ΕΡΤ

11 «κλειδιά» για τη δήλωση των ελεύθερων επαγγελματιών

Εισοδηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων κατέχουν φέτος την πρωτιά φέτος στο ετήσιο φορολογικό ραντεβού με την εφορία. Την Τετάρτη 1η Απριλίου ξεκινάει ο φετινός γύρος υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για τους εισοδηματίες και επιτηδευματίες. Από την Τετάρτη αρχίζουν να εκπνέουν κανονικά οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων και από τους αγρότες, αλλά όλα δείχνουν ότι οδεύουν προς παράταση καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τους πίνακες με τα αγροτικά εισοδήματα, βάσει των οποίων θα δηλωθούν τα εισοδήματα γεωργών και κτηνοτρόφων.

Αλλαγές
Τα εισοδήματα που απέκτησαν στο 2008 οι επιτηδευματίες θα φορολογηθούν με βάση το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ το οποίο επανέφερε τελικά η κυβέρνηση και τους νέους φορολογικούς συντελεστές οι οποίοι ευνοούν περισσότερο όσους δηλώνουν υψηλά εισοδήματα.
Περισσότεροι από 1 εκατ. φορολογούμενοι που προσέρχονται σε λίγες ημέρες ενώπιον του εφόρου κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής τους πρέπει να λάβουν υπόψη «22» σημεία:

1. Αν στη δήλωση συμπληρώνονται και οι 2 στήλες του εντύπου Ε1 (Υπόχρεου και συζύγου) πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει συμπληρωμένη και η ένδειξη στο πεδίο Έγγαμος στον Πίνακα 1.

2. Οι σύζυγοι-γυναίκες που δηλώνουν ανεπάγγελτες, εάν έχουν εισόδημα από ενοίκια, υποχρεωτικά πρέπει στη δήλωση να αναγράφουν τον ΑΦΜ τους, διαφορετικά δεν θα γίνει εκκαθάριση και η δήλωση θα επιστραφεί.

3. Αν ο υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης ασκεί ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα (γιατρός, μηχανικός, δικηγόρος κ.λπ.), η δήλωση υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ της έδρας της επιχείρησης. Εάν μετέχει σε προσωπική εταιρεία, ΕΠΕ, κοινοπραξία, κοινωνία κ.λπ. η δήλωση υποβάλλεται στη ΔΟΥ της περιφέρειας όπου βρίσκεται η κατοικία του και όχι η έδρα της επιχείρησης.

4. Μαζί με το βασικό έντυπο Ε1 συμπληρώστε και συνυποβάλλετε στην Εφορία το έντυπο Ε3, με βάση το οποίο προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη.

5. Οι σύζυγοι υποβάλλουν ξεχωριστό Ε3, στην περίπτωση που και οι δυο έχουν εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα ή επιχείρηση αντίστοιχα.

6. Η αναγραφή διεύθυνσης επαγγέλματος στο Ε1 είναι υποχρεωτική από όσους αποκτούν εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα ή επιχείρηση.

7. Τυχόν αλλαγές στα στοιχεία (όπως επωνυμία, έδρα) δηλώνονται στο μητρώο της εφορίας πριν την υποβολή της ετήσιας δήλωσης εισοδήματος, αλλιώς δεν γίνεται δεκτή. Δεν μπορείτε φυσικά να κάνετε διορθώσεις στοιχείων πάνω στο έντυπο.

8. Αν έχετε ατομική εμπορική επιχείρηση σε οικισμό με λιγότερους από 1.000 κατοίκους (πλην τουριστικής) μη ξεχάσετε να σημειώσετε την ένδειξη «Χ» στον κωδικό 017 του Ε1. Θα έχετε πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις.

9. Ακαθάριστα έσοδα, φορολογητέα καθαρά κέρδη, παρακρατούμενος φόρος και άλλα βασικά ποσά συμπληρώνονται στο Ε1, αφού η εκκαθάριση της δήλωσης γίνεται βάση του εντύπου αυτού.

10. Στο Ε3 αναγράφονται τα αναλυτικά στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα και τις δαπάνες που είχαν το 2008 οι επιτηδευματίες και βάσει των οποίων προκύπτουν τα καθαρά φορολογητέα κέρδη.

11. Με το λογιστικό σύστημα (ακαθάριστα έσοδα μείον δαπάνες) προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με βιβλία Β κατηγορίας του ΚΒΣ.

Εντυπο Ε3
Το έντυπο Ε3, που θα υποβληθεί και φέτος από όλους τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, περιλαμβάνει στην τρίτη σελίδα του τον πίνακα Ι’, τον οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν όσοι δικαιούνται και επιθυμούν την «αυτοπεραίωση».

Υπολογισμός κερδών
Μαζί με το βασικό έντυπο Ε1 συμπληρώστε και συνυποβάλλετε το έντυπο Ε3, με βάση το οποίο προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη.

Στοιχεία
Τυχόν αλλαγές στα στοιχεία (όπως επωνυμία, έδρα) δηλώνονται στο μητρώο της εφορίας πριν την υποβολή της ετήσιας δήλωσης εισοδήματος, αλλιώς δεν γίνεται δεκτή. Δεν μπορείτε να κάνετε διορθώσεις στο έντυπο.


26/3/2009
Πηγή: Ημερησία