ΕΡΤ

ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, Η ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012.

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012.

Στα πλαίσια της απόφασης της Κυβέρνησης σχετικά με το αναγραφόμενο θέμα σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Η Γ.Γ.Π.Σ. παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις της ανακοίνωσης του Υπουργείου Οικονομικών και επιθυμούν να καταβάλουν το Φόρο Εισοδήματος με τις νέες δόσεις, να ανακτούν στην οθόνη του υπολογιστή και να τυπώνουν τα νέα αποδεικτικά είσπραξης του Ενιαίου Εκκαθαριστικού Σημειώματος Φυσικών Προσώπων (Ε.Ε.Σ.Φ.Π.) κάθε φορά που το επιθυμούν.

2. Η ανωτέρω δυνατότητα παρέχεται σε όλους τους φορολογούμενους χωρίς να απαιτείται να είναι πιστοποιημένοι χρήστες του Taxisnet, μέσω του διαδικτυακού τόπου της Γ.Γ.Π.Σ.

http://www.gsis.gr - ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΣΕΩΝ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό ειδοποίησης που αναγράφεται στην ενότητα Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ του Ενιαίου

Εκκαθαριστικού Σημειώματος Φυσικών Προσώπων (Ε.Ε.Σ.Φ.Π.) με βάση την Αρχική Δήλωση.

3. Στην οθόνη του Η/Υ εμφανίζονται και εκτυπώνονται όλα τα αποδεικτικά είσπραξης όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί βάσει του νέου καθεστώτως δόσεων.

Αναλυτικότερα
α) Στο αριστερό μέρος κάθε αποδεικτικού είσπραξης αποτυπώνονται τα παρακάτω στοιχεία:



- Α.Φ.Μ.: Αναγράφεται ο αριθμός φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου.
- Χρημ. Κατάλογος: Αναγράφονται ο αριθμός του χρηματικού καταλόγου, ο αριθμός της γραμμής και ο κωδικός της Δ.Ο.Υ. που έχει βεβαιωθεί η οφειλή.
- Δόση: Αναγράφεται ο αριθμός της δόσης του συγκεκριμένου αποδεικτικού είσπραξης.
- Αρχικό Ποσό Δόσης/εων: Αναγράφεται το ποσό σε κεφάλαιο των δόσεων που έχουν βεβαιωθεί μέχρι την πρώτη κατά σειρά ημερομηνία πληρωμής που αναγράφεται στο συγκεκριμένο αποδεικτικό είσπραξης.
- Πληρωθέν: Αναγράφεται το ποσό που έχει καταβληθεί έναντι των δόσεων που έχουν βεβαιωθεί μέχρι την πρώτη κατά σειρά ημερομηνία πληρωμής που αναγράφεται στο συγκεκριμένο αποδεικτικό είσπραξης.
- Ληξιπρόθεσμο Υπόλοιπο: Αναγράφεται το ποσό σε κεφάλαιο της δόσης/εων που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και έχουν βεβαιωθεί μέχρι την πρώτη κατά σειρά ημερομηνία πληρωμής που αναγράφεται στο συγκεκριμένο αποδεικτικό είσπραξης.
- Εκπρόθεσμο: Αναγράφονται οι προσαυξήσεις που επιβαρύνουν το ποσό της δόσης/εων που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την πρώτη κατά σειρά ημερομηνία πληρωμής που αναγράφεται στο συγκεκριμένο αποδεικτικό είσπραξης.
- Μη Ληξιπρόθεσμο Υπόλοιπο: Αναγράφεται το ποσό της δόσης/εων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Ποσό για Καταβολή: Αναγράφεται το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία πληρωμής που αποτυπώνεται σε κάθε αποδεικτικό είσπραξης.
- Πληρωτέο μέχρι: Αναγράφεται η τελευταία εργάσιμη ημερομηνία του μήνα μέχρι την οποία πρέπει να καταβληθεί το συνολικό ποσό που αποτυπώνεται σε κάθε αποδεικτικό είσπραξης.

β) Στο δεξί μέρος κάθε αποδεικτικού είσπραξης αναγράφονται τα στοιχεία του φορολογούμενου και ακολουθεί η ταυτότητα πληρωμής για την καταβολή σε Τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ.



4. Για την αποφυγή λαθών κατά την πληρωμή μέσω Τραπεζών ή ΕΛ.ΤΑ. προτείνουμε όπως προσκομίζετε στην Τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ. το συγκεκριμένο αποδεικτικό είσπραξης που επιθυμείτε να καταβάλετε.

5. Όταν γίνεται ανάκτηση των νέων ειδοποιητηρίων πληρωμής οι κλειστές δόσεις εμφανίζονται με την ένδειξη «ΕΞΟΦΛΗΘΗ». Λόγω ετεροχρονισμένης ενημέρωσης των πληρωμών μέσω τραπεζών υπάρχει καθυστέρηση στην ενημέρωση της εικόνας των αποδεικτικών είσπραξης.

6. Η ενημέρωση των φορολογουμένων με τα ειδοποιητήρια πληρωμής των δόσεων θα γίνεται μόνο μέσω του διαδικτυακού τόπου της Γ.Γ.Π.Σ. διότι δεν προβλέπεται η αποστολή ειδοποιητηρίων ταχυδρομικά.

7. Τα νέα χρεωστικά ποσά Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων τρέχοντος έτους που προκύπτουν μετά την εκκαθάριση τροποποιητικών δηλώσεων δεν εντάσσονται στην ισχύουσα ρύθμιση για περισσότερες δόσεις και καταβάλλονται μόνο στις Δ.Ο.Υ. Στις περιπτώσεις που η αρχική βεβαίωση παραμένει μετά την εκκαθάριση τροποποιητικής δήλωσης συνεχίζει να ισχύει η ρύθμιση και η καταβολή μέσω Τραπεζών ή ΕΛ.ΤΑ.

8. Για τις νέες εκκαθαρίσεις που θα γίνουν από τη Γ.Γ.Π.Σ., τα αποδεικτικά είσπραξης που είναι ενσωματωμένα στο Ενιαίο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φυσικών Προσώπων και αποστέλλονται στους φορολογούμενους θα αναγράφουν τις ημερομηνίες λήξης και τα ποσά σύμφωνα με το μέχρι τώρα ισχύον καθεστώς δόσεων (εφάπαξ με έκπτωση ή σε δύο διμηνιαίες δόσεις), αλλά οι φορολογούμενοι που τηρούν τις προϋποθέσεις για τις νέες δόσεις θα εντάσσονται αυτόματα στην κατηγορία αυτή.

9. Εκτός των τραπεζών, η καταβολή του φόρου με τις νέες δόσεις μπορεί να γίνεται και στις Δ.Ο.Υ.

10. Οι πιστοποιημένοι χρήστες του Taxisnet που είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της απόφασης για την ένταξη στις νέες δόσεις είτε επιθυμούν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος με έκπτωση, μπορούν να εκτυπώνουν από τον διαδικτυακό τόπο της Γ.Γ.Π.Σ. τα αποδεικτικά είσπραξης όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό σημείωμα που τους έχει αποσταλεί καθώς και τις επόμενες δόσεις σύμφωνα με το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς (έως τρείς διμηνιαίες δόσεις).

Διευκρινίσεις για τη μετάπτωση εταιρειών από τη ΔΟΥ επιχειρήσεων

Διευκρινίσεις για την υποβολή δήλωσης μεταβολής για την ένταξη ή αποχώρηση επιχειρήσεων από τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη (ΠΟΛ.1166/24.7.2012) ,Οι επιχειρήσεις οι οποίες, κατά την έναρξη λειτουργίας της Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων, πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την αρχική ένταξή τους σε αυτή (οικονομικό έτος 2010), αλλά η μετάπτωσή τους δεν πραγματοποιήθηκε με κεντρικές διαδικασίες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1228/7.11.2011 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 2698 Β΄), θα υποβάλλουν − κατ’ εξαίρεση − μέχρι τις 31 Αυγούστου 2012 δήλωση μεταβολής εργασιών − χωρίς την επιβολή προστίμου − για την  αλλαγή αρμόδιας Δ.Ο.Υ., με ημερομηνία μεταβολής την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Οι διατάξεις της περίπτωσης αυτής έχουν εφαρμογή και για τις επιχειρήσεις των οποίων η μετάπτωση πραγματοποιήθηκε με κεντρικές διαδικασίες, ενώ δεν πληρούσαν τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις.

Οι επιχειρήσεις οι οποίες πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους στη Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων για δύο (2)  συνεχόμενες χρήσεις (οικονομικά έτη 2011 και 2012) και η διαχειριστική τους περίοδος έληξε μέχρι το χρόνο έκδοσης της παρούσας, θα υποβάλλουν − κατ’ εξαίρεση − μέχρι τις 31 Αυγούστου 2012 δήλωση μεταβολής εργασιών − χωρίς την επιβολή προστίμου − για την αλλαγή αρμόδιας Δ.Ο.Υ., με ημερομηνία μεταβολής την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.
Οι επιχειρήσεις της περίπτωσης αυτής, των οποίων η διαχειριστική περίοδος λήγει μετά το χρόνο έκδοσης της παρούσας και πληρούν τις προϋποθέσεις για την υπαγωγή τους στην αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ. Μεγάλων Επιχειρήσεων, θα υποβάλλουν δήλωση μεταβολής εργασιών για την αλλαγή της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη λήξη της διαχειριστικής τους περιόδου, με ημερομηνία μεταβολής την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Ολόκληρη η εγκύκλιος

Υπ.Οικ.: Η επίσημη ανακοίνωση για την παράταση των δηλώσεων - Συμπληρωματικές στην ΔΟΥ θα σταλούν για όσες δηλώσεις δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός (049)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Παράταση της προθεσμίας υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος


Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των υπόχρεων σε υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, παρατείνεται:

Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, για τους υπόχρεους της παρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ,  που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω διαδικτύου και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία έληξε στις 31 Ιουλίου 2012, έως και τις 10 Αυγούστου 2012.

Η παράταση αυτή κατόπιν αιτημάτων πολλών επαγγελματικών τάξεων και φορολογουμένων, δίνει τη δυνατότητα  αφενός να υποβληθούν εμπρόθεσμα οι φορολογικές τους δηλώσεις και αφετέρου όσοι φορολογούμενοι από παραδρομή έκαναν λάθος στην ηλεκτρονική υποβολή της αρχικής εμπρόθεσμης δήλωσης τους (π.χ. μη αναγραφή στον κωδ.049 του ποσού των αποδείξεων που κατέβαλλαν για αγορά αγαθών και παροχή υπηρεσιών κλπ.), δύνανται να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την αποφυγή τυχόν επιβαρύνσεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επισημαίνεται ότι η  υποβολή  των δηλώσεων φόρου εισοδήματος μετά την 10η Αυγούστου 2012, επιφέρει μεταξύ άλλων εκτός από προσαυξήσεις εκπροθέσμου υποβολής ή προστίμου, την απώλεια του αφορολογήτου του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας διότι δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις δαπανών του κωδ. 049 καθώς και τη δυνατότητα του αυτοελέγχου για τους επιτηδευματίες.