ΕΡΤ

Ισχύει το αφορολόγητο στη συνιδιοκτησία της πρώτης κατοικίας, τονίζει το υπ.Οικονομικών

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση για την επιβολή φόρου κατοχής στην πρώτη κατοικία των παντρεμλενων ζευγαριών προχώρησε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο υπενθυμίζει ότι «ο Νόμος 3634/2008 ως προς την απαλλαγή της κύριας κατοικίας από το ΕΤΑΚ, προβλέπει ότι το 2009 και τα επόμενα έτη, θα απαλλάσσεται η κύρια κατοικία μέχρι 200 τ.μ., της οποίας η αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Η κύρια κατοικία θα δηλωθεί από τους φορολογούμενους στη φορολογική δήλωση του 2009».

»Ειδικά για το 2008, πρώτο έτος εφαρμογής του ΕΤΑΚ, προβλέπεται η αφαίρεση ποσού έως 300.000 ευρώ από τη μεγαλύτερης αξίας κατοικία».

Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικών, διευκρινίζει ότι «λόγω της μορφής και του περιεχομένου του εντύπου Ε9 δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις εφικτή για τεχνικούς λόγους η διάκριση των συνιδιοκτησιών στη μεγαλύτερης αξίας κατοικία».

»Για το λόγο αυτό», προστίθεται στην ανακοίνωση, «στις περιπτώσεις συνιδιοκτητών που λαμβάνουν εκκαθαριστικά, στα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη τα ποσοστά συνιδιοκτησίας μεταξύ συζύγων και ανηλίκων τέκνων τους στην μεγαλύτερη αξίας κατοικία, οι φορολογούμενοι με υπεύθυνη δήλωση στις αρμόδιες ΔΟΥ δεν θα καταβάλουν τον φόρο που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας που δεν εξαιρέθηκε από το ΕΤΑΚ».


31/10/2008
Πηγή: www.in.gr