ΕΡΤ

Αύξηση 1 δις ευρώ τον μήνα στα ληξιπρόθεσμα - Σε 48 δόσεις και από 80-100 ευρώ το μήνα η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων

Αύξηση 1 Δις ευρώ τον μήνα στα ληξιπρόθεσμα
Σύμφωνα με την Εφημερίδα 'Εθνος, σε πλήρη αδυναμία να αποπληρώσουν τις τρέχουσες οφειλές τους προς την Εφορία βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά. Τα ανεξόφλητα χρέη αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. τον μήνα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβληματίζεται έντονα. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολη η κάλυψη των στόχων του προϋπολογισμού

Με το σταγονόμετρο εισπράττει το Δημόσιο παλαιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, με αποτέλεσμα στο σύνολό τους να έχουν «αγγίξει» τα 55,5 δισ. ευρώ ή περίπου το 28% του ΑΕΠ της χώρας.

Ενώ στη Ημερησία αναφέρεται η πρόθεση του Υπ.Οικ. για θέσπιση Νέας ευνοϊκότερης ρύθμισης των οφειλών.

 Σε 48 δόσεις και από 80-100 ευρώ το μήνα η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων

Νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να «φρενάρει» την αλματώδη αύξησή τους και να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις (έως 48) αλλά και μικρότερες ακόμη και της τάξεως των 80 με 100 ευρώ τον μήνα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει τα ακόλουθα:

- Περισσότερες μηνιαίες δόσεις: Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ αίτημα πρώτης διευκόλυνσης για τμηματική πληρωμή πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμων χρεών σε έως 36 δόσεις. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η εξέταση αιτήματος χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών ενεργείται από τον έφορο με βάση τα κριτήρια και τους συντελεστές βαρύτητας ανάλογα το εισόδημα, τη συμπεριφορά του οφειλέτη κ.ά. Ομως κανείς δεν λαμβάνει τους ανώτατους συντελεστές, με αποτέλεσμα οι δόσεις στην πρώτη αίτηση να μην είναι περισσότερες από 15. Η αλλαγή των κριτηρίων και των συντελεστών θα διευρύνει τις δόσεις και θα μπορούν πλέον οι οφειλέτες να πληρώσουν τα χρέη τους με την πρώτη αίτηση σε 36 δόσεις.

- Δεύτερη ευκαιρία: Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν ακόμα και όσοι φορολογούμενοι είχαν υπαχθεί στο παρελθόν σε ρυθμίσεις, πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση. Πλέον, αν πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση της νέας ρύθμισης, θα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των δόσεων έως και σε 48.

Δεν υπάρχουν σχόλια: