ΕΡΤ

Εξετάζεται η αναπροσαρμογή της φορολογίας των κερδών, και η αλλαγή της φορολογίας 40% στα διανεμόμενα κέρδη.

Το καθεστώς φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών επανεξετάζει η κυβέρνηση υπό τον φόβο της μαζικής μετανάστευσης μεγάλων επιχειρήσεων, εγχώριων και πολυεθνικών, που ασφυκτιούν από το εξοντωτικό φορολογικό περιβάλλον της υψηλής φορολόγησης των μερισμάτων. Το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για μείωση του φορολογικού συντελεστή 40% με μίνι φορολογικό νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο, το οποίο - παράλληλα - θα περιλαμβάνει και όλες τις ρυθμίσεις για την ενίσχυση των εσόδων.

Εξετάζεται η αναπροσαρμογή της φορολογίας των κερδών.

Το καθεστώς φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών επανεξετάζει η κυβέρνηση υπό τον φόβο της μαζικής μετανάστευσης μεγάλων επιχειρήσεων, εγχώριων και πολυεθνικών, που ασφυκτιούν από το εξοντωτικό φορολογικό περιβάλλον της υψηλής φορολόγησης των μερισμάτων. Το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για μείωση του φορολογικού συντελεστή 40% με μίνι φορολογικό νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο, το οποίο - παράλληλα - θα περιλαμβάνει και όλες τις ρυθμίσεις για την ενίσχυση των εσόδων.

Ο φόβος της μαζικής μετανάστευσης μεγάλων επιχειρήσεων, εγχώριων αλλά και θυγατρικών πολυεθνικών ομίλων εξαιτίας του ασφυκτικού φορολογικού περιβάλλοντος που προκαλεί η υψηλή φορολόγηση των μερισμάτων προβληματίζει έντονα το υπουργείο Οικονομικών, που φέρεται να επανεξετάζει το καθεστώς φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών προκειμένου να αποτρέψει το κύμα απόσυρσης από την αγορά και να τονώσει την ανάπτυξη.

Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με συντελεστή 40% για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους των μερισμάτων που επιβλήθηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο και αφορά ακόμη και στις θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων λειτουργεί ως αντικίνητρο για τις εταιρείες να παραμείνουν στη χώρα μας τη στιγμή που γειτονικές και νεοφώτιστες στον καπιταλισμό χώρες προσφέρουν πολύ χαμηλότερους συντελεστές.

Ειδικά μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τα κέρδη που διανέμονται ως εισόδημα του μερισματούχου με συντελεστή 40%, έχουν ήδη φορολογηθεί και στην πηγή με συντελεστή 24%, με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να είναι υψηλή. Επιπροσθέτως, στον υψηλό αυτό φόρο υπολογίζεται και η παρακράτηση φόρου (προκαταβολή) για το επόμενο έτος, επιτείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και οι αιφνιδιαστικές έκτακτες εισφορές... κρίσης που ανατρέπουν οποιοδήποτε οικονομικό προγραμματισμό των εταιρειών.

Δεν είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι η 3Ε και άλλες εταιρείες με σημαντικές δραστηριότητες εκτός Ελλάδας θα συνεχίσουν να φέρνουν τα κεφάλαια στη χώρα, να καταβάλλουν το 40% και να διανέμουν το υπόλοιπο, τόνιζε χαρακτηριστικά την περασμένη Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola 3E κ. Δώρος Κωνσταντίνου, καλώντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το φορολογικό καθεστώς και να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανάπτυξη. Ανάλογα αιτήματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και τόνωσης της ανάπτυξης έθεσαν την περασμένη Παρασκευή και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι πριν από την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος οι επιχειρήσεις φορολογούνταν με συντελεστή 25% για τη χρήση 2009 (24% το 2010) για όλα τα κέρδη τους (διανεμόμενα και αδιανέμητα) και στη συνέχεια υπήρχε παρακράτηση φόρου 10% επί των καθαρών διανεμόμενων. Με το νέο καθεστώς οι πολυεθνικές πληρώνουν πλέον φόρο, καθώς το 40% επιβάλλεται ως εταιρικός φόρος στην πηγή και δεν αναιρείται από καμία συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στη μερισματική απόδοση αλλά και στον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με αναλύσεις που έλαβαν υπόψη τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις των επιχειρήσεων, η μείωση των καθαρών κερδών από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 40% φθάνει μέχρι κι το 20%. Ειδικότερα, εταιρείες που διανέμουν το ελάχιστο υποχρεωτικό μέρισμα βλέπουν τον φορολογικό συντελεστή να φθάνει ακόμη και στο 30% από το 24%, ενώ για τις εταιρείες που διανέμουν έως και το 96% των κερδών τους ο φορολογικός συντελεστής διπλασιάζεται!


ΤΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Οι στρεβλώσεις αυτές έχουν «μεταφερθεί» στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο παρατηρεί παράλληλα τον τελευταίο χρόνο πολλές εταιρείες να μην προχωρούν στη διανομή κερδών για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα και τις υπόλοιπες να τα συρρικνώνουν για να αποφύγουν την έκτακτη εισφορά.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην αλλαγή του καθεστώτος με επικρατέστερο σενάριο τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των διανεμόμενων κερδών. Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση προβλέπει τη φορολόγηση των διανεμομένων κερδών και πάλι στο όνομα της εταιρείας αλλά με συντελεστή πολύ χαμηλότερο ή και ίσο με αυτόν που ισχύει για τα αδιανέμητα κέρδη (24%).

Στη συνέχεια και εφόσον διανείμει μέρισμα η επιχείρηση, αυτό θα προστίθεται στα εισοδήματα του φυσικού προσώπου από άλλες πηγές και θα φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Με τη ρύθμιση αυτή ο φόρος για την εταιρεία θα είναι μικρότερος και κατά συνέπεια θα είναι μειωμένο και το ποσό της προκαταβολής φόρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι των συσκέψεων υπάρχει και μία δεύτερη πρόταση φορολογίας κερδών των επιχειρήσεων, που θεωρείται αρκούντως αναπτυξιακή από τους υποστηρικτές της. Συγκεκριμένα, προτείνεται η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από επιχειρηματικές δραστηριότητες (π.χ. 15% ή 20%) με τον οποίο θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση της εταιρείας.

Το διανεμόμενο στους εταίρους ή μετόχους υπόλοιπο των καθαρών κερδών φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 20% ή 25% με τα διανεμόμενα κέρδη να μη δύναται να είναι μικρότερα από το 35% των καθαρών κερδών.

ΤΟ ΜΙΝΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Σε όποιο από τα δύο σενάρια καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών, θα αποτελέσει μέρος του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο και το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Οι δράσεις αυτές θα προέλθουν από ένα πακέτο ρυθμίσεων που μελετά και επεξεργάζεται τις ημέρες αυτές η κυβέρνηση και έχουν να κάνουν, όπως είχε γράψει το «Κέρδος», με μία νέα ρύθμιση για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, που κινδυνεύουν με παραγραφή, αλλά και των ληξιπροθέσμων χρεών, αυτή τη φορά με σημαντική μείωση των προσαυξήσεων και έκπτωσης του οφειλόμενου ποσού στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Πρόκειται για περίπου 1,5 εκατ. υποθέσεις της πενταετίας 2000-2004, οι οποίες θα περαιωθούν με συνοπτικές διαδικασίες και μπορούν να αποφέρουν έσοδα στο Δημόσιο άνω των 500 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, τονίζουν οι υποστηρικτές της πρότασης, θα απεγκλωβιστούν οι επιχειρήσεις από το καθεστώς ομηρίας που θέτει το υπουργείο κατά καιρούς με τις συνεχείς παρατάσεις του δικαιώματος του Δημοσίου για παραγραφή και θα μπορέσουν να προχωρήσουν στον οικονομικό τους προγραμματισμό.

Παράλληλα και το ίδιο το Δημόσιο θα θερμάνει τα ταμεία του με ζεστό χρήμα, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί η αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών του υπουργείου με την επιβολή λουκέτων σε αρκετές ΔΟΥ, οι οποίες θα αντικατασταθούν από τα τοπικά οικονομικά κέντρα. Τα κέντρα θα λειτουργήσουν στα πρότυπα των ΚΕΠ, ενώ γεωγραφικά θα προσαρμόζονται και στις αλλαγές που θα επέλθουν από 1.1.2011 με τον «Καλλικράτη».

Ανοικτό παραμένει το θέμα διαμόρφωσης των τελών κυκλοφορίας, με τα επικρατέστερα σενάρια να κάνουν λόγο για υπολογισμό τους με βάση τα ποσά του 2009 (χωρίς τα περιβαλλοντικά τέλη δηλαδή) προσαυξημένα κατά 20% για όσα αυτοκίνητα έχουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας έως 31.12.2010. Για όσα ταξινομούνται από το νέο έτος, στα τέλη θα υπολογίζονται βάσει των εκπομπών ρύπων του κινητήρα.

Πηγή Κέρδος. Ρεπορτάζ Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

 
Για το ίδιο θέμα Η Ημερησία αναφέρει :

Στο 24% από 40% μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα

Φορολογικές «ανάσες» στις επιχειρήσεις ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση επιδιώκοντας να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στην οικονομία υπό το βάρος των δυσοίωνων προβλέψεων που θέλουν φέτος την ανεργία να εκτοξεύεται ίσως και άνω του 14%.

Φορολογικές «ανάσες» στις επιχειρήσεις ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση επιδιώκοντας να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στην οικονομία υπό το βάρος των δυσοίωνων προβλέψεων που θέλουν φέτος την ανεργία να εκτοξεύεται ίσως και άνω του 14%.

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει πλέγμα μέτρων για τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων που θα δώσουν στην οικονομία μια αναπτυξιακή δυναμική προκειμένου να... ξεκολλήσει από τη βαθιά ύφεση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιτελείς της οδού Nίκης άρχισαν να ετοιμάζουν διορθωτικές κινήσεις στο φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων με βασικότερη αλλαγή τη μείωση του φορολογικού συντελεστή 40% στα διανεμόμενα κέρδη που καθορίστηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο.

Στο υπουργείο Oικονομικών διαπιστώνουν ότι η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με συντελεστή 40% για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους των μερισμάτων, δηλαδή ακόμη και για πολυεθνικές εταιρείες που ελέγχουν κατά 100% θυγατρικές τους στην Eλλάδα, αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες μεγάλοι όμιλοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα και να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρα με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές. Θέμα που έχουν επισημάνει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣEB Δημ. Δασκαλόπουλος και ο πρόεδρος του EBEA K. Mίχαλος.

H περίπτωση της Coca-Cola

Δεν είναι τυχαίο ότι η Coca-Cola Hellenic (3E), η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία βάσει κεφαλαιοποίησης, καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη φορολογική της πολιτική και να πάρει αναπτυξιακά μέτρα, καθώς η λιτότητα και η φορολόγηση των επιχειρήσεων πλήττουν τη ζήτηση και τις επενδύσεις. «Eίναι παράλογο να περιμένουν από την Coca-Cola Hellenic και άλλες εταιρείες με σημαντικές δραστηριότητες εκτός Eλλάδας να συνεχίζουν να φέρνουν χρήματα στην Eλλάδα, να πληρώνουν 40% από αυτά τα χρήματα και μετά να διανέμουν ό,τι έχει απομείνει», δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δώρος Kωνσταντίνου. «Περιμένω από την κυβέρνηση να πάρει κάποια διορθωτικά μέτρα», είπε ο κ. Kωνσταντίνου, καλώντας την επίσης να διασφαλίσει την επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.

Εισηγήσεις στο τραπέζι

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις που υπάρχουν στο υπουργείο Oικονομικών αφορούν τη μείωση του συντελεστή φορολογίας 40% των διανεμόμενων κερδών. Στην περίπτωση αυτή, τα διανεμόμενα κέρδη θα φορολογούνται αρχικά στο όνομα της εταιρείας με χαμηλότερο συντελεστή, ενδεχομένως με τον εκάστοτε συντελεστή φορολογίας των μη διανεμόμενων κερδών, ο οποίος για τη χρήση του 2010 ανέρχεται σε 24%. Aυτό σημαίνει μικρότερος κύριος φόρος και μικρότερη προκαταβολή φόρου για τις εταιρείες.

Tο μέρισμα που θα εισπράττουν τα φυσικά πρόσωπα θα προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματά τους και θα φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με συντελεστές που φθάνουν έως και 45%.

O φόρος που θα προκύπτει θα συμψηφίζεται με το φόρο που είχε καταβληθεί από την εταιρεία και αντιστοιχεί στα διανεμόμενα κέρδη.

Eφόσον επικρατήσει, και για να υπάρχει φορολόγηση σε επίπεδο φυσικού προσώπου, εξετάζεται η υποχρεωτική διανομή από A.E. και EΠE συγκεκριμένου ποσοστού επί των κερδών το οποίο οι γενικές συνελεύσεις ακόμη και αν έχουν πλειοψηφία 100% των μετόχων και εταίρων να μην μπορούν να αποφασίσουν τη διανομή μικρότερου ποσοστού κερδών.

Oι αλλαγές στη φορολογία των μερισμάτων είναι πιθανόν να περιληφθούν στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Oικονομικών και αναμένεται να κατατεθεί στη Bουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο, που εξετάσθηκε σε χθεσινή νέα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Oικονομικών θα περιλαμβάνει μέτρα-δράσεις για την ενίσχυση των εσόδων και τον περιορισμό της υστέρησης που στο επτάμηνο Iανουαρίου-Iουλίου ξεπέρασε τα 2,5 δισ. ευρώ

Οι αντικειμενικές εξισώνονται με τις αγοραίες τιμές. Νέο Ε9

Τέλος στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων- τουλάχιστον όπως το γνωρίζουμε ως σήμερα - σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών τους επόμενους μήνες, καθώς στόχος είναι οι τιμές της Εφορίας να διαμορφώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 μέσω ενός ειδικού αλγόριθμου και να ανέρχονται στα επίπεδα των αγοραίων αξιών. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών , το σύστημα των αντικειμενικών αξιών καταργείται και αντικαθίσταται με το σύστημα «στατιστικών αγοραίων αξιών ακινήτων».

Οι αντικειμενικές εξισώνονται με τις αγοραίες τιμές .

Τέλος στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων- τουλάχιστον όπως το γνωρίζουμε ως σήμερα - σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών τους επόμενους μήνες, καθώς στόχος είναι οι τιμές της Εφορίας να διαμορφώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 μέσω ενός ειδικού αλγόριθμου και να ανέρχονται στα επίπεδα των αγοραίων αξιών. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών , το σύστημα των αντικειμενικών αξιών καταργείται και αντικαθίσταται με το σύστημα «στατιστικών αγοραίων αξιών ακινήτων».

 
Με το νέο σύστημα οι νέες τιμές ζώνης θα κυμαίνονται στα 2/3 των πραγματικών τιμών και με τους διάφορους αυξητικούς συντελεστές (παλαιότητα, όροφος, εμβαδόν ακινήτων, πρόσοψη κτλ.) η τελική στατιστική αγοραία αξία του ακινήτου θα προσεγγίζει την πραγματική. Παράλληλα, σχεδιάζεται νέο έντυπο Ε9, το οποίο προς το παρόν... δεν πρόκειται να κληθούν οι φορολογούμενοι να το συντάξουν από μηδενική βάση, αλλά να ισχύσει από το 2011 και μετά για όσους παρουσιάζουν μεταβολή στην περιουσιακή ή στην οικογενειακή τους κατάσταση. Επίσης, επανασχεδιάζονται όλα τα έντυπα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών και περιορίζονται από 15 που είναι σήμερα σε μόλις πέντε.

Η αναπροσαρμογή

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο σύστημα, το οποίο για πρώτη φορά στην τελική του μορφή θα διαμορφώνει αξίες που δεν θα απέχουν σημαντικά από τις αξίες όπου πραγματοποιούνται σήμερα οι αγοραπωλησίες- μεταβιβάσεις των ακινήτων. Η αναπροσαρμογή στις τιμές ζώνης θα γίνει βάσει πραγματικών δεδομένων που θα προκύψουν από επιτροπές που συστήνονται σε δήμους και κοινότητες (μέχρι στιγμής έχει συσταθεί το 60% στο σύνολο της επικράτειας) και στις οποίες θα συμμετέχουν εφοριακοί υπάλληλοι, παραγωγικοί και τοπικοί φορείς.


Οι εν λόγω επιτροπές συγκεντρώνουν καθημερινά πραγματικά στοιχεία για τις τιμές πώλησης και ενοικίασης καταστημάτων, γραφείων, διαμερισμάτων, μεζονετών και άλλων κατηγοριών ακινήτων από φορείς της αγοράς οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν σε ειδικά ερωτηματολόγια. Μία από τις ερωτήσεις στις οποίες καλούνται να απαντήσουν είναι για παράδειγμα: «Ποια είναι η υψηλότερη και η χαμηλότερη τιμή που έχετε ακούσει για την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείστε;». Επίσης, μέσα από έρευνα αγοράς θα καταγραφούν και οι τιμές των εντός σχεδίου οικοπέδων, ενώ με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα καταργηθεί το σύστημα των συγκριτικών στοιχείων για να μπει τέλος στο όποιο αλισβερίσι μπορεί να υπάρχει μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικών αρχών.


Τον συντονισμό για την εφαρμογή του νέου συστήματος αγοραίων αξιών ακινήτων έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτροπές θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να έχει παραδώσει στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τα τελικά πορίσματα για να ληφθούν οι αποφάσεις που θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους.


Σύμφωνα με το σχέδιο αναθεώρησης των τιμών ζώνης και των βασικών αξιών γης για τα αγροτεμάχια, θα επανακαθοριστούν οι τιμές ζώνης όπου υπάρχουν σημαντικές μεταβολές, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην περιοχή της Αττικής πλησίον των σταθμών μετρό, στο αεροδρόμιο, στις εξόδους της Αττικής οδού, στους σταθμούς του προαστιακού σιδηρόδρομου, του τραμ κ.ά. Επίσης, επαναχαράσσονται οι ζώνες σε δήμους και κοινότητες.

Ο προσδιορισμός

Ο προσδιορισμός των νέων τιμών ζώνης θα πραγματοποιηθεί με διερεύνηση των ανώτατων και των κατώτατων τιμών ανά περιοχή, με τις μισθωτικές αποδόσεις, τα συμβόλαια ενοικίασης ή πώλησης ακινήτων με νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου κτλ. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι νέες τιμές ζώνης που θα προκύψουν από τις αρμόδιες επιτροπές θα επηρεάσουν, εκτός από τη φορολογία στις μεταβιβάσεις, τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές και τον φόρο ακίνητης περιουσίας, τα δημοτικά τέλη, το τέλος ακίνητης περιουσίας που καταβάλλεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και μια σειρά άλλες φορολογίες που βαρύνουν το ακίνητο και κατ΄ επέκταση τον ιδιοκτήτη του. Κατά συνέπεια, όπου υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από τις αγοραίες τιμές, η αύξηση των τιμών ζώνης θα οδηγήσει σε σημαντικές επιβαρύνσεις αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων. Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα του σχεδίου για την αναθεώρηση των τιμών ζώνης, «σήμερα,σε συνθήκες πίεσης στη φορολογία των ακινήτων και ανάγκης σωστών (άρα και δίκαιων) αξιών, πρόχειρη αναθεώρηση τιμών εκκίνησης (τιμών ζώνης) με ποσοστιαίες αυξήσεις είναι πλέον αδύνατη». Για τον λόγο αυτόν η αναθεώρηση των τιμών ζώνης θα γίνει με την ενεργοποίηση ειδικών επιτροπών με καθαρά τεχνοκρατικό χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά το νέο έντυπο Ε9 που σχεδιάζεται, αυτό θα συνοδεύεται από αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης, θα είναι συμβατό με το έντυπο για τον προσδιορισμό των νέων αντικειμενικών- αγοραίων αξιών και επαρκές για τον ακριβή υπολογισμό της αξίας όλων των ακινήτων της χώρας (αυτόματη κατάρτιση περιουσιολογίου και εκκαθαριστικών φορολογίας κεφαλαίου).

Πηγή Το βήμα

Προς νέα ρύθμιση εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το οικονομικό επιτελείο ώστε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη υστέρηση που καταγράφουν τα έσοδα, η οποία απειλεί την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Η αγωνία για την πορεία των εσόδων, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω περικοπές δαπανών, είναι έντονη στη οδό Νίκης και αποτυπώθηκε στη χθεσινή πρώτη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που έγινε μετά τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές.
Το σχέδιο διάσωσης των εσόδων δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει μια αυτόματη ρύθμιση για το κλείσιμο ανοιχτών φορολογικών υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους (χρήσεις 2000 - 2004), μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση που θα παρέχει γενναίες εκπτώσεις για του οφειλέτες του Δημοσίου που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, αλλά και έξτρα έκπτωση φόρου για τους φορολογούμενους που συγκεντρώνουν αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλη ροπή στη φοροδιαφυγή προκειμένου να κρατηθεί «ζεστό» το κίνημα των αποδείξεων. Με στόχο την είσπραξη 25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με όλα τα μέτρα-δράσεις ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων.
Αναδιάρθρωση
Το σχέδιο συνοδεύεται με τη ριζική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, την ενίσχυση των ελέγχων σε φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήματα, την επώνυμη φοροδιαφυγή, τη διενέργεια διασταυρώσεων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και συναλλαγών, καθώς επίσης και τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν αποδίδουν το ΦΠΑ, το φόρο μισθωτών υπηρεσιών και άλλους παρακρατούμενους φόρους.
ΦΠΑ
Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο υπό το βάρος των πληθωριστικών πιέσεων και κοινωνικών αντιδράσεων επιχειρεί να συγκρατήσει όσο μπορεί τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%, και εξετάζει εναλλακτικές λύσεις ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας, χθες, στη Βουλή, ανέφερε ότι «αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά ότι μια μαζική μετάταξη των προϊόντων από τον ένα στον άλλο συντελεστή θα δημιουργούσε πολύ μεγάλα προβλήματα στην οικονομία» και πρόσθεσε «επιζητούμε εναλλακτικές λύσεις για δεσμεύσεις οι οποίες υπάρχουν, όπως τη μετάταξη ενός συγκεκριμένου ποσοστού προϊόντων από το ποσοστό 11% ΦΠΑ στο υψηλότερο του 23%».
Για το ίδιο θέμα ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης δήλωσε ότι εξετάζεται η δυνατότητα κάποια από τα προϊόντα ή κάποιες από τις υπηρεσίες να μην μεταταχθούν στον ανώτερο συντελεστή και «θα αναζητήσουμε μέτρα τα οποία θα παράξουν ισοδύναμα αποτελέσματα από την πλευρά των φορολογικών εσόδων». Το πρόβλημα της υστέρησης που καταγράφεται στις εισπράξεις του Δημοσίου συζητήθηκε χθες επί περίπου 3 ώρες σε ευρεία σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη, τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Δ. Γεωργακόπουλο και Ηλ. Πλασκοβίτη, τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη και το γενικό γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη.
Σύσκεψη
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε την άμεση αξιοποίηση των φορολογικών στοιχείων που διαπιστώνουν οι διωκτικές αρχές και να προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, του ΕΤΑΚ του 2009, του ΦΜΑΠ του 2010, της έκτακτης εισφοράς προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης των 53,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Για την άμεση ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να πιάσουν δουλειά οι πέντε ομάδες δράσης με τους 250 «ράμπο» που θα αναλάβουν να εντοπίσουν όσους φοροδιαφεύγουν αλλά και να «κυνηγήσουν» όσους χρωστούν στο Δημόσιο.
Μετατάξεις ΦΠΑ
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας χθες στη Βουλή, ανέφερε ότι «αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά ότι μια μαζική μετάταξη των προϊόντων από τον ένα στον άλλο συντελεστή θα δημιουργούσε πολύ μεγάλα προβλήματα στην οικονομία» Πρόσθεσε ότι «επιζητούμε εναλλακτικές λύσεις για δεσμεύσεις οι οποίες υπάρχουν, όπως τη μετάταξη ενός συγκεκριμένου ποσοστού προϊόντων από το ποσοστό 11% ΦΠΑ στο υψηλότερο του 23%».
«Ισως και κάτω από το 4% η ύφεση φέτος»
Με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε χθες από το βήμα της Βουλής ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και υποστήριξε πως η ύφεση φέτος ίσως αποδειχθεί μικρότερη του 4%. Την ίδια ώρα επιχείρησε να διαβεβαιώσει πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, ενώ αναφερόμενος στο μνημόνιο ξεκαθάρισε πως το κείμενο θα συνεχίσει να επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Ποτέ δεν τέθηκε και δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Τονίζοντας πως τα «προβλήματα φυσικά παραμένουν» εκτίμησε πως «η ύφεση είναι πιο ρηχή, από αυτήν την οποία θα μπορούσαμε να αναμένουμε» και ο χρόνος θα κλείσει με μία καλύτερη επίδοση από αυτήν που προβλέπεται στο πρόγραμμα (4%). «Αρχίζουμε να βλέπουμε το φως στο τέλος του τούνελ» και τον χρόνο στον οποίο θα μπορούμε να πούμε στους πολίτες πως τα δύσκολα πέρασαν είπε, κάνοντας ειδική αναφορά στο προχθεσινό άρθρο του επιτρόπου Ολι Ρεν για την Ελλάδα, με τίτλο «η ελληνική αναγέννηση». Την ίδια ώρα υποστήριξε πως δεν υπάρχει νέο μνημόνιο και νέα μέτρα» διευκρινίζοντας πως το μνημόνιο μετά από κάθε τριμηνιαία εξέταση της προόδου της χώρας μας, θα επικαιροποιείται, αφαιρώντας όσα έχουν γίνει και εξειδικεύοντας τις περαιτέρω κινήσεις.
26/8/2010
Πηγή: Ημερησία

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος νέος διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος είναι ο νέος διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, έπειτα από την ομόφωνη απόφαση που εκφράστηκε με την θετική ψήφο των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Στην ψηφοφορία υπήρξε μία λευκή ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ και μια αρνητική ψήφος του ΚΚΕ.

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος νέος διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος είναι ο νέος διοικητής του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, έπειτα από την ομόφωνη απόφαση που εκφράστηκε με την θετική ψήφο των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Στην ψηφοφορία υπήρξε μία λευκή ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ και μια αρνητική ψήφος του ΚΚΕ. Κατά την ακρόασή του ο κ. Σπυρόπουλος έθεσε τους παρακάτω άξονες ως τις βασικές προτεραιότητες της νέας Διοίκησης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Οι βασικοί στόχοι που θα καθορίσουν τις προγραμματικές προτεραιότητες της νέας Διοίκησης του Ιδρύματος είναι οι παρακάτω:
1ος Στόχος: Μείωση της εισφοροδιαφυγής, που ανέρχεται σήμερα στο 30% περίπου, με ετήσια βήματα μείωσης 5% τουλάχιστον.
2ος Στόχος: Ολοκλήρωση και επέκταση των υφιστάμενων μηχανογραφικών υποδομών ως το βασικότερο εργαλείο εποπτείας και ελέγχου του συνόλου των λειτουργιών του Ιδρύματος.
3ος Στόχος: Εξορθολογισμός του συνόλου των δαπανών και επανακαθορισμός της εποπτείας αξιόπιστης απόδοσης των συντάξεων.
4ος Στόχος: Αυστηρή εποπτεία του συνόλου των δαπανών ιατρικής, φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, με την θεσμοθέτηση και πλήρη επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών νοσοκομειακής περίθαλψης, τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές δομές υγείας.
5ος Στόχος: Αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ στη βάση των νέων δυνατοτήτων που θεσπίστηκαν με τον τελευταίο νόμο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
6ος Στόχος: Δημιουργία κοινοπρακτικής δομής ανάμεσα στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ -ΟΑΕΕ - ΟΓΑ και ΟΠΑΔ με κοινές δράσεις αγορών και προμηθειών και ελέγχου, με στόχο τον εξορθολογισμό των ιατροφαρμακευτικών δαπανών στο σύνολό τους.
7ος Στόχος: Μεταστέγαση όλων των κεντρικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο νέο κτίριο το οποίο θα στεγάσει την κεντρική δομή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Ρέντη (πρώην εργοστάσιο ΚΕΡΑΝΗ) και επανεξέταση του συνόλου των συμβολαίων ενοικίασης των κτιρίων στέγασης των υπηρεσιών του ΙΚΑ σ΄ολη την Ελλάδα.
8ος Στόχος: Εφαρμογή από το 2ο εξάμηνο του 2010, της υπηρεσίας του ασφαλιστικού ανταποκριτή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στα ΚΕΠ, με στόχο την ριζική αποκέντρωση της συμβουλευτικής υποστήριξης και των υπηρεσιών απονομής συντάξεων.
Πηγή Ισοτιμία

Α. Λοβέρδος: Λουκέτο στους εισφοροδιαφεύγοντες.

Λουκέτο απειλεί να βάλει από το φθινόπωρο σε ΔΕΚΟ αλλά και Ιδιωτικές επιχειρήσεις που χρωστάνε στο ΙΚΑ και δεν πληρώνουν τις εισφορές τους ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος.
Α. Λοβέρδος: Λουκέτο στους εισφοροδιαφεύγοντες.
Λουκέτο απειλεί να βάλει από το φθινόπωρο σε ΔΕΚΟ αλλά και Ιδιωτικές επιχειρήσεις που χρωστάνε στο ΙΚΑ και δεν πληρώνουν τις εισφορές τους ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος.
Μιλώντας την Πέμπτη στη βουλή , δήλωσε χωρίς περιστροφές «εμείς πήραμε μια απόφαση-είχα και την παρότρυνση του πρωθυπουργού ? αφού περάσει ένα δίμηνο μετά την δημοσίευση του ασφαλιστικού νόμου ο οποίος δημοσιεύτηκε, δηλαδή από τις αρχές Οκτωβρίου και μετά, ν΄ αρχίσουμε να κλείνουμε εταιρείες. Εκεί θα υπάρξει και το πρόβλημα τι θα κάνουμε με τις ΔΕΚΟ οι οποίες χρωστάνε. Υπάρχουν ΔΕΚΟ οι οποίες είναι στην κορυφή των οφειλετών. Θα πρέπει να κλείσουν κι αυτές! Δεν μπορείς να κάνεις εξαίρεση, διότι εκεί τι θα πεις; » Για να μην αφήσει μάλιστα καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του, υπογράμμισε «ότι λέω θα το κάνω! Κατάλαβα ότι οι πολύ μεγάλες κουβέντες εναντίον της εισφοροδιαφυγής καλά ακούγονται, αλλά θα πρέπει αυτός που δημαγωγεί να καταλάβει και για πρόβλημα μιλάει. Μιλάει για ένα γενικευμένο πρόβλημα στο οποίο συμμετέχει και το κράτος και μάλιστα με επιχειρήσεις που χρωστάνε πολλά εκατομμύρια ευρώ».
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι «εν μέρει η κριτική που ασκείται από ορθολογική πλευρά , ότι οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις οφειλών δημιουργούν πρόβλημα, είναι εν σωστή», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν είναι απολύτως σωστή, όταν κανείς συνειδητοποιήσει ότι έχουμε σήμερα 800.000 εισφοροδιαφεύγοντες».
Αναφερόμενος στις νέες ρυθμίσεις, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καλέσει όλους τους οφειλέτες να ενταχθούν σε αυτές, θυμίζοντας ότι, μεταξύ άλλων, δεν υπάρχει υποχρέωση προκαταβολής, ενώ έχουν μειωθεί κατά 80% οι προσαυξήσεις, δηλαδή συμπέρανε «το ισοπεδώσαμε το σύστημα για να μπορέσουν να μπουν όλοι, να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και μετά να δουλέψουν».
Στο ίδιο μήκος πρόθεσε «σε συνθήκες κρίσης και ανεργίας γύρω στο 12% και με μερική απασχόληση περίπου στο 7% , με αυτές τις συνθήκες στην αγορά , θα πρέπει από τη μια να είσαι αυστηρός σ΄αυτόν που αρνείται να συμμορφωθεί, αλλά ααπό την άλλη θα πρέπει να είσαι επιεικής, για να μην κλείσεις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν στη ζωή». Και καταλήγοντας επανέλαβε «αυτή είναι η αντιμετώπιση του θέματος. Κάναμε τη ρύθμιση όσο πιο ορθολογική μπορούσαμε. Θα δώσουμε κι ένα δίμηνο να μετρηθούν μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες προκειμένου να υπαχθούν. Εάν δεν υπαχθούν θα μπούμε στη λογική της εφαρμογής του νομού χωρίς εξαιρέσεις».
Πηγή Ημερησία

Πότε και πόσο θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες

Aύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τουλάχιστον κατά 30% κατά μέσο όρο... έρχεται από την 1η Iανουαρίου 2011. Mε την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» από τον Mάρτιο του 2007 και το ντόμινο που θα προκαλέσουν οι νέες τιμές σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα το υπουργείο Oικονομικών προσδοκά να βάλει στα ταμεία του δημοσίου το ποσό των 500 εκατ. ευρώ το 2011.
Πότε και πόσο θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίεςAύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τουλάχιστον κατά 30% κατά μέσο όρο... έρχεται από την 1η Iανουαρίου 2011. Mε την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» από τον Mάρτιο του 2007 και το ντόμινο που θα προκαλέσουν οι νέες τιμές σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα το υπουργείο Oικονομικών προσδοκά να βάλει στα ταμεία του δημοσίου το ποσό των 500 εκατ. ευρώ το 2011. H προεργασία για την αύξηση των τιμών έχει ξεκινήσει με την καταγραφή των εμπορικών τιμών ενώ το σχέδιο προβλέπει αυξήσεις δύο «ταχυτήτων». Oι αυξήσεις θα είναι χαμηλότερες ή και μηδενικές στις περιοχές κυρίως στις λεγόμενες ακριβές που οι αντικειμενικές έχουν πλησιάσει τις εμπορικές. Oι μεγαλύτερες αυξήσεις θα γίνουν στις περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει σημαντικά η ψαλίδα μεταξύ των δυο τιμών. Aυτό παρατηρείται κυρίως στις «φθηνές» περιοχές. H σύγκριση μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών κατά περιοχή δείχνει σημαντικές αποκλίσεις που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 200%.«Ψαλίδα»Σε κάθε περίπτωση πάντως το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει το κλείσιμο της «ψαλίδας» για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις και η μεγάλη φοροδιαφυγή στην αγορά των ακινήτων. Στο υπουργείο Oικονομικών εκτιμούν ότι η προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών στις αγοραίες θα μπορέσει να φέρει στην επιφάνεια «μαύρα» εισοδήματα τα οποία διαφεύγουν τη φορολόγηση με βάση την απολύτως νόμιμη οδό της αναγραφής των αντικειμενικών αξιών στα συμβόλαια. Mε τον τρόπο αυτό, εκτιμούν στο υπουργείο, κατασκευαστές έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν χωρίς να τα εμφανίζουν στην εφορία μεγάλα ποσά που αφορούν τη διαφορά ανάμεσα στην αντικειμενική τιμή που περιγράφεται στο συμβόλαιο και την πραγματική αξία πώλησης των ακινήτων.Mετά τις αυξήσεις σε δύο δόσεις με στόχο την εξίσωση, θα καθιερωθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών τιμών στις αγοραίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με τις εξελίξεις στην κτηματαγορά.
Nτόμινο αυξήσεων
H νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Eιδικότερα η προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες θα επιβαρύνει μεταξύ άλλων:
1. Tον νέο Φόρο Aκίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ.
2. Tους φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Oι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα κάνουν ακριβότερη και την πρώτη κατοικία η οποία σήμερα είναι αφορολόγητη έως του ποσού των 200.000 ευρώ για τον άγαμο και των 250.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο. Mετά το αφορολόγητο επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστή 9%.
3. Tα συμβόλαια και μετεγγραφές. Mε την αύξηση των αντικειμενικών αυξάνονται και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο.
4. Tον ΦΠA στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.
5. Tα τεκμήρια για κατοικίες. Mε βάση τις νέες αυξημένες τιμές ζώνης θα προσδιοριστούν τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες (κύρια, δευτερεύουσα, εξοχική).
6. Tο φόρο από ενοίκια και TAΠ. Aνοδικά θα κινηθούν ο φόρος εισοδήματος επί των ενοικίων που δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από το 3,5% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων καθώς και ο συμπληρωματικός φόρος 1,5%-3% επί των μισθωμάτων, το Tέλος Aκίνητης Περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔEH.
Πηγή Ημερησία

Ποια αγαθά και υπηρεσίες θα μεταταγούν στο ΦΠΑ 23%

Tρόφιμα ευρείας κατανάλωσης, φάρμακα, ρεύμα και εισιτήρια αποτελούν κατηγορίες που φαίνεται να «γλιτώνουν» τον υψηλό ΦΠA.

Ποια αγαθά και υπηρεσίες θα μεταταγούν στο ΦΠΑ 23%
Tρόφιμα ευρείας κατανάλωσης, φάρμακα, ρεύμα και εισιτήρια αποτελούν κατηγορίες που φαίνεται να «γλιτώνουν» τον υψηλό ΦΠA.
Nέο κύμα ανατιμήσεων αναμένεται να πλήξει την αγορά το επόμενο έτος. Mέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει καταλήξει σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα γίνουν νέες αυξήσεις τιμών κατά 10,8% μέσω της μετάταξης τους από τον χαμηλό ΦΠA του 11% στον κανονικό συντελεστή ΦΠA 23%. Tο μνημόνιο επιβάλλει τη μετάταξη τουλάχιστον του 30% των προϊόντων και αγαθών για να αντληθεί το ποσό του 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2011. Σήμερα, στο 11% ανήκουν μεταξύ άλλων τα τρόφιμα, η ηλεκτρική ενέργεια, τα φάρμακα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Tρόφιμα ευρείας κατανάλωσης, φάρμακα, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς αποτελούν κατηγορίες που φαίνεται να «γλιτώνουν» τον υψηλό ΦΠA και τις κατακόρυφες ανατιμήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί νέο πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και ένα ακόμη πιο έντονο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων. Η λίσταΣτο υπουργείο Oικονομικών άρχισαν να μελετούν τη λίστα με τα αγαθά και τις υπηρεσίες που «μετακομίζουν» από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό συντελεστή ΦΠA 23%. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα περιλαμβάνονται: Aναψυκτικά και χυμοί. Mε την αύξηση του συντελεστή ΦΠA κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, ένα κουτί αναψυκτικού από 55 λεπτά που πωλείται σήμερα στο ράφι του σούπερ μάρκετ θα κοστίζει 61 λεπτά. Eίδη πολυτελείας - ντελικατέσεν όπως γκουρμέ αλλαντικά και τυριά, σολομός, χαβιάρι, τρόφιμα διαίτης. Ξηροί καρποί. Λουλούδια. Mια ανθοδέσμη των 50 ευρώ θα πωλείται 55 ευρώ ή 5 ευρώ ακριβότερα μόνο και μόνο από την μετάταξη του ΦΠA από το χαμηλό συντελεστή του 11% στον υψηλό συντελεστή του 23%. Eισιτήρια κινηματογράφων - συναυλιών - αθλητικών εκδηλώσεων. Aνακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών. Διαμονή σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα - κάμπινγκ. Στην περίπτωση που «μετακομίσει» στον υψηλό συντελεστή 23% και η διαμονή σε ξενοδοχεία, τότε ένα δωμάτιο που κοστίζει σήμερα 100 ευρώ θα κοστίζει 111 ευρώ. Σε ένα πακέτο επτά διανυκτερεύσεων η επιβάρυνση θα είναι αισθητή, αφού θα φτάσει τα 77 ευρώ.
Πάντως για τα ξενοδοχεία, στο υπουργείο Oικονομικών επικρατεί προβληματισμός καθώς θα μια αύξηση του ΦΠA θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στον τουρισμό σε μία κρίσιμη συγκυρία.
Kαφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία.
Xρήση αθλητικών εγκαταστάσεων.
Yπηρεσίες γραφείων τελετών.
Eπιδιορθώσεις και μετατροπές ενδυμάτων και υφασμάτινων ειδών οικιακής χρήσης.
Πηγή Ημερησία