ΕΡΤ

Το "πακέτο" με όλες τις έκτακτες εισφορές από το τέλος του μήνα

Επισπεύδει την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τα οποία θα περιλαμβάνουν "πακέτο" όλες τις έκτακτες εισφορές που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, του υπουργείου Οικονομικών

    Το εκκαθαριστικό θα περιλαμβάνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την εισφορά στους ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 1.929 κ. εκ. και το τέλος στους φορολογούμενους που έχουν σκάφη και πισίνες.

    Την εγκύκλιο, με βάση την οποία θα αρχίσουν να στέλνονται από το τέλος του μήνα τα σημειώματα της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης που θα κλιμακώνεται από το 1% έως και το 5% για το σύνολο του εισοδήματος, για όσους δηλώνουν άνω των 12.000 ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών.

    Όλοι οι φορολογούμενοι που με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση είχαν πέρυσι εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά από 1% μέχρι και 4% ανάλογα με το ύψους του εισοδήματός τους.

    Η εισφορά ορίζεται σε 1% για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 μέχρι 20.000 ευρώ, σε 2% για εισόδημα από 20.001 μέχρι 50.000 ευρώ, σε 3% για εισόδημα από 50.001 μέχρι 100.000 ευρώ και σε 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

    Από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται:

    - αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης

    - οι εφάπαξ παροχές ταμείων πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, τα εφάπαξ βοηθήματα δημοσίων υπαλλήλων

    - οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και όσοι λαμβάνουν κατά την χρήση 2011 επίδομα ανεργίας, έστω κι αν κατά την χρήση 2010 είχαν εισόδημα, εφόσον δεν έχουν κατά τον χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα.

    Επειδή οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν είναι δυνατό να εξευρεθούν από τα στοιχεία που επεξεργάζεται η ΓΓΠΣ, προκειμένου οι φορολογούμενοι αυτοί να εξαιρεθούν από την καταβολή της ειδικής εισφοράς, μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού σημειώματος θα υποβάλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αίτηση για νέα εκκαθάριση, με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του, ως μακροχρόνια άνεργοι ή ότι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν αποκτούν πραγματικά εισοδήματα.

    Το ποσό της οφειλής βεβαιώνεται συνολικά και καταβάλλεται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες, η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η καθεμία από τις επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη αντίστοιχα.

    Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας.

    Μαζί με το σημείωμα της ειδικής εισφοράς, θα πληρωθεί και το τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών ύψους 300 ευρώ για τη χρήση του 2010. Από το τέλος εξαιρούνται μόνο:

    - Νέοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη άσκησης επαγγέλματος.

    - Όσοι βρίσκονται μέχρι και 3 έτη πριν τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 62 ετών.

    - Οι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

    Τέλος, θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για την καταβολή έκτακτων εισφορών, για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κυβισμό άνω των 1929 κυβικών εκατοστών και παλαιότητα μέχρι 10 ετών, οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής μήκους άνω των 6 μέτρων καθώς και όλοι όσοι κατέχουν πισίνες. Το ποσό της εισφοράς θα αντιστοιχεί στο 5% της τεκμαρτής δαπάνης.

Πηγή www.express.gr

Εξαιρούνται της αύξησης ΦΠΑ εστίασης τα τουριστικά πακέτα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ και άλλες επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παράλληλα και στον κλάδο τροφίμων και στην εστίαση θα εξαιρεθούν από την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%. Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Oικονομικών ...

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ και άλλες επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παράλληλα και στον κλάδο τροφίμων και στην εστίαση θα εξαιρεθούν από την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%. Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Oικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Tύπου, τονίζοντας ότι για να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι τουριστικές επιχειρήσεις (all inclusive) που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα θα εξαιρεθούν του μέτρου. Επίσης για τις εταιρίες στον κλάδο των τροφίμων με μικτή λειτουργία ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η δραστηριότητα των τροφίμων θα μείνει στον ΦΠΑ 13%, ενώ όσα έχουν να κάνουν με την εστίαση θα μεταφερθούν στο 23%.
Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα ενιαία πακέτα εξαγωγικού τουρισμού ενώ παράλληλα τόνισε ότι επανεξετάζονται οι περίπου 137 κωδικοί της εστίασης ώστε να μην εφαρμοστεί ο συντελεστής 23% στις περιπτώσεις όπου πωλούνται τρόφιμα και η πώλησή τους δεν αφορά την εστίαση. Σημείωσε πάντως ότι ειδικότερα όσον αφορά την εστίαση η αύξηση του ΦΠΑ είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για το εθνικό φορολογικό σύστημα.
Oπως διευκρινιζόταν στη συνέχεια από αρμόδιο στέλεχος του Yπουργείου Oικονομικών, τα τουριστικά πακέτα all inclusive και η ημιδιατροφή από τουρίστες του εξωτερικού θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και όχι 23%.
Δεν θα ισχύει το ίδιο όμως εφόσον το πακέτο κλείσει Eλληνας τουρίστας στο εσωτερικό.
Το οικονομικό επιτελείο παραπέμπει στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου με την οποία θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο του ΦΠΑ που θα επιβαρύνει την εστίαση από την 1η Σεπτεμβρίου. Το προσχέδιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, μαζί με τον προϋπολογισμό του 2012.
Ο υπουργός Oικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εκλογικεύσει τους φορολογικούς συντελεστές εφόσον, όπως είπε, «συμφωνήσουμε σε πρακτική και εφαρμόσιμη λύση για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ». Ο κ. Βενιζέλος παραλλήλισε το εθνικό φορολογικό σύστημα με έναν νέο καθρέφτη που χρειάζεται η χώρα για να ξαναγνωριστεί με τον εαυτό της. «Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας ως οικονομία, ως αγορά, ως κοινωνία, ως κράτος και ως προς τις σχέσεις κράτους και οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το θέμα των αντικειμενικών κριτηρίων και το ενδεχόμενο επαναφοράς τους, ο κ. Βενιζέλος απέρριψε το ενδεχόμενο επαναφοράς κριτηρίων παλαιού τύπου και αναφέρθηκε σε συνδυαστικά κριτήρια αλγοριθμικού χαρακτήρα ώστε να αποκαλύπτεται το πραγματικό εισόδημα.
Το νέο σύστημα φορολόγησης, που θα εφαρμοστεί πιθανότατα από το 2012 για τα φετινά εισοδήματα και θα αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, θα προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια μέσω των οποίων θα προκύπτει το φορολογητέο εισόδημα. Ειδικότερα, θα λαμβάνονται υπόψη το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή όπου ασκείται, τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος, η προϋπηρεσία του επαγγελματία, τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, οι υπάλληλοι που απασχολούνται και άλλα. Με βάση κυρίως αυτά τα κριτήρια θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα με το οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες σε περίπτωση που δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα.

Πηγή www.express.gr

Ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου Φ.Π.Α.

Το «Ειδικό Σημείωμα Αυτοελέγχου Φ.Π.Α.» υποβάλλεται από υποκείμενους οι δηλώσεις των οποίων υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 13, 14, 15, 16 και 17 του N.3296/2004, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν με τις διατάξεις του άρθρου 79 του N.3842/2010, εφόσον επιλέγουν να φορολογηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές και εφόσον προκύπτουν διαφορές αυτοελέγχου ή/και διαφορές μετακύλισης.
Το «Ειδικό Σημείωμα Αυτοελέγχου Φ.Π.Α.» υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σε τρία αντίτυπα, το ένα εκ των οποίων επιστρέφεται υπογεγραμμένο στον υποκείμενο ή στον νόμιμο εκπρόσωπο αυτού, ως αντίγραφο.
Εφόσον η διαχειριστική περίοδος έληξε μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2010, η υποβολή του «Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου Φ.Π.Α.» πραγματοποιείται μέχρι τις 29 Ιουλίου 2011, ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ των υποκειμένων στο φόρο

(Παράταση: Αρ.Πρωτ. 1104867/2011)
Εφόσον η διαχειριστική περίοδος έληξε ή λήγει εντός του 2011, η υποβολή του «Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου Φ.Π.Α.» πραγματοποιείται με την τελευταία κατά περίπτωση δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος ή Εκκαθαριστικής Δήλωσης Φ.Π.Α.
(ΠΟΛ. 1098/4-5-2011)

Καταστάσεις Φορολογικής Αναμόρφωσης

Η ηλεκτρονική υποβολή των Καταστάσεων Φορολογικής Αναμόρφωσης, Αυτοκινήτων Εταιρείας, Κινητής Τηλεφωνίας και Αποδοθέντων και Οφειλόμενων Φόρων Εισοδήματος και Εμμέσων Φόρων είναι υποχρεωτική.
Για το έτος 2011
Με ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών η προθεσμία υποβολής ορίζεται για τις 30 Σεπτεμβρίου 2011

Δήλωση στοιχείων ακινήτων

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια, κατοικία ή έδρα του, το οποίο έχει την 1η Ιανουαρίου εμπράγματο δικαίωμα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητο που βρίσκεται στην Ελλάδα, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται μία φορά, στο έτος που προκύπτει τέτοια υποχρέωση.

Σε περίπτωση μεταβολής της περιουσιακής ή οικογενειακής κατάστασης του υπόχρεου την 1η Ιανουαρίου, υποβάλλεται δήλωση μεταβολής στοιχείων ακινήτων το αντίστοιχο έτος.

Από το έτος 2011 και για κάθε επόμενο, τα φυσικά πρόσωπα υποχρεούνται να υποβάλλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. τους, με αρχή το ψηφίο 1 και ολοκλήρωση μέσα σε έντεκα (11) εργάσιμες ημέρες. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης για το ψηφίο 1 ορίζεται η 15η Φεβρουαρίου του οικείου έτους.
(Άρθρο 23, παρ. 3, Ν.3427/2005 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 51 του Ν.3842/2010)

Η δήλωση υποβάλλεται ως εξής:

Για το οικονομικό έτος 2011

- Η δήλωση στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων υποβάλλεται αυτοτελώς τις ίδιες καταληκτικές ημερομηνίες με αυτές των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Όταν η δήλωση υποβληθεί ηλεκτρονικά για τα φυσικά πρόσωπα υποβάλλεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2011.

- Για τα νομικά πρόσωπα οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2011.
(Παράταση: με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών)

Ο κοριός «έπιασε» λογιστές και εφοριακούς.

Χιλιάδες συνομιλίες για φοροδιαφυγή.
Στο στόχαστρο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στελέχη Εφοριών έχουν μπει μεγάλα φοροτεχνικά γραφεία, αλλά και γνωστοί δικηγόροι των Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τη φοροδιαφυγή και κατ’ επέκταση τη διακίνηση του μαύρου χρήματος, αποφάσισε να επιστρατεύσει – μεταξύ των άλλων – και τον πολυσυζητημένο κοριό της ΕΥΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν «μεγάλα ψάρια» που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνιας στις Εφορίες. Έτσι, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν περιέλθει εδώ και καιρό πληροφορίες σχετικά με τη δράση που αναπτύσσουν υψηλόβαθμα στελέχη Εφοριών.

Οι πρώτες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει και αναμένεται να δώσουν συναρπαστικά στοιχεία. Για παράδειγμα, λέγεται ότι έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 25 εφοριακοί που δραστηριοποιούνται στα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα.

Με δεδομένη την αποφασιστικότητα που έχει δείξει κατά τη διάρκεια της διαδρομής του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος Γ.Πεπόνης θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο από σίγουρο ότι οι αποκαλύχεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας θα ταρακουνήσουν για τα καλά το σύστημα.

Άλλωστε, αυτό είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο έναντι της τρόικας με αφορμή την αδυναμία που επιδεικνύει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και λόγω των παρανομιών που λαμβάνουν χώρα στις Εφορίες της χώρας.

 Πηγή Newsbeast.gr

E-mail επικοινωνίας για Εθνικό Φορολογικό Σύστημα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΝΙΚΗΣ 5-7
10180 ΑΘΗΝΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
TΗΛ.: 210-3332551/2
FAX: 210-3332559
e-mail : press@minfin.gr

Αθήνα, 1η Αυγούστου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κάθε ενδιαφερόμενος - πέραν των φορέων που λαμβάνουν επίσημα μέρος στο διάλογο - ο οποίος επιθυμεί να καταθέσει τις προτάσεις ή σκέψεις του, σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος μπορεί να το κάνει, στέλνοντας ένα e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: forologikosdialogos@minfin.gr

Εξετάζεται μείωση ΦΠΑ και φορολογικών συντελεστών μόνο με την εγγύηση ισοδύναμου αποτελέσματος.

Ξεκίνησε ο διάλογος για τις αλλαγές στη φορολογία
Tη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, του ΦΠΑ καθώς και των φόρων των ακινήτων θα εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του διαλόγου για τις αλλαγές στη φορολογία που ξεκίνησε και επίσημα σήμερα.
Τους άξονες των αλλαγών προδιέγραψε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ο οποίος προανήγγειλε ακόμη ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για όλους τους φορολογούμενους, έλεγχο των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, αλλά και των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ.
Στην ομιλία του κατά την έναρξη του διαλόγου ο Ευ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση το σύνολο των αλλαγών στη φορολογία θα έχουν ουδέτερο αποτέλεσμα στα έσοδα που σημαίνει ότι ελαφρύνσεις που θα οδηγούν σε απώλεια εσόδων θα οδηγούν σε παρεμβάσεις ισοδύναμου αποτελέσματος για την κάλυψη των απωλειών αυτών.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κεφάλαιο της φορολογίας που να μη συζητηθεί» ενώ έκανε σαφές ότι οι αλλαγές θα επικεντρωθούν κυρίως στους εξής τομείς:
* Την αναδιοργάνωση των δομών του υπουργείου Οικονομικών
* Τον ΦΠΑ όπου η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση των συντελεστών. Ειδικότερα στον κλάδο της εστίασης, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά εναλλακτικά μέτρα αύξησης των εσόδων ώστε να μην αυξηθεί ο συντελεστής στο 23%.
* Τον κλάδο της οικοδομής με φορολογικές ελαφρύνσεις που θα στοχεύουν στην αναθέρμανση της παγωμένης αγοράς ακινήτων.
Αναλυτικότερα σε ότι αφορά το ΦΠΑ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι : «Αν πάμε σε δυο συντελεστές ΦΠΑ 10% και 20% αυτό θα σημάνει απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ. Επομένως κάθε πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από εγγύηση ισοδύναμου αποτελέσματος καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε στο ελάχιστο τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευτεί»
Για τη φορολογία κεφαλαίου, ο υπουργός είπε ότι έχει πολύ μικρή απόδοση και πρόσθεσε ότι «με βάση τα στοιχεία του Ε9 για το 2009, η ακίνητη περιουσία των ιδιωτών σε όρους αντικειμενικών αξιών είναι 400 δισ. ευρώ, ή 170% του ΑΕΠ. Καταλαβαίνετε τί θα μπορούσε να αποδώσει μια δίκαιη φορολόγηση».
Για τη φορολογία εισοδήματος σημείωσε: «Δεν μπορεί να μιλήσουμε για φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων χωρίς περιουσιολόγιο, χωρίς πλήρες ηλεκτρονικό πόθεν έσχες. Μπορούμε να μιλήσουμε για συντελεστές, κλίμακες και όρια, να γίνουμε πιο δίκαιοι». Παράλληλα διευκρίνισε ότι στο τραπέζι της συζήτησης είναι και η φορολογία των επιχειρήσεων.
Για τις φοροαπαλλαγές, τις κυβερνητικές προθέσεις προδιέγραψε ο υπουργός λέγοντας ότι σήμερα από τα 100 δισ. ευρώ δηλωθέντος εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα 30 δισ. ευρώ φορολογούνται (τα 70 δισ. ευρώ απαλλάσσονται) και αποδίδουν φόρους 9 δισ. ευρώ, άρα η μέση επιβάρυνση είναι 30%.
Για τις καταθέσεις εξωτερικού, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στον έλεγχο των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ «με σεβασμό στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων» και τον έλεγχο των πιστωτικών καρτών που εκδίδονται από τράπεζες του εξωτερικού.
Σε ότι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, ο Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η ενεργοποίηση του αυτόφωρου και οι ποινές φυλάκισης δεν αφορούν τους μικροοφειλέτες τους οποίους κάλεσε να μπουν τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής τους, αλλά τους μεγαλοοφειλέτες
Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών για τον διάλογο προβλέπει ότι έως τις 22 Αυγούστου θα συγκεντρωθούν οι προτάσεις των φορέων σε ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση (forologikosdialogos@minfin.gr) έτσι ώστε μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη να έχει καταρτιστεί το προσχέδιο που θα αποτελέσει και τη βάση του διαλόγου.
Η κατάθεση του νομοσχέδιου με όλες τις αλλαγές θα γίνει την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012.
 Πηγή Newsbeast.gr

Οι δέκα ανατροπές στη φορολογία.

Στο τραπέζι για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος έχει πέσει η μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις,
Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ,η αναστολή «πόθεν έσχες» για παραγωγικές επενδύσεις, πλήρες ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για όλους και ο έλεγχος των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.
Την πλήρη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με σειρά ανατροπών προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να γίνει πιο δίκαιο, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και παράλληλα να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω, υπό την αίρεση ότι θα αποφέρουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Το υπουργείο Οικονομικών έβαλε στο τραπέζι «πακέτο» με επιχειρούμενες αλλαγές, οι οποίες εντοπίζονται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, αναστολή «πόθεν έσχες» για παραγωγικές επενδύσεις, πλήρες ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για όλους, έλεγχο των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, αλλά και των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ, δραστικές αλλαγές στους φόρους των ακινήτων, αλλά και ηλεκτρονική εφορία στους κόλπους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία προωθεί και ενιαίο μηχανισμό είσπραξης φόρων, τελών και εισφορών με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο υπουργός έως τις 22 Αυγούστου θα συγκεντρωθούν οι προτάσεις σε ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση (forologikosdialogos@minfin.gr) με στόχο έως τις 15 Σεπτέμβρη να έχει καταρτιστεί το προσχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου.
Το επόμενο βήμα θα είναι η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη.
Στο τραπέζι
Οι προτάσεις του υπουργείου:
Για το ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «αν πάμε σε δυο συντελεστές ΦΠΑ 10% και 20%, αυτό θα σημάνει απώλεια εσόδων 1,8 δισ. Επομένως κάθε πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από εγγύηση ισοδύναμου αποτελέσματος, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε στο ελάχιστο τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευτεί». Παράλληλα τόνισε ότι το θέμα ΦΠΑ είναι ανοιχτό, αλλά θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.
Φορολογία κεφαλαίου: Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σήμερα οι φόροι επί του κεφαλαίου έχουν πολύ μικρή απόδοση και ανέφερε «με βάση τα στοιχεία του Ε9 για το 2009, η ακίνητη περιουσία των ιδιωτών σε όρους αντικειμενικών αξιών είναι 400 δισ. ευρώ ή 170% του ΑΕΠ. Καταλαβαίνετε τι θα μπορούσε να αποδώσει μια δίκαιη φορολόγηση».
Φορολογία εισοδήματος: «Δεν μπορεί να μιλήσουμε για φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων χωρίς περιουσιολόγιο, χωρίς πλήρες ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες». Μπορούμε να μιλήσουμε για συντελεστές, κλίμακες και όρια, να γίνουμε πιο δίκαιοι», σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι υπό συζήτηση είναι η φορολογία των επιχειρήσεων.
Στίγμα προθέσεων άλλωστε συνιστά και η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου σύμφωνα με την οποία, σήμερα από τα 100 δισ. ευρώ δηλωθέντος εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα 30 δισ. ευρώ που τελικά φορολογούνται - καθώς τα 70 δισ. ευρώ απαλλάσσονται- αποδίδουν φόρους 9 δισ. ευρώ, άρα η μέση επιβάρυνση είναι 30%.
Καταθέσεις εξωτερικού: Θα αποτελέσουν ως φαίνεται ειδικό κεφάλαιο στο διάλογο και ενώ ήδη το υπουργείο Οικονομικών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, προωθεί τον έλεγχο των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ «με σεβασμό στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων» και τον έλεγχο των πιστωτικών καρτών που εκδίδονται από τράπεζες του εξωτερικού.
Ο υπουργός προδιέγραψε παρεμβάσεις για τη δημιουργία ηλεκτρονικής εφορίας στους κόλπους της Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων και καθησύχασε τους οφειλέτες χαμηλών σχετικά χρεών προς το Δημόσιο μετά την ενεργοποίηση από σήμερα του Αυτοφώρου για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ.
Με 15 στόχους οι φορο-έλεγχοι
Σαφάρι ελέγχων ξεκινά το υπουργείο Oικονομικών σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, προκειμένου να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και παράλληλα να αυξήσουν τα έσοδα του Δημοσίου, που το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση.
Mε εγκύκλιο που εξεδόθη χθες προβλέπονται 15 κριτήρια με τα οποία θα επιλέγονται οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες που θα ελεγχθούν. Σύμφωνα με την εγκύκλιο στο στόχαστρο μπαίνουν, μεταξύ άλλων, οι επιχειρήσεις που έκαναν χρήση αναπτυξιακών νόμων, σε όσες έχουν διαπιστωθεί φορολογικές παραβάσεις, καθώς και όσες αρνήθηκαν να περαιώσουν τις ανέλεγκτες υποθέσεις της περιόδου 2000-2009. Συγκεκριμένα θα διενεργείται κατά προτεραιότητα στις εξής υποθέσεις :
1. Όταν υπάρχουν ουσιαστικές παραβάσεις του KBΣ ή δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.
2. Όταν δεν υποβλήθηκαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠA ή άλλων φορολογικών αντικειμένων.
3. Όταν υφίστανται μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠA που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης.
4. Όταν υπάρχουν κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές ή φορολογικοί μηχανισμοί.
5. Σε περιπτώσεις απώλειας βιβλίων και στοιχείων.
6. Σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρων επαγγελματιών που δήλωσαν μεγάλα ποσά δαπανών.
7. Όταν τα καθαρά κέρδη δεν προσδιορίστηκαν με βάση τη νομοθεσία ή δεν εφαρμόσθηκε ο προβλεπόμενος συντελεστής καθαρών κερδών, εφόσον προβλέπεται ο εξωλογιστικός προσδιορισμός τους.
8. Όταν υπάρχει αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και δηλώσεων ΦΠA.
9. Όταν τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τα λοιπά οικονομικά μεγέθη.
10. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τις υποβληθείσες δηλώσεις προκύπτει χαμηλός συντελεστής μεικτού και καθαρού κέρδους.
11.Σε επιχειρήσεις που έκαναν χρήση αναπτυξιακών νόμων.
12. Σε υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία, με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου έτους 2008, υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία.
13. Yποθέσεις για τις οποίες δεν έγινε αποδοχή του Eκκαθαριστικού Σημειώματος της περαίωσης ανέλεγκτων υποθέσεων.
14. Σε δηλώσεις με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα εισοδήματα από κάθε κατηγορία.
15. Σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν κάνει αυτοέλεγχο και είχαν επιλεγεί μέσω κλήρωσης για επανέλεγχο.
Οι αλλαγές
1-2. Μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
3. Αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ.
4. Αναστολή «πόθεν έσχες» για παραγωγικές επενδύσεις.
5. Πλήρες ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» για όλους.
6-7. Ελεγχος των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, αλλά και των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ.
8. Δραστικές αλλαγές στους φόρους των ακινήτων.
9. Ηλεκτρονική εφορία στους κόλπους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
10. Ενιαίος μηχανισμό είσπραξης φόρων, τελών και εισφορών με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Πηγή Ημερησία