ΕΡΤ

Προς νέα παράταση για τις δηλώσεις του Κτηματολογίου, προσανατολίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ

Νέα σιωπηρή παράταση λίγων ημερών για τις δηλώσεις του Κτηματολογίου, η οποία όμως θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα, ώστε να μην ανακοπεί ο ρυθμός προσέλευσης των πολιτών σχεδιάζεται να δοθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς οι ουρές και ο εκνευρισμός που επικρατούν 15 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, δεν φαίνεται να αφήνουν άλλα περιθώρια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», χιλιάδες πολίτες σπεύδουν να δηλώσουν το ακίνητό τους και ορισμένες φορές αναγκάζονται να περιμένουν ως και τέσσερις-πέντε ώρες για να καταθέσουν τη δήλωση ιδιοκτησία τους.

Κατά την Κτηματολόγιο ΑΕ τα φαινόμενα συνωστισμού αποτελούν ευθύνη των πολιτών που δεν έκαναν εγκαίρως τις δηλώσεις τους και προσέρχονται τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας.

Πράγματι, καθώς απομένουν μόλις 15 ημέρες για τη λήξη προθεσμίας των δηλώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κτηματολόγιο ΑΕ, περίπου το 30% των ακινήτων δεν έχουν δηλωθεί ακόμη, ενώ προβληματίζουν οι μεγάλοι ιδιοκτήτες, όπως είναι οι τράπεζες, η Εκκλησία της Ελλάδος, η τοπική αυτοδιοίκηση, τα νομικά πρόσωπα κ.ά., οι οποίοι κατέχουν περίπου το 20% των ακινήτων που πρέπει να δηλωθούν στο τρέχον πρόγραμμα του Κτηματολογίου και ακόμη δεν έχουν κάνει δηλώσεις, με αποτέλεσμα να μην έχει δηλωθεί συνολικά το 50% των ακινήτων.

Ωστόσο, η Κτηματολόγιο ΑΕ εκτιμά ότι οι 15 ημέρες που απομένουν είναι αρκετές για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κτηματογράφησης.

Ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει παράταση της καταληκτικής προθεσμίας για τις δηλώσεις.

Στην Κτηματολόγιο ΑΕ επικρατεί, πάντως, προβληματισμός για το ζήτημα, καθώς ενδεχόμενες νέες παρατάσεις θα θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του προγράμματος με 80 εκατ. ευρώ από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Πηγή In.gr