακίνησης πλαστών τιμολογίων.
- Οργανώνονται δράσεις και μηχανισμοί που θα επιτρέψουν πρόσθετες στοχευμένες διασταυρώσεις οικονομικών στοιχείων. Η φοροδιαφυγή είναι μία κατ' εξοχήν αντικοινωνική συμπεριφορά, την οποία δεν μπορεί να αντέξει άλλο ο τόπος. Η σύγκρουση συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση.
Σε ό,τι αφορά την παιδεία: Ο κ. Καραμανλής είπε ότι έμφαση δίδεται στην αναμόρφωση του λυκείου και τη ριζική αλλαγή του σημερινού εξεταστικού συστήματος. Κεντρικοί στόχοι της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας παραμένουν
- Η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
- Η αποτελεσματικότερη σύνδεσή της με την οικονομία και την κοινωνία.
- Η ενίσχυση του ρόλου της ως μοχλού κοινωνικής κινητικότητας.
Σε ό,τι αφορά την υγεία:
- Θεσπίζεται ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.
- Ενισχύεται η αποδοτική λειτουργία των νοσοκομείων και διασφαλίζεται η χρηστή διαχείριση.
- Μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα προμηθειών.
Προχωρά η εγκαθίδρυση μηχανισμών και διαδικασιών για αυστηρότερο έλεγχο της συνταγογραφίας και της φαρμακευτικής δαπάνης.

ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ

Ο κ. Καραμανλής κατέληξε με το πολιτικό μήνυμα της κάλπης. «Στα τελευταία πέντε χρόνια, έγινε σημαντικό έργο» είπε και πρόσθεσε ότι «η μεταρρυθμιστική στρατηγική που δεν σταματά, δεν εγκαταλείπεται, δεν αναβάλλεται». Οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο αναγκαίες, σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις απελευθερώνουν τον δυναμισμό της κοινωνίας μας: Τη δημιουργία, την καινοτομία, την ανάπτυξη. Δημιουργούν στέρεες και ασφαλείς βάσεις στην πορεία του τόπου. Είναι όρος και προϋπόθεση για να είναι η πατρίδα μας πιο ισχυρή την επομένη της κρίσης. Είναι ο δρόμος που μεταβάλλει την παγκόσμια κρίση σε εθνική ευκαιρία. Αυτή είναι η επιλογή μας. Αυτό είναι το χρέος μας στον τόπο. Και το χρέος μας στον τόπο θα το εκπληρώσουμε στο ακέραιο. Οποιο κόστος κι αν χρειαστεί».

Πηγή ΤΟ Κέρδος

Στα «θρανία» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων κάθισαν λογιστές και φοροτεχνικοί για το Ε9

Με δύο ενημερωτικές ημερίδες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την προηγούμενη εβδομάδα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της ΓΓΠΣ παρουσίασαν στους κατεξοχήν ενδιαφερόμενους -λογιστές και φοροτεχνικούς- τη διαδικασία για τη διόρθωση των λαθών στο Ε9.

Μιλώντας για το Περιουσιολόγιο ο υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας είπε ότι η δημιουργία καθώς και η μηχανογράφηση του Ε9 και εν συνεχεία ο σωστός υπολογισμός του ΕΤΑΚ αποτέλεσε ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, αφού το υπουργείο έπρεπε να επεξεργασθεί 25 εκατ. εμπράγματα δικαιώματα και περίπου 7 εκατ. δηλώσεις πολιτών, για τα έτη 2005 - 2008.

Ο κ. Μπέζας έκανε ιδιαίτερη μνεία στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το ΕΤΑΚ και στην πρώτη εφαρμογή του. Παραδέχθηκε την ταλαιπωρία των φορολογουμένων, η οποία όμως οφείλεται -όπως ανέφερε- στο ότι το Ε9 δεν είχε σχεδιασθεί για τον υπολογισμό φορολογητέας ύλης και επομένως ήταν πάρα πολύ δύσκολο να προσδιορισθεί η θέση όλων των ακινήτων και η αξία των σχετικών εμπραγμάτων δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να διαπιστωθούν σημαντικά λάθη.

Ομως, η ΓΓΠΣ δημιούργησε σε σύντομο χρονικό διάστημα την απαραίτητη υποδομή διόρθωσης λαθών και παραλείψεων από τους πολίτες, χωρίς να απαιτείται η επανυποβολή του Ε9.


Κτίσματα επί οικοπέδου με σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και το δικαίωμα υψούν

Η περίπτωση είναι πολύ αντιπροσωπευτική και περιλαμβάνεται στα συνηθέστερα ερωτήματα συμπλήρωσης του Ε9.

Εδώ έχουμε κτίσματα επί οικοπέδου με σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Παράλληλα έχουμε και περίπτωση μελλοντικού ορόφου (δικαίωμα υψούν), που αποτελεί ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, με συγκεκριμένο ποσοστό επί οικοπέδου (50%).

Σε κάθε περίπτωση η σωστή καταχώριση στο έντυπο είναι η ακόλουθη. Σύμφωνα με τον κανόνα ότι σε κάθε γραμμή αναγράφεται μια ενιαία ιδιοκτησία ανά ιδιοκτήτη, στην πρώτη γραμμή καταχωρίζεται το ισόγειο διαμέρισμα: στη στήλη (9) ο κωδικός κατηγορίας για κατοικία που είναι 1, στη στήλη (11) όροφος το 0 για το ισόγειο, στη στήλη (12) οι κύριοι χώροι τα 177 τ.μ. και στη στήλη (13) οι βοηθητικοί χώροι 66 τ.μ. Στη στήλη (14) το έτος κατασκευής (με βάση το έτος από την οικοδομική άδεια), στη στήλη (15) τον κωδικό 1 για πλήρη κυριότητα και στη στήλη (16) το ποσοστό σας 75%. Στη στήλη (23) ο αριθμός ιδιοκτήτη.

Τα παραπάνω επαναλαμβάνονται στη επόμενη γραμμή -ως άλλο ακίνητο- για τη σύζυγό σας που έχει το 25%. Στην τρίτη γραμμή, παίρνει θέση το δικαίωμα υψούν, το οποίο ως ξεχωριστή ιδιοκτησία, παίρνει τον κωδικό 4 (ως οικόπεδο) στη στήλη (9) κατηγορία ακινήτου. Πρέπει όμως αυτό να εκφραστεί σε ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου. Ετσι στη στήλη (18) γράφονται τα τ.μ. ολόκληρου του οικοπέδου (τα 654 τ.μ) και στη στήλη (20) το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου που είναι 50%. Επειδή όμως έχετε το 75%, στο 50%, θα γραφτεί 18,75%.

Τα παραπάνω επαναλαμβάνονται στην επόμενη γραμμή για τη σύζυγο που έχει το 25% στο 50%. Δηλαδή στη στήλη (20) θα γράφει 12,5%.

- Προσοχή: τα 77 τ.μ. των βοηθητικών χώρων που υπάρχουν ήδη και ανήκουν στην ίδια οριζόντια ιδιοκτησία του δικαιώματος υψούν, πρέπει να γραφούν σε επόμενη (ξεχωριστή) γραμμή όπου στη στήλη (13) θα γραφούν τα 77 τ.μ., και στη στήλη (16) το ποσοστό σας 75%.

Απάντηση στο γιατί δεν μπορούν οι βοηθητικοί χώροι να γραφούν στην ίδια σειρά με το δικαίωμα υψούν, είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα κτίσμα κυρίων χώρων, ώστε να γραφούν δίπλα οι βοηθητικοί. Στις σημειώσεις (1η σελίδα Ε9) θα χρειαστεί να διευκρινίσετε ότι οι βοηθητικοί χώροι (77 τ.μ.) ανήκουν ως παρακολούθημα στο δικαίωμα υψούν που γράφτηκε στην προηγούμενη γραμμή.


Προ των πυλών φοροεισπρακτικά μέτρα με τις ευλογίες και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Μετάκαι τις συστάσεις του ΔΝΤ, τελειώνουν πλέον τα «ψέματα» και είναι βέβαιο ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα κινηθεί αναγκαστικά στη φορολόγηση των εισοδημάτων που διαφεύγουν (εργασίας, κεφαλαίου, επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ.).

Δεν εξαντλείται, λοιπόν, η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, που ως τρίτη (και τελευταία) φάση είχε οριοθετηθεί από την κυβέρνηση, με τα μέτρα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Παράλληλα θα αποδειχθεί κατά πόσον αυτή θα συνδυαστεί με την πολυπόθητη διοικητική μεταρρύθμιση, με στόχο την εξόντωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι όσες παρεμβάσεις –«ήπιες» κατά το κυβερνητικό δόγμα– έγιναν στην αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος άφησαν άθικτη τη βασική δομή του. Παράδειγμα ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) που με τις δρακόντειες και γραφειοκρατικές διατάξεις του, «παράγει» παραβάσεις που απειλούν «με το ρίξιμο» των βιβλίων και στον εξαναγκασμό για συμβιβασμό. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία των στοχευμένων μεταρρυθμίσεων είναι η θωράκισή τους με αποδοτικό φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό σύστημα. Γιατί όσο αυτό απουσιάζει, τόσο θα βρίσκει τη θέση της η προκλητική ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού και η κυβέρνηση θα «θρηνολογεί κάθε μήνα για τις απογοητευτικά χαμηλές εισπράξεις φόρων και για την γιγάντωση της φοροδιαφυγής».

Ψαλιδι σε εκατοντάδες φοροαπαλλαγές

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεξετάσει από μηδενική βάση όλες τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα

Το δρόμο για την περικοπή εκατοντάδων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα όλοι οι φορολογούμενοι, ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και οι επιχειρήσεις άνοιξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην τελευταία έκθεσή του, την οποία παρέδωσε την περασμένη Δευτέρα στον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου το ΔΝΤ προτείνει μεταξύ άλλων, για να μειωθεί το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3%, μείωση των φοροαπαλλαγών οι οποίες αντί να μειώνονται κάθε χρόνο αυξάνονται.

Κατάργηση των «χαριστικών» φοροαπαλλαγών? υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεξετάσει από μηδενική βάση όλες τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα με στόχο την περικοπή ή και την κατάργηση των περισσότερων.

Ούτε 100, ούτε 200 αλλά περίπου 1.000 είναι οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στην Ελλάδα, οι οποίες κοστίζουν στο δημόσιο 7 δισ. ευρώ ετησίως. Δηλαδή το 2,7% του συνολικού ΑΕΠ ή το 11,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός.

Κριτήρια
Όπως αναφέρει στην «Η» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών όλες οι φοροαπαλλαγές θα πρέπει κάποια στιγμή να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων αφού «με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το σύστημα των απαλλαγών και αφορολογήτων ποσών αντιμετωπίζει οριζόντια τους φορολογούμενους με ελάχιστα έως καθόλου κοινωνικά κριτήρια με αποτέλεσμα να ευνοούνται πολλαπλάσια οι οικονομικά ισχυρές κοινωνικές ομάδες ενώ αντίθετα οι οικονομικά αδύναμοι που έχουν ανάγκη ενίσχυσης ελάχιστα ωφελούνται από τις φοροαπαλλαγές». Εκτός από τις φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων σημαντικές φοροαπαλλαγές απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις ενώ φοροαπαλλαγές ισχύουν και για ορισμένες μεταβιβάσεις ακίνητων σε αρκετές περιπτώσεις είναι μεγαλύτερες και από τα έσοδα που εισπράττει το Δημόσιο από τις συγκεκριμένες μεταβιβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι αγόρασαν το 2007 πρώτη κατοικία γλίτωσαν φόρους συνολικού ποσού 622,29 εκατ. ευρώ.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας για το κόστος των 984 φοροαπαλλαγών που αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

- Οι δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κατοικιών, ιατρικά έξοδα, δίδακτρα, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. που εκίπτουν από το εισόδημα ή από το φόρο κοστίζουν κάθε χρόνο 1,02 δισ. ευρώ.

Οι μειώσεις φόρου εισοδήματος (πρόσθετο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, μειώσεις φόρου λόγω τέκνων και παραμεθορίου κ.λπ.) κοστίζουν 1,37 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι φοροαπαλλαγές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχονται σε 83,7 εκατομμύρια ευρώ.

Οι μειώσεις φόρου, εκπτώσεις δαπανών και φορολογικές απαλλαγές για τα κέρδη των νομικών προσώπων (Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.) έχουν κόστος ύψους 275,53 εκατ. ευρώ.

Οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων ανέρχονται σε 1,44 δισ. ευρώ.

Οι απαλλαγές για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με 2,1 δισ. ευρώ.

Οι απαλλαγές οχημάτων από τα τέλη ταξινόμησης κοστίζουν 51,58 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Οι απαλλαγές για τον ΦΠΑ κοστίζουν 506 εκατομμύρια ευρώ.

Απαλλαγές

Οι φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα έχουν πολλαπλάσιο όφελος με τις φοροαπαλλαγές σε σχέση με τους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα.

Συγκεκριμένα, οι απαλλαγές και τα αφορολόγητα ποσά που απολαμβάνουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 4.000 ευρώ! Αντίθετα, οι φοροαπαλλαγές που έχουν τα φυσικά πρόσωπα με χαμηλά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ είναι μόλις 600 ευρώ κατά μέσο όρο.

Πάντως σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους που υποβάλλει φορολογική δήλωση χρησιμοποιεί τις φοροαπαλλαγές και εμφανίζει στην εφορία δαπάνες για νοσήλια, ασφάλιστρα, δίδακτρα ή ενοίκια με στόχο να γλιτώσει φόρο.

Πηγή Ημερησία

Στο στόχαστρο των επιθεωρητών εργασίας 9 κατηγορίες επιχειρήσεων

Ο προγραμματισμός «δράσης» του Σώματος Eπιθεώρησης Eργασίας περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις

«Σαφάρι» ελέγχων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας εν μέσω της κρίσης που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των παραγόντων της αγοράς, «ευνοεί» τις καταστρατηγήσεις συμβάσεων και ωραρίων εργασίας, ξεκινά το Σώμα Eπιθεωρητών Eργασίας (ΣEΠE).

Στο... στόχαστρο των Eπιθεωρητών Eργασίας, όπως προκύπτει από τον προγραμματισμό δράσης του Σώματος τον οποίο αποκαλύπτει η «H», μπαίνουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του εμπορίου, των υπηρεσιών, του τουρισμού αλλά και των κατασκευών.

Tο σχέδιο των ελέγχων -που θα πραγματοποιηθούν υπό την εποπτεία του ειδικού γραμματέα του ΣEΠE Θ. Mατάλα- έχει λάβει, ήδη, την πολιτική έγκριση της υπουργού Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας Φ. Πάλλη Πετραλιά. Eχει, όμως, και την υποστήριξη των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων (για τον περιορισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού) και των συνδικάτων (η ΓΣEE, έχοντας διαπιστώσει υποχώρηση των ελέγχων και αύξηση του κρουσμάτων αυθαιρεσιών, επιμόνως ζητεί να ενταθούν οι έλεγχοι). Tο πρόγραμμα δράσης συζητήθηκε, μάλιστα, μεταξύ των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων και του ΣEΠE στο Συμβούλιο Kοινωνικού Eλέγχου Eπιθεώρησης Eργασίας που συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα.

Οι εννέα κλάδοι
Oι κατηγορίες των επιχειρήσεων στις οποίες θα γίνουν προγραμματισμένα οι έλεγχοι είναι:

Iδιωτικά γραφεία συμβούλων εργασίας και εταιρείες προσωρινής απασχόλησης που προσφέρουν υπηρεσίες μεσολάβησης για την εύρεση εργατικού δυναμικού και, στην πλειονότητά τους, είναι νεοσύστατες. «Θα ελέγχονται η ισχύς και η ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους και η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για τους εργαζόμενους τους καθώς και για εκείνους που διακινούν».

Eμπόριο, σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, διανομές και ταχυμεταφορές (delivery, courier), συνεργεία καθαρισμού και εταιρείες security. Mε δεδομένα αφενός τη διαπίστωση του ΣEΠE ότι «παρουσιάζουν τις συχνότερες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, κυρίως σε θέματα παράνομης και ανασφάλιστης εργασίας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης, μη καταβολής υπερωριών κ.α.» και ότι «οι καταγγελίες από την πλευρά των εργαζομένων, λόγω της επισφαλούς θέσης τους, είναι σχετικά σπάνιες» οι επιθεωρητές θα ελέγχουν... προληπτικά τέτοιες επιχειρήσεις. Iδιαίτερη προτεραιότητα θα δοθεί «στα μεγάλα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων».

Eπιχειρήσεις που απασχολούν επαγγελματίες οδηγούς καθώς έχουν, κατά καιρούς, διαπιστωθεί υπερβάσεις των νομίμων ωραρίων εργασίας, ιδιαίτερα σε περιόδους αιχμής. «Eπειδή οι παραβάσεις αυτές ενέχουν σημαντικούς κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων, θα ελέγχεται με αυστηρότητα η απαρέγκλιτη τήρηση του ωραρίου εργασίας των οδηγών με βάση τα θεωρημένα βιβλία δρομολογίων της επιχείρησης».

Eργολάβοι και υπεργολάβοι σε κατασκευές και τεχνικά έργα για την πρόληψη κυρίως ατυχημάτων που, τα περισσότερα, γίνονται «λόγω των καταστρατηγήσεων στις ειδικότητες και στην υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου». Oι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τεχνικούς και υγειονομικούς επιθεωρητές.

Eποχικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία που παρουσιάζουν παραβατικότητα σε ό,τι αφορά την τήρηση του ημερήσιου ωραρίου εργασίας, των ημερών ανάπαυσης καθώς και παράνομη και ανασφάλιστη απασχόληση. Oι έλεγχοι θα είναι εντατικότεροι στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Xρηματοπιστωτικοί οργανισμοί - τράπεζες. Oι έλεγχοι θα γίνουν για τον εντοπισμό φαινομένων καταστρατήγησης των νόμιμων ωραρίων εργασίας και για τη μη καταβολή υπερωριών.

Iδιωτικές κλινικές, γηροκομεία, διαγνωστικά κέντρα και ινστιτούτα αισθητικής όπου οι εργαζόμενοι διέπονται από ειδικές διατάξεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι καταγγελίες για παραβιάσεις είναι συχνές.

Oι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις θα ελέγχονται για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή των αποφάσεων διαιτησίας, την τήρηση των χρονικών ορίων εργασίας και τη χορήγηση εβδομαδιαίων αναπαύσεων στους εργαζόμενους.

Oι αποκλειστικές νοσοκόμες θα ελέγχονται για να διαπιστώνεται αν έχουν άδειες παραμονής για εργασία (αν πρόκειται για αλλοδαπές) καθώς και ο τρόπος αμοιβής τους.

Πηγή Ημερησία

Αντικειμενικό το νέο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων

Στη διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με αντικειμενικό σύστημα προσανατολίζεται το Yπουργείο Οικονομικών. Για τον λόγο αυτό, συστήνεται εντός του Ιουνίου ειδική ευέλικτη επιτελική ομάδα για την αποτελεσματικότερη δυνατή διενέργεια αυτών των διασταυρώσεων ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των οδηγιών του αρμόδιου υφυπουργού Αντώνη Μπέζα για αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, στην υπό σύσταση ομάδα, την οποία θα συντονίζει ο γ.γ. της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, θα μετέχουν γενικοί διευθυντές κρίσιμων υπηρεσιών του Yπουργείου Οικονομικών (Ελέγχων, Τελωνείων, Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, Οικονομικής Επιθεώρησης κ.λπ.).Eργο της ειδικής αυτής επιτελικής ομάδας θα είναι:

Η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής.

Ο προσδιορισμός των διαθέσιμων πηγών για διασταύρωση στοιχείων.

Η αξιολόγηση της αξιοπιστίας των προς διασταύρωση φορολογικών στοιχείων.

Η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων αυτών.

Η επικαιροποίηση των τρόπων διασταυρώσεων ανάλογα με τις μεθόδους φοροδιαφυγής.

Ο προγραμματισμός της αποστολής των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν από τις διασταυρώσεις, αφενός με επιστολές απευθείας στους φορολογουμένους και αφετέρου (με κοινοποίηση) στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Η διενέργεια των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων των φορολογικών δεδομένων που προωθεί το Yπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με την ίδρυση της ειδικής ομάδας που θα είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των εισοδημάτων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου, ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα των αυθαίρετων εκτιμήσεων, που ταλαιπωρούν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ανάλογη φιλοσοφία διαπνέει το τελευταίο διάστημα τόσο τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), με νέους τύπους διασταυρώσεων, όσο και την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), η οποία έχει να επιδείξει στο ενεργητικό της την εξάρθρωση κυκλωμάτων έκδοσης και διακίνησης εικονικών τιμολογίων.Ειδικότερα, εντός του Ιουνίου συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας στο Yπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για τη μελέτη και δημιουργία σχεδίου εφαρμογής ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θα στελεχωθεί από τον γενικό γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ως συντονιστή, τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας, τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων, τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης ΚΕΠΥΟ, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ελέγχου, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μητρώου και τους προϊσταμένους των διευθύνσεων Εφαρμογών Η/Υ του ΥΠΟΙΟ. Μάλιστα, η ειδική επιτελική ομάδα θα συνεργάζεται με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανάλογα με το είδος της διασταύρωσης, οι οποίες υποχρεούνται να προσφέρουν τη συνδρομή τους, ώστε τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων που τελικά αποστέλλονται σε φορολογουμένους, να εξυπηρετούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την ανάδειξη μη δηλούμενων εισοδημάτων.

Πηγή Express

Στη «φάκα» εταιρείες online για φοροδιαφυγή

Νέα υπόθεση φοροδιαφυγής, από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, εντόπισε η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης (Ε.Δ.Ε.Υ.Θ.), της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 2 επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου και 6 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών μέσω διαδικτύου (3 μεταφραστικά γραφεία, 1 μεσιτικό γραφείο και 2 επιχειρήσεις κατασκευής ιστοχώρων).

Από τις διασταυρώσεις που έγιναν σε καταθέσεις, έσοδα και τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μιας από τις εταιρίες διαπιστώθηκε ότι το 2008 ενώ είχε ακαθάριστα έσοδα από πελάτες εσωτερικού ύψους 490.000 ευρώ στην εφορία δηλώθηκαν για το ίδιο διάστημα μόνο 260.000 ευρώ. Επιπλέον υπάρχουν πωλήσεις και στο ebay προς πελάτες εξωτερικού για τις οποίες δεν εκδίδονταν φορολογικά στοιχεία (έχουν ήδη διαπιστωθεί πωλήσεις 3.000 περίπου MP3 players και λοιπών ηλεκτρονικών συσκευών) των οποίων η αξία δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί. Παρόμοιες παραβάσεις διαπιστώθηκαν και στην άλλη εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου.
Στα 3 μεταφραστικά γραφεία, διαπιστώθηκε στη μια περίπτωση άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας από το 2004, χωρίς να έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης επαγγέλματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. , άρα δεν έχει δηλωθεί καθόλου εισόδημα περίπου 50 χιλιάδων ευρώ ετησίως.

Στις άλλες 2 περιπτώσεις, όπως προκύπτει από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, τα εισοδήματα που δηλώνονται φορολογικά είναι υποπολλαπλάσια των πραγματικών.

Στη μία περίπτωση από έλεγχο των εμβασμάτων εξωτερικού έχει αποκρύψει 50.000 ευρώ ετησίως και στην άλλη περί τα 20.000 ευρώ ετησίως. Στις επιχειρήσεις κατασκευής ιστοχώρων σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν εκδώσει τιμολόγια. Διαπιστώθηκε η μη έκδοση στοιχείων για παροχή υπηρεσιών περί τα 25.0000 ετησίως.

Ο έλεγχος σε όλες τις ανωτέρω επιχειρήσεις συνεχίζεται.


29/5/2009
Πηγή: Ημερησία

Ευκολότερη η απόδειξη της ταυτότητας των φορολογουμένων

Στη βελτίωση των σχέσεων εφορίας - φορολογουμένων αποσκοπούν δύο εγκύκλιοι που εξέδωσε το Yπουργείο Οικονομικών με τις οποίες καθίσταται ευκολότερη η απόδειξη της ταυτότητας των φορολογουμένων στις αρχές, αλλά και η εκπροσώπηση των φορολογουμένων στις εφορίες.

Ειδικότερα, με τη μία εγκύκλιο (Αριθ. Πρωτ.: 1042242/525/0006Δ/2009) διευκρινίζεται ότι στις διοικητικές διαδικασίες αρμοδιότητας των υπηρεσιών του Yπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (όπως π.χ. απόδοση Α.Φ.Μ, εξόφληση τίτλων πληρωμής από τις ΔΟΥ κ.λπ.) εκτός από το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή την προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής γι'Α αυτήν ή το διαβατήριο, γίνονται δεκτά, για την απόδειξη των στοιχείων της ταυτότητας των ενδιαφερομένων, και η άδεια οδήγησης, καθώς και το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών φορέων.

Με τη δεύτερη εγκύκλιο (1049342/534/0006Δ/15.5.2009) διευκρινίζεται ότι οι δικηγόροι δεν θεωρούνται τρίτα πρόσωπα όταν εκπροσωπούν τους εντολείς τους και δικαιούνται να παραλαμβάνουν έγγραφα διοικητικών υπηρεσιών, χωρίς έγγραφη εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο. Eτσι, όταν η αίτηση έχει ήδη υποβληθεί από τον ενδιαφερόμενο ή τρίτο και προσέρχεται δικηγόρος για την παρακολούθησή της ή την παραλαβή της τελικής διοικητικής πράξης (εν προκειμένω στην εφορία) τότε του ζητείται να δηλώσει επιτόπου την πληρεξουσιότητά του, το ονοματεπώνυμό του, τη διεύθυνσή του και τον αριθμό μητρώου του Δικηγορικού Συλλόγου στον οποίο ανήκει.

Αυστηροί έλεγχοι της Εφορίας σε τρία μέτωπα

Αυστηρούς φοροελέγχους σε τρία μέτωπα πρόκειται να εξαπολύσει η Εφορία αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Το οικονομικό επιτελείο βλέποντας τη «μαύρη τρύπα» των φορολογικών εσόδων να μεγαλώνει και να υπερβαίνει ήδη τα 2 δισ. ευρώ στήνει επιχείρηση αύξησης των δημοσίων εισπράξεων. Στο επίκεντρο θα βρεθούν ιδιοκτήτες ακινήτων, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και οφειλέτες του Δημοσίου. Ειδικότερα, από τις 9 Ιουνίου και μετά:
1. 180.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να περάσουν από την εφορία τους για να κλείσουν, εφόσον το επιθυμούν, τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους για τα έτη 2000-2006, καταβάλλοντας πρόσθετους φόρους ύψος 850 εκατ. ευρώ ή 4.700 ευρώ κατά μέσο όρο.



Από τη στιγμή που θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά θα έχουν προθεσμία 10 ημερών να προσέλθουν στις ΔΟΥ για να δηλώσουν ότι αποδέχονται να πληρώσουν τα οφειλόμενα ποσά και να καταβάλουν άμεσα είτε το σύνολο των καταλογισθέντων φόρων είτε μια προκαταβολή της τάξης του 20%.

Μέχρι στιγμής από την εφαρμογή των ρυθμίσεων για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έχουν βεβαιωθεί έσοδα συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ έχουν ήδη εισπραχθεί.

Μετά τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η προθεσμία εφαρμογής της ρύθμισης για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων οι εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα θα ξεκινήσουν τακτικούς φορολογικούς ελέγχους στους επιτηδευματίες οι οποίοι έλαβαν το σημείωμα της περαίωσης αλλά δεν αποδέχθηκαν την περαίωση των χρήσεων 2000-2006 και άφησαν τις υποθέσεις τους ανοιχτές για έλεγχο.

2. 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν τον «λογαριασμό» του φόρου ακινήτων (ΕΤΑΚ) για το 2008. Συνολικά στο φόρο ακινήτων υπάγονται περίπου 2,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ το οικονομικό επιτελείο περιμένει ότι θα εισπράξει φέτος 1,7 δισ. ευρώ. Το διάστημα αυτό, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ταχυδρομεί ειδοποιητήρια σε περισσότερους από 350.000 φορολογούμενους οι οποίοι καλούνται μέσω του διαδικτύου να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις που έκαναν στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) των ετών 2005-2008.

Για νέα ταλαιπωρία των φορολογούμενων κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ και σε χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει ότι φορολογούμενοι που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο καταφεύγουν στις υπηρεσίες του υπουργείου και τις Δ.Ο.Υ. οι οποίες όμως δηλώνουν αδυναμία να τους βοηθήσουν. Έτσι πολλοί, όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, οδηγούνται στα ίντερντετ καφέ για την επίλυση των φορολογικών τους εκκρεμοτήτων.

3. Σφίγγει ο κλοιός για 500.000 οφειλέτες του Δημοσίου. Το καλοκαίρι αναμένεται να εγκατασταθούν στις εφορίες, ελεγκτικές και νομικές εταιρείες που θα αναλάβουν το κυνήγι των οφειλετών του δημοσίου και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Ελεγκτές και δικηγόροι θα αναλάβουν να ξεκαθαρίσουν το αρχείο των οφειλετών, να εντοπίσουν την διεύθυνση κατοικία τους, να εντοπίσουν περιουσιακά στοιχεία και να λαμβάνουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ). Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου οι οφειλέτες έχουν προθεσμία να υπαχθούν στη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή έως και του 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και έως του 50% των πρόσθετων φόρων.

Στο μεταξύ, περίπου 130.000 φορολογούμενοι που δήλωσαν το 2008 συνολικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ θα κληθούν να περάσουν από το ταμείο της Εφορίας για να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά που κυμαίνεται από 1.000 έως 25.000 ευρώ.

Μετά τις ευρωεκλογές το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει την εγκύκλιο με την οποία θα δίνονται οδηγίες για τον τρόπο υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς και θα ρυθμίζεται το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους φορολογούμενους που έχουν λάβει μεγάλα ποσά από αποζημιώσεις λόγω απόλυσης ή εθελουσίας εξόδου και εφάπαξ λόγω συνταξιοδότησης που εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά.

Επίσης, ενώπιον του εφόρου θα βρεθούν 147.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις που διενεργεί η ΓΓΠΣ να μην έχουν υποβάλλει περιοδική ή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή ακόμη και φορολογική δήλωση. Μαζί με την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων (ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος), οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόσθετο φόρο, καθώς και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Υστέρηση στα έσοδα
Μέχρι στιγμής από την εφαρμογή των ρυθμίσεων για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έχουν βεβαιωθεί έσοδα συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ έχουν ήδη εισπραχθεί.


29/5/2009
Πηγή: Ημερησία

Θέματα ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αθήνα, 2 Απριλίου 2009

Α. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Αρ.Πρωτ.: 1036178/153/0013

ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΟΛ. 1046

Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ


ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π.


Β. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ


ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΠΥΟ


Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ (Δ30)




ΘΕΜΑ: Θέματα ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2009.


ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 23 του Ν. 3427/2005 (ΦΕΚ 312Α΄/27-12-2005).

2. Τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 23 του Ν. 3427/2005, με τις οποίες εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών να καθορίζει κατ΄ έτος τον τύπο και το περιεχόμενο, καθώς και τον τρόπο και τις προθεσμίες υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

3. Την 1019381/67/0013/ΠΟΛ. 1019/16-2-2009 (ΦΕΚ Β΄ 368) Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2009, δικαιολογητικών εγγράφων που υποβάλλονται με αυτή και ημερομηνίες υποβολής της»

4. Την 1023525/377/Α0012/27-2-2009 (ΦΕΚ Β΄ 440) Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2009 καθώς και της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2009 για ορισμένες κατηγορίες υποχρέων»

5. Την κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών 1666/ΔΙΟΕ89/16-1-2009 (ΦΕΚ Β΄40) για τον καθορισμό αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.

6. Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό.


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Άρθρο 1

Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων έτους 2009 με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω ειδικού δικτύου (σύστημα TAXISnet).

Η πιστοποίηση στο σύστημα TAXISnet, πραγματοποιείται μετά από αίτηση - εγγραφή, από όπου λαμβάνεται όνομα και κωδικός χρήστη. Η πρόσβαση στο TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2009 είναι εφικτή με τη χρήση των κωδικών αυτών.

Ο συνδυασμός του ονόματος και του κωδικού χρήστη ταυτοποιεί το συγκεκριμένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αποτελεί απόρρητο προσωπικό στοιχείο και επιτρέπεται μόνο στον ίδιο να τον διαχειρίζεται και να τον μεταβάλλει, έτσι ώστε μόνο το πρόσωπο αυτό ή άλλο της επιλογής του να είναι σε γνώση αυτού και να έχει τη δυνατότητα χρήσης του.

Στις περιπτώσεις που το φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει ήδη πιστοποιηθεί στο σύστημα TAXISnet, η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων του έτους 2009, πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών που ήδη διαθέτει.


Άρθρο 2

Ως ημερομηνίες ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων ορίζονται εκείνες της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Ημερομηνία υποβολής της δήλωσης θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτής στο σύστημα TAXISnet, με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα - φυσικό ή νομικό πρόσωπο μοναδικού αριθμού καταχώρησης δήλωσης.

Η εμφάνιση στην οθόνη της δήλωσης συσχετισμένης με το μοναδικό αριθμό καταχώρισης και η ημερομηνία υποβολής της ή η εκτύπωσή της, αποτελούν την πληροφορία ή το αντίγραφο υποβολής της αντίστοιχα.


Άρθρο 3

Τα γενικότερα ζητήματα μεταβολής προσωπικών στοιχείων, αναστολής πιστοποίησης, ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και ελέγχου, καθορίζονται με την 1014179/258/Α0012/ΠΟΛ. 1036/12-2-2001 απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.


Άρθρο 4

Η Απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Ακριβές Αντίγραφο
Ο Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών

Η Προϊσταμένη της Γραμματείας
Αντώνιος Μπέζας

Παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης Ενιαίου Τέλους Ακινήτων νομικών προσώπων έτους 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αθήνα, 14 Μαΐου 2009

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Αρ.Πρωτ.: 1048938/254/0013

ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΟΛ. 1064

Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ


ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π.




ΘΕΜΑ : Παράταση προθεσμίας υποβολής δήλωσης Ενιαίου Τέλους Ακινήτων νομικών προσώπων έτους 2009.


ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Έχοντας υπόψη:

Τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του N. 3634/2008 (Φ.Ε.Κ. 9Α΄/29-1-2008) «Κατάργηση φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών - Απαλλαγή πρώτης κατοικίας - Ενιαίο τέλος ακινήτων - Αντιμετώπιση λαθρεμπορίου καυσίμων και άλλες διατάξεις», με τις οποίες εξουσιοδοτείται ο Υπουργός να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.

Την 1666/ΔΙΟΕ89 (ΦΕΚ 40Β΄/16-1-2009) κοινή Απόφαση του Πρωθυπουργού & του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών περί καθορισμού αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.

Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Παρατείνουμε την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων Ενιαίου Τέλους Ακινήτων νομικών προσώπων για το έτος 2009, σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. και συγκεκριμένα:
α) Μέχρι 22 Μαΐου 2009 τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 1.
β) Μέχρι 25 Μαΐου 2009 τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 2.
γ) Μέχρι 26 Μαΐου 2009 τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 3.
δ) Μέχρι 27 Μαΐου 2009 τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 4.
ε) Μέχρι 28 Μαΐου 2009 τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 5.
στ) Μέχρι 29 Μαΐου 2009 τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 6.
ζ) Μέχρι 1 Ιουνίου 2009 τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 7.
η) Μέχρι 2 Ιουνίου 2009 τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 8.
θ) Μέχρι 3 Ιουνίου 2009 τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 9.
ι) Μέχρι 4 Ιουνίου 2009 τα νομικά πρόσωπα των οποίων ο Α.Φ.Μ. λήγει στο ψηφίο 0.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Ακριβές Αντίγραφο
Ο Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών

Η Προϊσταμένη της Γραμματείας
Αντώνιος Μπέζας

Επιστροφή χρημάτων «κληρώνει» ο λήγοντας αριθμός του Λαϊκού Λαχείου

Επιστροφή των χρημάτων της αγοράς καταναλωτικών προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών ενδέχεται να «κληρώνει» κάθε εβδομάδα ο λήγοντας αριθμός του Λαϊκού Λαχείου, σύμφωνα με εισήγηση που έχει κατατεθεί στο υπουργό Οικονομίας, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, αντίστοιχο μοντέλο εφαρμόζεται στην Ινδία. Αν ο κωδικός μίας απόδειξης 1.000 ευρώ λήγει στον αριθμό 30 και τα δύο τελευταία ψηφία του Λαϊκού (κληρώνει κάθε εβδομάδα και σύμφωνα με τη γνωστή διαφήμιση ένας στους δύο κερδίζει) είναι τα ίδια, τότε ο φορολογούμενος θα πηγαίνει με την απόδειξη στην Εφορία και θα παίρνει πίσω όλα τα χλήματα της αγοράς (1.000 ευρώ).

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που προωθούν αυτή την πρόταση υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο οι φορολογούμενοι θα έχουν επιπλέον κίνητρα για να ζητούν αποδείξεις, ενώ ταυτόχρονα θα σταματήσει η «αιμορραγία» των δημοσίων εσόδων από τη μη απόδοση του ΦΠΑ.

Πέρα από το «ινδικό μοντέλο», στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν και άλλα, λιγότερο «τυχερά», μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο να εντάξει νέες κατηγορίες επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών πίνακα της έκπτωσης δαπανών με αποδείξεις, όπως είναι οι αποδείξεις από ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, δίδακτρα τεχνικών και επαγγελματικών σχολών, καθαριστήρια, συνεργεία αυτοκινήτων, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, ενώ δεν αποκλείεται αργότερα να ενταχθούν τα καταστήματα με είδη υπόδησης και ένδυσης, καθώς και είδη αισθητικής.

Σήμερα, με τις αποδείξεις έχουμε τη δυνατότητα έκπτωσης από το εισόδημά μας ως και 8.000 ευρώ για σύνολο αξίας αποδείξεων 20.000 ευρώ (40% έκπτωση) και να γλιτώσουμε φόρο ως 3.200 ευρώ.


15/5/2009
Πηγή: www.in.gr

Ερχονται οι... «φοροτροχονόμοι»

Με φοροτροχονόμους και εμπλουτισμό της λίστας των αποδείξεων που εκπίπτουν από το εισόδημα, αλλά και με τους «Ποσειδώνα» και «Ερμή», τα δύο νέα αντιλαθρεμπορικά πλοία της τελωνειακής υπηρεσίας, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και να υποστηρίξει, μέσω της ενίσχυσης των εσόδων, ικανά τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. Ο εμπλουτισμός της λίστας των αποδείξεων αποφασίστηκε, προκειμένου να ενισχυθεί το κίνητρο των φορολογουμένων να ζητούν αποδείξεις από περισσότερα μαγαζιά και να ενισχυθούν περαιτέρω, μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής, οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ, που παρουσιάζουν πραγματική καθίζηση.



Για τον λόγο αυτό οι αποδείξεις που θα προστεθούν θα αφορούν σε πρώτη φάση στους τομείς των υπηρεσιών, όπου τα ποσοστά παραβατικότητας είναι υψηλά και λιγότερο στο λιανεμπόριο. Μεταξύ των δαπανών που εξετάζεται να ενταχθούν στο μέτρο της έκπτωσης είναι οι αποδείξεις από επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, συνεργεία αυτοκινήτων, καφετέριες και καθαριστήρια. Παράλληλα δεν αποκλείεται να προστεθούν και οι δαπάνες ένδυσης και υπόδησης, αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, βιβλίων και καλλυντικών. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις θα πιέζονται από τους καταναλωτές να εκδίδουν αποδείξεις και να αποδίδουν κατά συνέπεια υψηλότερο φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, λόγω της εμφάνισης υψηλότερου τζίρου.

Πέραν αυτών, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου για την ενίσχυση του κινήτρου είναι, όπως έγραψε το «Κέρδος», να εκπίπτει το 100% της αξίας των προσκομιζόμενων αποδείξεων και μέχρι του ποσού των 8.000 ευρώ, ενώ εναλλακτικά εξετάζεται και η δυνατότητα να επιστρέφεται η ολική ή μερική αξία των αποδείξεων εκείνων, των οποίων οι ειδικοί αριθμοί που θα τυπώνουν οι ταμειακές μηχανές, θα «συμφωνούν» με το τελευταίο ψηφίο του πρώτου λαχνού του Λαϊκού Λαχείου!

Με τους «φοροτροχονόμους» από την άλλη πλευρά θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών να ελέγξει όλα τα πολυτελή αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αρχικά, προκειμένου να διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, η προέλευση και η ιδιοκτησία των οχημάτων, η απόδοση των αναλογούντων φόρων αλλά και εάν δικαιολογείται η αγορά του αυτοκινήτου (πόθεν έσχες) με βάση όσα δηλώνονται στην εφορία. Λόγω του εύρους των ελέγχων τα κλιμάκια θα αποτελούνται από έναν τροχονόμο (που θα πραγματοποιεί τους παραδοσιακούς ελέγχους για άδεια κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ, κάρτα καυσαερίων κ.λπ., αλλά και εάν το όχημα είναι πετρελαιοκίνητο) και δύο υπαλλήλους της ΥΠΕΕ, έναν εφοριακό και έναν τελωνειακό. Ο εφοριακός μέσω φορητού υπολογιστή θα ελέγχει εάν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και το φορολογικό προφίλ του κατόχου του αυτοκινήτου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η αγορά του δικαιολογείται από τα εισοδήματα που εμφανίζονται στην φορολογική του δήλωση. Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο ανήκει σε εταιρεία θα ελέγχεται η ταυτότητα του οδηγού (τα εταιρικά αυτοκίνητα απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούν συγγενικά πρόσωπα) και εάν έχει αγορασθεί μέσω leasing. Ο τελωνειακός θα ελέγχει εάν έχουν αποδοθεί τα τέλη ταξινόμησης και αν το όχημα κυκλοφορεί νόμιμα στη χώρα.

Ο «Ποσειδώνας» και ο «Ερμής», από την άλλη πλευρά, αποτελούν τα δύο νέα αντιλαθρεμπορικά πλοία της τελωνειακής υπηρεσίας που στοχεύουν στην ενίσχυση του ελέγχου των εμπορευμάτων και την ορθή τήρηση των διατάξεων που θεσπίζουν περιορισμούς και απαγορεύσεις στη διακίνηση ορισμένων ειδών.
Οπως ανέφερε μάλιστα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας κατά τη χθεσινή τελετή ονοματοδοσίας τους, τα σκάφη αυτά θα είναι τα βασικά εργαλεία του συστήματος «Ποσειδώνας».

Κάθε φορά που θα διαπιστώνεται παρεκτροπή δρομολογίου ή οποιαδήποτε «ύποπτη» ενέργεια από εφοδιαστικό πλοίο, το κέντρο ελέγχου - θάλαμος επιχειρήσεων θα το εντοπίζει μέσω του συστήματος AIS και θα δίνεται αμέσως εντολή στα αντιλαθρεμπορικά σκάφη για επιτόπιο έλεγχο.

Τα πληρώματα των σκαφών θα προέρχονται σε πρώτη φάση από τελωνειακούς υπαλλήλους που υπηρετούσαν στην πρώην Θαλάσσια Οικονομική Αστυνομία (ΘΟΑ), ενώ στα πλοία θα επιβαίνουν, επιπρόσθετα, εξειδικευμένοι τελωνειακοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με τη διενέργεια των ελέγχων. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα να μετέχουν στις αποστολές που αναλαμβάνουν τα σκάφη και υπάλληλοι άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου, όπως για παράδειγμα της ΥΠΕΕ. Για τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες των πλοίων θα χρησιμοποιείται τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, με τη συνδρομή του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών και Τηλεπικοινωνιακής Υποστήριξης της ΥΠΕΕ. Χώρος περιπολίας εντός του οποίου θα κινούνται τα πλοία θα είναι η ευρύτερη περιοχή των λιμανιών του Πειραιά, της Ελευσίνας και του Λαυρίου, καθώς και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Σημειώνεται ότι για την αρτιότητα του αντιλαθρεμπορικού τελωνειακού στόλου προβλέπεται η αγορά ακόμη πέντε επιπλέον σκαφών. Τα τρία από αυτά θα είναι ανοιχτής θαλάσσης και θα περιπολούν στο Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος, ενώ τα άλλα δύο θα είναι όμοια με αυτά που παραδίδονται σήμερα, δηλαδή πλοία περιπολίας εντός και πέριξ των λιμένων.


15/5/2009
Πηγή: Κέρδος

Εφορία: Αναζητά πλαστές βεβαιώσεις αποδοχών

Εχουν εντοπιστεί φυσικά πρόσωπα και λογιστικά γραφεία να έχουν καταθέσει στην εφορία φορολογικές «μαϊμού» δηλώσεις χρησιμοποιώντας πλαστές βεβαιώσεις αποδοχών, προκειμένου να λάβουν παράνομα επιστροφή φόρου


Πλαστές βεβαιώσεις αποδοχών και ανύπαρκτα εισοδήματα αναζητούν οι εφοριακοί στις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλουν το διάστημα αυτό οι φορολογούμενοι.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή στις εφορίες να ελέγχουν εξονυχιστικά τις φορολογικές δηλώσεις και τα δικαιολογητικά που έχουν συνυποβληθεί, πριν από την αποστολή τους για εκκαθάριση στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Και αυτό γιατί έχουν εντοπιστεί φυσικά πρόσωπα και λογιστικά γραφεία να έχουν καταθέσει στην εφορία φορολογικές δηλώσεις«μαϊμού» χρησιμοποιώντας πλαστές βεβαιώσεις αποδοχών, προκειμένου να λάβουν παράνομα επιστροφή φόρου ή να πάρουν δάνεια από τράπεζες.

Από την έρευνα που είχε γίνει σε δηλώσεις προηγούμενων ετών προέκυψε ότι οι πλαστές βεβαιώσεις αποδοχών έχουν εκδοθεί από επιχειρήσεις που δεν απασχολούν τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα ως προσωπικό, ή από επιχειρήσεις που δεν υφίστανται, ή έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, κατά τον χρόνο που φαίνεται ότι απασχολούν το συγκεκριμένο προσωπικό. Πολλές από τις δηλώσεις ήταν συμπληρωμένες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα και αναφέρονταν σε φορολογούμενους με αλλοδαπά ονόματα, οι οποίοι φαίνονται πολύ συχνά ως κάτοικοι της ίδιας διεύθυνσης.


Εκκαθαριστικά
Η απάτη με τις φορολογικές δηλώσεις «μαϊμού» έχει επεκταθεί και στις τράπεζες στις οποίες οι επιτήδειοι καταθέτουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα «ψεύτικα» εισοδήματα προκειμένου να λάβουν υψηλότερα στεγαστικά ή προσωπικά δάνεια. Επίσης τα εκκαθαριστικά των πλαστών δηλώσεων έχουν χρησιμοποιηθεί και για την έκδοση άδειας παραμονής εργασίας από τους αλλοδαπούς.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολή στις Δ.Ο.Υ. να ελέγχουν τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με τη φορολογική δήλωση καθώς και να προσέχουν ιδιαίτερα κατά την έκδοση πιστοποιητικών.

Σύμφωνα με τις εντολές του υπουργείου, η έρευνα των εφοριακών θα πρέπει να επικεντρώνεται στις «ύποπτες» φορολογικές δηλώσεις και συγκεκριμένα σε:

1. Δηλώσεις που υποβάλλονται πολύ νωρίτερα από τις καταληκτικές ημερομηνίες όπως π.χ. τον Ιανουάριο, με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ή άλλα, που οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι επιδιώκουν να εισπράξουν επιστροφή φόρου την οποία δεν δικαιούνται.

2. Ανακλητικές δηλώσεις που υποβάλλονται εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και τα εκκαθαριστικά σημειώματα έχουν κατατεθεί σε πιστωτικά ιδρύματα για δανειοδότηση. Οι φορολογούμενοι αφού λάβουν το δάνειο που επιθυμούν από την τράπεζα προσέρχονται στην εφορία και υποβάλουν δήλωση με την οποία ανακαλούν τα υψηλά εισοδήματα, κυρίως από μισθωτές υπηρεσίες και ακίνητα που από λάθος -όπως ισχυρίζονται- είχαν αναγράψει στις αρχικές φορολογικές δηλώσεις.

3. Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με πλαστά εισοδήματα και παρακράτηση φόρου που ποτέ δεν έγινε, και κατά την εκκαθάριση προκύπτει επιστροφή φόρου.


Πηγή ημερησία

Μη υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης Επιμελητηρίου κατά τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων οικοδόμων που παρέχουν χειρονακτική εργασία

Αθήνα, 28 Απριλίου 2009
Αριθ. Πρωτ.: 1043614/207/0015

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (Δ15)
ΤΜΗΜΑ ΑΆ
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 101 84 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Δ. Καρύδη
Τηλέφωνο : 210-3638389

ΘΕΜΑ: « Μη υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης Επιμελητηρίου κατά τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων οικοδόμων που παρέχουν χειρονακτική εργασία.»

ΣΧΕΤ.: Το 191/23-2-2009 υπόμνημα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας
Με αφορμή το ανωτέρω σχετικό υπόμνημα που μας διαβιβάστηκε από το γραφείο του κ. Υφυπουργού και άλλα προφορικά ερωτήματα που τέθηκαν στην Υπηρεσία μας αναφορικά με την υποχρέωση ή μη προσκόμισης βεβαίωσης Επιμελητηρίου κατά τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων των οικοδόμων που παρέχουν χειρονακτική εργασία και για την άρση των αμφισβητήσεων που έχουν δημιουργηθεί στις Δ.Ο.Υ. σχετικά με το θέμα αυτό, σας διευκρινίζουμε τα εξής:

1.Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 2081/92 οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. δεν θεωρούν φορολογικά βιβλία ή στοιχεία επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών αν η σχετική αίτηση των ενδιαφερομένων δεν συνοδεύεται από βεβαίωση του οικείου επιμελητηρίου περί καταβολής ή διακανονίσεως των ετήσιων εισφορών προς αυτό.


2.Περαιτέρω σύμφωνα με το Κ1-306/16-2-1993 έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης (πρώην Εμπορίου) εξαιρούνται από την υποχρεωτική εγγραφή τους σε 1επιμελητήρια όσοι παρέχουν κυρίως χειρονακτική εργασία (εργατοτεχνίτες, οικοδόμοι, κλπ.-σχετική η εγκύκλιός μας 1060739/408/0015/ΠΟΛ.1167/28.4.1993 .).

3. Ενόψει των ανωτέρω, οι οικοδόμοι που παρέχουν χειρονακτική εργασία κατά τη θεώρηση των βιβλίων και των στοιχείων τους στη Δ.Ο.Υ. απαλλάσσονται από τη προσκόμιση βεβαίωσης επιμελητηριακής ενημερότητας. Επειδή όμως το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί αμφισβητήσεις στις Δ.Ο.Υ. σχετικά με το θέμα αυτό δεδομένου ότι η δραστηριότητα του οικοδόμου που παρέχει χειρονακτική εργασία έχει τον ίδιο ΚΑΔ με αυτόν του εργολάβου οικοδομών και του υπεργολάβου, για την άρση αυτών των αμφισβητήσεων και προκειμένου να μην παρακωλύεται η διαδικασία της θεώρησης βιβλίων και στοιχείων, η οποία εξυπηρετεί πρωτίστως φορολογικούς σκοπούς, οι εν λόγω επιτηδευματίες(φυσικά πρόσωπα) κατά τη θεώρηση των βιβλίων και των στοιχείων τους στη Δ.Ο.Υ., πρέπει να υποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986, με την οποία θα δηλώνουν ότι παρέχουν χειρονακτική εργασία χωρίς να διαθέτουν προσωπικό ή μηχανήματα.


Η ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΤΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΜΑΡΙΑ ΓΥΦΤΑΚΗ