ΕΡΤ

Γενναία μείωση επιτοκίων

Να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Fed και να μειώσουν τα επιτόκιά τους τουλάχιστον κατά 0,5%, περιμένουν από τις δύο μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης σήμερα οι επενδυτές, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ύφεσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσουν το μεσημέρι τις αποφάσεις τους για την πορεία της νομισματικής και αν η πλειοψηφία των αναλυτών έχει δίκιο, τότε θα μειώσουν τα βασικά τους επιτόκια στο 3,25% και 4% αντίστοιχα.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που εκτιμούν ότι η μείωση ίσως είναι μεγαλύτερη δεδομένου ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ενισχύουν την αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές. Εξάλλου αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν προέβλεψε αναιμική ανάπτυξη – μόλις 0,1% - για την Ευρωζώνη του χρόνου (με αρκετές χώρες να εισέρχονται σε ύφεση) υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για την ευρύτερη οικονομία. Το γεγονός ότι μία απʼ τις χώρες που προβλέπεται να εισέλθει σε ύφεση είναι η Βρετανία (ήδη το ΑΕΠ γʼ τριμήνου μειώθηκε 0,5%) κάνει τους αναλυτές της HSBC και της Citigroup να θεωρούν πιθανή ακόμα και μείωση επιτοκίου 1% σήμερα απʼ την Τράπεζα της Αγγλίας.

«Αν και η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ʽκόψειʼ πάνω από 50 μονάδες βάσης το επιτόκιο, η οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση είναι ασυνήθιστα ισχυρή», γράφει στην εβδομαδιαία έκθεση του ο Michael Saunders της Citigroup

Οι εικασίες για μία τέτοια εξέλιξη εντάθηκαν αυτή την εβδομάδα μετά την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να μειώσει κατά 0,75% τα επιτόκια της, περισσότερο απʼ ότι αναμενόταν.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανά τον κόσμο προσπαθούν με μειώσεις επιτοκίων και ενέσεις ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα, να ενισχύσουν τις οικονομίες και να «ξεπαγώσουν» την αγορά χρήματος. Την προηγούμενη Τετάρτη η Federal Reserve αποφάσισε να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 1%, που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2004. Μάλιστα ο Μπεν Μπερνάνκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλες μειώσεις, πολλαπλασιάζοντας τις εκτιμήσεις για μηδενικά επιτόκια του χρόνου. Η HSBC πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι του 2009. Επίσης θεωρεί ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα η ΕΚΤ θα έχει μειώσει τα επιτόκια στο 2,5% και η Τράπεζα της Αγγλίας στο 2%.

Πηγή Ισοτιμία