ΕΡΤ

Επισπεύδεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης στις επιχειρήσεις

Το ενδεχόμενο επίσπευσης της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη των ανωνύμων εταιρειών από το 24% που είναι σήμερα στο 20% εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επιχειρώντας να αναστρέψει την τάση φυγής των επιχειρήσεων σε χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε διορθωτικές κινήσεις στη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με ειδική μέριμνα για τους ξένους επενδυτές.

Το ενδεχόμενο επίσπευσης της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη των ανωνύμων εταιρειών από το 24% που είναι σήμερα στο 20% εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επιχειρώντας να αναστρέψει την τάση φυγής των επιχειρήσεων σε χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε διορθωτικές κινήσεις στη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με ειδική μέριμνα για τους ξένους επενδυτές.

Η επιβολή φόρου 40% στα διανεμόμενα κέρδη έχει χαρακτηρισθεί από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου ως αντικίνητρο για τη συνέχιση της πραγματοποίησης επενδύσεων στην Ελλάδα και έχει αρχίσει να πυροδοτεί κύμα αποχωρήσεων μεγάλων πολυεθνικών ομίλων από τη χώρα. Ο λόγος είναι ότι η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με τον πολύ υψηλό συντελεστή του 40% σε συνδυασμό με την επιβολή αλλεπάλληλων εκτάκτων εισφορών στα κέρδη των επιχειρήσεων δημιουργούν συνθήκες που δεν καθιστούν ελκυστική την επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα.

Ειδικά δε στις περιπτώσεις θυγατρικών εταιρειών που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, φορολογούνται με 40% όχι μόνο τα κέρδη που πρόκειται να διανεμηθούν σε μετόχους που είναι φυσικά πρόσωπα αλλά ακόμη κι αυτά που προορίζονται για τις μητρικές εταιρείες, οι οποίες κατέχουν έως και το 100% των μετοχικών κεφαλαίων των εν λόγω θυγατρικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ίδιοι οι πολυεθνικοί όμιλοι να θεωρούν ότι χάνουν σημαντικό μέρος των μεριδίων από τα κέρδη που πραγματοποιούν οι θυγατρικές τους.

Αίτημα

Οι φορείς του επιχειρηματικού κόσμου ζητούν μείωση του εταιρικού φόρου για τα διανεμόμενα κέρδη από το 40% σε χαμηλότερα επίπεδα ή έστω τροποποιήσεις ως προς τη γενικευμένη ισχύ του. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα θυγατρικής εταιρείας που ελέγχεται κατά 100% από τη μητρική εταιρεία να φορολογείται με συντελεστή 40%, όταν διανέμει μέρισμα στη μητρική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην συσσωρεύεται κεφάλαιο για επενδύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει τη φορολόγηση θυγατρικών που ελέγχονται κατά 100% από τις μητρικές τους, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν πρέπει να εξομοιώνεται η φορολόγηση μερισμάτων θυγατρικών με αυτήν των φυσικών προσώπων.

Μείωση συντελεστών

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να «τρέξει» πιο γρήγορα την προγραμματισμένη μείωση του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών των ανωνύμων εταιρειών. Ο τελευταίος φορολογικός νόμος προβλέπει τη σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή από 24% που ανέρχεται για τη χρήση του 2010 στο 20% το 2014. Κάθε χρόνο ο φορολογικός συντελεστής θα μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα (23% το 2011, 22% το 2012, 21% το 2013 και 20% το 2014).

Για να ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο οικονομικό επιτελείο έχουν αρχίσει να συζητούν το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 1 ή 2 χρόνια. Δηλαδή να εφαρμοστεί νωρίτερα ενδεχομένως το 2012 ή 2013 ο φορολογικός συντελεστή 20% για τα αδιανέμητα κέρδη των νομικών προσώπων.

Επίδομα αντί φθηνού πετρέλαιου θέρμανσης

Το σχέδιο της κατάργησης του φθηνού πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά και τους αγρότες φαίνεται να προκρίνεται από τη κυβέρνηση ως εναλλακτική λύση μετά την απόφαση να «παγώσει» τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό 23%. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να χορηγήσει το επίδομα στις ευπαθείς ομάδες με την έναρξη της χειμερινής περιόδου και όχι στο τέλος της σεζόν, όταν δηλαδή τα νοικοκυριά θα έχουν πληρώσει το πετρέλαιο θέρμανσης στην ίδια τιμή με το πετρέλαιο κίνησης. Το επίδομα θα χορηγείται από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, με κοινωνικά κριτήρια.

ΦΠΑ

«Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια ώστε να προστατεύσει το εισόδημα των πολίτη και να μην υπάρχει μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% σε 23%», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, και πρόσθεσε ότι για να συμβεί αυτό θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια. Η κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και το αγροτικό πετρέλαιο εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου.

Ωστόσο, μία τέτοια ρύθμιση θα εκτοξεύσει στα ύψη την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Πιο συγκεκριμένα αν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα παραμείνει στα επίπεδα των 412 ευρώ το χιλιόλιτρο, αντί να μειωθεί στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, όπως θα έπρεπε να γίνει κανονικά τη χειμερινή περίοδο για να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά. Το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται στην ίδια τιμή με το πετρέλαιο κίνησης δηλαδή περίπου προς 1,25-1,30 ευρώ το λίτρο, αντί για 0,77-0,82 ευρώ το λίτρο που θα πωλούνταν εάν ίσχυε ο μειωμένος φόρος. Δηλαδή, οι καταναλωτές θα πληρώνουν μέχρι και 60% ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης.

Σώμα ειδικών ελεγκτών για είσπραξη ΦΠΑ από 65.000 επιχειρήσεις

Θα εφορμούν σε όλη τη χώρα και θα διενεργούν προληπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις οι οποίες επιλέγουν να μην αποδίδουν στο κράτος το ΦΠΑ ή το ΦΜΥ, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας.

Ειδικό σώμα 200 φορο-ελεγκτών συγκροτεί άμεσα το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την είσπραξη του ΦΠΑ και φόρου μισθωτών υπηρεσιών από 65.000 επιχειρήσεις οι οποίες εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλλει στην εφορία περιοδικές δηλώσεις για την απόδοση των φόρων αυτών στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με το φθινοπωρινό σχέδιο δράσης του ΣΔΟΕ, οι 200 φορο-ελεγκτές θα εφορμούν σε όλη τη χώρα και θα διενεργούν προληπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις οι οποίες επιλέγουν να μην αποδίδουν στο κράτος το ΦΠΑ ή το ΦΜΥ, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας. Παράλληλα, όμως, θα δοθεί στους ελεγχόμενους επιχειρηματίες η ευκαιρία να ενταχθούν σε ευνοϊκή ρύθμιση. Πιο συγκεκριμένα, η ειδική ομάδα κρούσης του ΣΔΟΕ, των εφοριών και των Ελεγκτικών Κέντρων θα επισκέπτεται για προσωρινό έλεγχο τις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ ή ΦΜΥ ή δεν έχουν πληρώσει τους φόρους.

Θα ενημερώνουν τον επιχειρηματία για το ύψος της οφειλής του και θα τον καλούν να περάσει από το ταμείο της εφορίας για να τακτοποιήσει την οφειλή. Όσοι δηλώνουν αδυναμία άμεσης πληρωμής του ΦΠΑ ή του ΦΜΥ που οφείλουν στο Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν μέρος της οφειλή και το υπόλοιπο ποσό να το καταβάλλουν σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση χρωστά ΦΠΑ 100.000 ευρώ και αδυνατεί να τον καταβάλλει, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει, θα κληθεί να πληρώσει αρχικά ένα μικρό ποσό 10.000 - 20.000 ευρώ και για την υπόλοιπη οφειλή θα γίνεται διακανονισμός ώστε να την εξοφλήσει μέσα σε ένα έτος.

Αναφορά

Κάθε εβδομάδα οι ελεγκτές θα δίνουν αναφορά στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη, για τα αποτελέσματα των ελέγχων αλλά και για τις επιχειρήσεις που συμμορφώθηκαν. Οι επιχειρήσεις που δε θα συμμορφωθούν και δε θα ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση τμηματικής καταβολής του οφειλόμενου ΦΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον τακτικό φορολογικό έλεγχο και με τσουχτερά πρόστιμα και προσαυξήσεις φόρων. Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλλει αποφασιστικά στην απόδοση του ΦΠΑ, αφετέρου δε θα αυξήσει τα βεβαιωθέντα έσοδα από τη στιγμή που οι υπόχρεοι ενταχθούν στην ανωτέρω ευνοϊκή ρύθμιση. Στη μάχη «ρίχνονται» και οι μετατάξεις 400 υπαλλήλων από τις εφορίες στο ΣΔΟΕ και αντίστροφα.

Νέα αύξηση του φόρου στα τσιγάρα

Mετά την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους και κλειστούς χώρους έρχεται νέα αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα. Tο υπουργείο Oικονομικών προσανατολίζεται σε νέα αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα τσιγάρα καθώς διαπιστώνει ότι, παρά τις τρεις αλλεπάλληλες αναπροσαρμογές των συντελεστών των ειδικών φόρων κατανάλωσης, οι εισπράξεις του Δημοσίου από αυτήν την πηγή φορολόγησης δεν έχουν αυξηθεί στα επιθυμητά επίπεδα.

Tο θέμα αυτό, απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Oικονομικών Φ. Σαχινίδης με τους εκπροσώπους των καπνοβιομηχάνων και των περιπτερούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο εξετάζουν την αύξηση του ποσοστού του πάγιου φόρου, που αποτελεί τμήμα του συνολικού επιβαλλόμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης. Mια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει με αυξήσεις μεγαλύτερες τις τιμές των «φθηνών» τσιγάρων και με μικρότερες αυξήσεις τα πιο «ακριβά» τσιγάρα οδηγώντας σε κλείσιμο της «ψαλίδας» των τιμών μεταξύ φθηνών και ακριβών τσιγάρων.

03/09/2010
Πηγή: www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: