ΕΡΤ

Δεν θα καταβάλουν ΕΤΑΚ οι συνιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας

Οι φορολογούμενοι, με υπεύθυνη δήλωση στις αρμόδιες ΔΟΥ, δεν θα καταβάλουν τον φόρο που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας που δεν εξαιρέθηκε από το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας ( ΕΤΑΚ) με βάση τα όρια της απαλλαγής για την πρώτη κατοικία.

Αυτό διευκρινίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ που αποστέλλονται στους φορολογούμενους και αφορούν περιπτώσεις συνιδιοκτησίας μεταξύ συζύγων και ανηλίκων τέκνων τους.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι για τεχνικούς λόγους δεν κατέστη δυνατόν σε όλες τις περιπτώσεις να υπολογιστεί η φοροαπαλλαγή της πρώτης κατοικίας και για όλους τους συνιδιοκτήτες ακινήτων.
Ειδικότερα η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι η ακόλουθη:
«Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων, από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών διευκρινίζεται ότι:
Ο Νόμος 3634/2008 ως προς την απαλλαγή της κύριας κατοικίας από το ΕΤΑΚ, προβλέπει ότι το 2009 και τα επόμενα έτη, θα απαλλάσσεται η κύρια κατοικία μέχρι 200 τ.μ., της οποίας η αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Η κύρια κατοικία θα δηλωθεί από τους φορολογούμενους στη φορολογική δήλωση του 2009.
Ειδικά για το 2008, πρώτο έτος εφαρμογής του ΕΤΑΚ, προβλέπεται η αφαίρεση ποσού έως 300.000 ευρώ από τη μεγαλύτερης αξίας κατοικία . Λόγω της μορφής και του περιεχομένου του εντύπου Ε9 δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις εφικτή για τεχνικούς λόγους η διάκριση των συνιδιοκτησιών στη μεγαλύτερης αξίας κατοικία.
Για το λόγο αυτό, στις περιπτώσεις συνιδιοκτητών που λαμβάνουν εκκαθαριστικά, στα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη τα ποσοστά συνιδιοκτησίας μεταξύ συζύγων και ανηλίκων τέκνων τους στην μεγαλύτερη αξίας κατοικία, οι φορολογούμενοι με υπεύθυνη δήλωση στις αρμόδιες ΔΟΥ δεν θα καταβάλουν τον φόρο που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας που δεν εξαιρέθηκε από το ΕΤΑΚ».

Εξπρές 31/10/2008