Το καθεστώς φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών επανεξετάζει η κυβέρνηση υπό τον φόβο της μαζικής μετανάστευσης μεγάλων επιχειρήσεων, εγχώριων και πολυεθνικών, που ασφυκτιούν από το εξοντωτικό φορολογικό περιβάλλον της υψηλής φορολόγησης των μερισμάτων. Το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για μείωση του φορολογικού συντελεστή 40% με μίνι φορολογικό νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο, το οποίο - παράλληλα - θα περιλαμβάνει και όλες τις ρυθμίσεις για την ενίσχυση των εσόδων.
Εξετάζεται η αναπροσαρμογή της φορολογίας των κερδών.
Το καθεστώς φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών επανεξετάζει η κυβέρνηση υπό τον φόβο της μαζικής μετανάστευσης μεγάλων επιχειρήσεων, εγχώριων και πολυεθνικών, που ασφυκτιούν από το εξοντωτικό φορολογικό περιβάλλον της υψηλής φορολόγησης των μερισμάτων. Το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για μείωση του φορολογικού συντελεστή 40% με μίνι φορολογικό νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο, το οποίο - παράλληλα - θα περιλαμβάνει και όλες τις ρυθμίσεις για την ενίσχυση των εσόδων.
Ο φόβος της μαζικής μετανάστευσης μεγάλων επιχειρήσεων, εγχώριων αλλά και θυγατρικών πολυεθνικών ομίλων εξαιτίας του ασφυκτικού φορολογικού περιβάλλοντος που προκαλεί η υψηλή φορολόγηση των μερισμάτων προβληματίζει έντονα το υπουργείο Οικονομικών, που φέρεται να επανεξετάζει το καθεστώς φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών προκειμένου να αποτρέψει το κύμα απόσυρσης από την αγορά και να τονώσει την ανάπτυξη.
Στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με συντελεστή 40% για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους των μερισμάτων που επιβλήθηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο και αφορά ακόμη και στις θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων λειτουργεί ως αντικίνητρο για τις εταιρείες να παραμείνουν στη χώρα μας τη στιγμή που γειτονικές και νεοφώτιστες στον καπιταλισμό χώρες προσφέρουν πολύ χαμηλότερους συντελεστές.
Ειδικά μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τα κέρδη που διανέμονται ως εισόδημα του μερισματούχου με συντελεστή 40%, έχουν ήδη φορολογηθεί και στην πηγή με συντελεστή 24%, με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να είναι υψηλή. Επιπροσθέτως, στον υψηλό αυτό φόρο υπολογίζεται και η παρακράτηση φόρου (προκαταβολή) για το επόμενο έτος, επιτείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και οι αιφνιδιαστικές έκτακτες εισφορές... κρίσης που ανατρέπουν οποιοδήποτε οικονομικό προγραμματισμό των εταιρειών.
Δεν είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι η 3Ε και άλλες εταιρείες με σημαντικές δραστηριότητες εκτός Ελλάδας θα συνεχίσουν να φέρνουν τα κεφάλαια στη χώρα, να καταβάλλουν το 40% και να διανέμουν το υπόλοιπο, τόνιζε χαρακτηριστικά την περασμένη Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola 3E κ. Δώρος Κωνσταντίνου, καλώντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το φορολογικό καθεστώς και να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανάπτυξη. Ανάλογα αιτήματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και τόνωσης της ανάπτυξης έθεσαν την περασμένη Παρασκευή και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι πριν από την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος οι επιχειρήσεις φορολογούνταν με συντελεστή 25% για τη χρήση 2009 (24% το 2010) για όλα τα κέρδη τους (διανεμόμενα και αδιανέμητα) και στη συνέχεια υπήρχε παρακράτηση φόρου 10% επί των καθαρών διανεμόμενων. Με το νέο καθεστώς οι πολυεθνικές πληρώνουν πλέον φόρο, καθώς το 40% επιβάλλεται ως εταιρικός φόρος στην πηγή και δεν αναιρείται από καμία συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στη μερισματική απόδοση αλλά και στον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με αναλύσεις που έλαβαν υπόψη τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις των επιχειρήσεων, η μείωση των καθαρών κερδών από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 40% φθάνει μέχρι κι το 20%. Ειδικότερα, εταιρείες που διανέμουν το ελάχιστο υποχρεωτικό μέρισμα βλέπουν τον φορολογικό συντελεστή να φθάνει ακόμη και στο 30% από το 24%, ενώ για τις εταιρείες που διανέμουν έως και το 96% των κερδών τους ο φορολογικός συντελεστής διπλασιάζεται!
ΤΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Οι στρεβλώσεις αυτές έχουν «μεταφερθεί» στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο παρατηρεί παράλληλα τον τελευταίο χρόνο πολλές εταιρείες να μην προχωρούν στη διανομή κερδών για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα και τις υπόλοιπες να τα συρρικνώνουν για να αποφύγουν την έκτακτη εισφορά.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην αλλαγή του καθεστώτος με επικρατέστερο σενάριο τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των διανεμόμενων κερδών. Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση προβλέπει τη φορολόγηση των διανεμομένων κερδών και πάλι στο όνομα της εταιρείας αλλά με συντελεστή πολύ χαμηλότερο ή και ίσο με αυτόν που ισχύει για τα αδιανέμητα κέρδη (24%).
Στη συνέχεια και εφόσον διανείμει μέρισμα η επιχείρηση, αυτό θα προστίθεται στα εισοδήματα του φυσικού προσώπου από άλλες πηγές και θα φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Με τη ρύθμιση αυτή ο φόρος για την εταιρεία θα είναι μικρότερος και κατά συνέπεια θα είναι μειωμένο και το ποσό της προκαταβολής φόρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι των συσκέψεων υπάρχει και μία δεύτερη πρόταση φορολογίας κερδών των επιχειρήσεων, που θεωρείται αρκούντως αναπτυξιακή από τους υποστηρικτές της. Συγκεκριμένα, προτείνεται η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από επιχειρηματικές δραστηριότητες (π.χ. 15% ή 20%) με τον οποίο θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση της εταιρείας.
Το διανεμόμενο στους εταίρους ή μετόχους υπόλοιπο των καθαρών κερδών φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 20% ή 25% με τα διανεμόμενα κέρδη να μη δύναται να είναι μικρότερα από το 35% των καθαρών κερδών.
ΤΟ ΜΙΝΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Σε όποιο από τα δύο σενάρια καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών, θα αποτελέσει μέρος του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο και το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Οι δράσεις αυτές θα προέλθουν από ένα πακέτο ρυθμίσεων που μελετά και επεξεργάζεται τις ημέρες αυτές η κυβέρνηση και έχουν να κάνουν, όπως είχε γράψει το «Κέρδος», με μία νέα ρύθμιση για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, που κινδυνεύουν με παραγραφή, αλλά και των ληξιπροθέσμων χρεών, αυτή τη φορά με σημαντική μείωση των προσαυξήσεων και έκπτωσης του οφειλόμενου ποσού στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.
Πρόκειται για περίπου 1,5 εκατ. υποθέσεις της πενταετίας 2000-2004, οι οποίες θα περαιωθούν με συνοπτικές διαδικασίες και μπορούν να αποφέρουν έσοδα στο Δημόσιο άνω των 500 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, τονίζουν οι υποστηρικτές της πρότασης, θα απεγκλωβιστούν οι επιχειρήσεις από το καθεστώς ομηρίας που θέτει το υπουργείο κατά καιρούς με τις συνεχείς παρατάσεις του δικαιώματος του Δημοσίου για παραγραφή και θα μπορέσουν να προχωρήσουν στον οικονομικό τους προγραμματισμό.
Παράλληλα και το ίδιο το Δημόσιο θα θερμάνει τα ταμεία του με ζεστό χρήμα, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί η αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.
Με το ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών του υπουργείου με την επιβολή λουκέτων σε αρκετές ΔΟΥ, οι οποίες θα αντικατασταθούν από τα τοπικά οικονομικά κέντρα. Τα κέντρα θα λειτουργήσουν στα πρότυπα των ΚΕΠ, ενώ γεωγραφικά θα προσαρμόζονται και στις αλλαγές που θα επέλθουν από 1.1.2011 με τον «Καλλικράτη».
Ανοικτό παραμένει το θέμα διαμόρφωσης των τελών κυκλοφορίας, με τα επικρατέστερα σενάρια να κάνουν λόγο για υπολογισμό τους με βάση τα ποσά του 2009 (χωρίς τα περιβαλλοντικά τέλη δηλαδή) προσαυξημένα κατά 20% για όσα αυτοκίνητα έχουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας έως 31.12.2010. Για όσα ταξινομούνται από το νέο έτος, στα τέλη θα υπολογίζονται βάσει των εκπομπών ρύπων του κινητήρα.
Πηγή Κέρδος. Ρεπορτάζ Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Για το ίδιο θέμα Η Ημερησία αναφέρει :
Στο 24% από 40% μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα
Φορολογικές «ανάσες» στις επιχειρήσεις ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση επιδιώκοντας να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στην οικονομία υπό το βάρος των δυσοίωνων προβλέψεων που θέλουν φέτος την ανεργία να εκτοξεύεται ίσως και άνω του 14%.
Φορολογικές «ανάσες» στις επιχειρήσεις ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση επιδιώκοντας να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στην οικονομία υπό το βάρος των δυσοίωνων προβλέψεων που θέλουν φέτος την ανεργία να εκτοξεύεται ίσως και άνω του 14%.
Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει πλέγμα μέτρων για τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων που θα δώσουν στην οικονομία μια αναπτυξιακή δυναμική προκειμένου να... ξεκολλήσει από τη βαθιά ύφεση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιτελείς της οδού Nίκης άρχισαν να ετοιμάζουν διορθωτικές κινήσεις στο φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων με βασικότερη αλλαγή τη μείωση του φορολογικού συντελεστή 40% στα διανεμόμενα κέρδη που καθορίστηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο.
Στο υπουργείο Oικονομικών διαπιστώνουν ότι η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με συντελεστή 40% για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους των μερισμάτων, δηλαδή ακόμη και για πολυεθνικές εταιρείες που ελέγχουν κατά 100% θυγατρικές τους στην Eλλάδα, αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες για τις οποίες μεγάλοι όμιλοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα και να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρα με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές. Θέμα που έχουν επισημάνει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣEB Δημ. Δασκαλόπουλος και ο πρόεδρος του EBEA K. Mίχαλος.
H περίπτωση της Coca-Cola
Δεν είναι τυχαίο ότι η Coca-Cola Hellenic (3E), η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία βάσει κεφαλαιοποίησης, καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη φορολογική της πολιτική και να πάρει αναπτυξιακά μέτρα, καθώς η λιτότητα και η φορολόγηση των επιχειρήσεων πλήττουν τη ζήτηση και τις επενδύσεις. «Eίναι παράλογο να περιμένουν από την Coca-Cola Hellenic και άλλες εταιρείες με σημαντικές δραστηριότητες εκτός Eλλάδας να συνεχίζουν να φέρνουν χρήματα στην Eλλάδα, να πληρώνουν 40% από αυτά τα χρήματα και μετά να διανέμουν ό,τι έχει απομείνει», δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δώρος Kωνσταντίνου. «Περιμένω από την κυβέρνηση να πάρει κάποια διορθωτικά μέτρα», είπε ο κ. Kωνσταντίνου, καλώντας την επίσης να διασφαλίσει την επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.
Εισηγήσεις στο τραπέζι
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις που υπάρχουν στο υπουργείο Oικονομικών αφορούν τη μείωση του συντελεστή φορολογίας 40% των διανεμόμενων κερδών. Στην περίπτωση αυτή, τα διανεμόμενα κέρδη θα φορολογούνται αρχικά στο όνομα της εταιρείας με χαμηλότερο συντελεστή, ενδεχομένως με τον εκάστοτε συντελεστή φορολογίας των μη διανεμόμενων κερδών, ο οποίος για τη χρήση του 2010 ανέρχεται σε 24%. Aυτό σημαίνει μικρότερος κύριος φόρος και μικρότερη προκαταβολή φόρου για τις εταιρείες.
Tο μέρισμα που θα εισπράττουν τα φυσικά πρόσωπα θα προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματά τους και θα φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με συντελεστές που φθάνουν έως και 45%.
O φόρος που θα προκύπτει θα συμψηφίζεται με το φόρο που είχε καταβληθεί από την εταιρεία και αντιστοιχεί στα διανεμόμενα κέρδη.
Eφόσον επικρατήσει, και για να υπάρχει φορολόγηση σε επίπεδο φυσικού προσώπου, εξετάζεται η υποχρεωτική διανομή από A.E. και EΠE συγκεκριμένου ποσοστού επί των κερδών το οποίο οι γενικές συνελεύσεις ακόμη και αν έχουν πλειοψηφία 100% των μετόχων και εταίρων να μην μπορούν να αποφασίσουν τη διανομή μικρότερου ποσοστού κερδών.
Oι αλλαγές στη φορολογία των μερισμάτων είναι πιθανόν να περιληφθούν στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Oικονομικών και αναμένεται να κατατεθεί στη Bουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο, που εξετάσθηκε σε χθεσινή νέα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Oικονομικών θα περιλαμβάνει μέτρα-δράσεις για την ενίσχυση των εσόδων και τον περιορισμό της υστέρησης που στο επτάμηνο Iανουαρίου-Iουλίου ξεπέρασε τα 2,5 δισ. ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου