ΕΡΤ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: επιβάρυνση φόρων για πολλούς, ελαφρύνσεις για λίγους

Από το πρώτο ευρώ που εισπράττουν θα φορολογούνται από το νέο έτος χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο.
Το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ θα ισχύει για ελάχιστους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι αναμένεται να επιβαρυνθούν υπέρμετρα μετά τις αλλαγές που ισχύουν από 1-1-2009 και αφορούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2008.

Ποιοι απαλλάσσονται

Από τα επιβαρυντικά μέτρα απαλλάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Οι εν λόγω επαγγελματίες θα τυγχάνουν του αφορολογήτου ορίου των 10.500 για τα τρία πρώτα χρόνια από την έναρξη εργασιών.
Εφόσον οι εν λόγω επαγγελματίες είναι κάτω των τριάντα θα έχουν για ακόμα τρία χρόνια το αφορολόγητο όριο. Δηλαδή, δικηγόρος 24 χρόνων που κάνει έναρξη εργασιών θα έχει αφορολόγητο όριο για έξι χρόνια και μέχρι την ηλικία των 30 χρόνων (τρία χρόνια επειδή είναι κάτω των 30 και άλλα τρία χρόνια επειδή ξεκίνησε τώρα την επαγγελματική του δραστηριότητα).
Σε κάθε περίπτωση το αφορολόγητο όριο δεν μπορεί να ξεπεράσει τα έξι χρόνια ακόμα και αν ο φορολογούμενος είναι κάτω των 30 ετών. Για τα τρία πρώτα χρόνια εργασίας τους θα μπορεί να έχει εισοδήματα από αρκετούς εργοδότες, ενώ για τα επόμενα τρία το μέτρο σκληραίνει και ο νομοθέτης ορίζει την υποχρέωση του ενός εργοδότη.
Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι 29 ετών και κάνει έναρξη εργασιών θα έχει μόνο τρία χρόνια αφορολόγητο όριο. Από τα μέτρα θίγονται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν περάσει το τριακοστό έτος της ηλικίας τους και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από τρία χρόνια. Ακόμα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας τους και δουλεύουν από τα 18 τους και παρόλα αυτά αποκομίζουν μηνιαίως περί τα 500-700 ευρώ θα καταβάλλουν φόρους στο ελληνικό Δημόσιο από το πρώτο ευρώ που κερδίζουν. Για παράδειγμα έστω διερμηνέας 24 ετών που κάνει έναρξη εργασιών το 2008 με σύμβαση σε έναν εργοδότη. Ο διερμηνέας λαμβάνει ετησίως το ποσό των 14.000 ευρώ. Ο εν λόγω διερμηνέας θα τύχει των απαλλαγών (έξι χρόνια αφορολόγητο όριο) και θα καταβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο φόρους ύψους 765 ευρώ.
Αλλος διερμηνέας ηλικίας 31 ετών που έκανε έναρξη εργασιών το 2005 και έχει δύο εργοδότες, λαμβάνει συνολικά το ποσό των 9.500 ευρώ ετησίως. Στον 31χρονο διερμηνέα, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει κλείσει το 30ό έτος της ηλικίας και δεν είναι νέος ελεύθερος επαγγελματίας αφαιρείται το πλεονέκτημα του αφορολογήτου ορίου. Θα καταβάλλει στο ελληνικό Δημόσιο υψηλότερους φόρους από τον 24χρονο διερμηνέα που φθάνουν τα 950 ευρώ. Στο μεταξύ στο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε χθες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής προβλέπεται επίσης και η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για όσους αποκτούν εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις αλλά ωστόσο έχουν υψηλότερα εισοδήματα από άλλες πηγές.

Πηγή: www.kathimerini.gr