ΕΡΤ

Δύο νέες ρυθμίσεις για καθαρά εισπρακτικούς λόγους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Ανακριβείς, εκπρόθεσμες και μη υποβληθείσες δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και φόρου εισοδήματος θα μπορούν να υποβληθούν χωρίς ο φορολογούμενος να καταβάλει τα σχετικά πρόστιμα, πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.

Πρόκειται για ρυθμίσεις στη λογική τού «δώστε και σώστε», τις οποίες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για να μαζέψει «ζεστό» χρήμα στα δημόσια ταμεία που είναι μείον.

Παράλληλα, το υπουργείο ρίχνει άμεσα στην αγορά 2.117 ελεγκτές «ράμπο», οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με ειδικούς φορητούς υπολογιστές και θα πραγματοποιούν ταχύτατους και εξονυχιστικούς φορολογικούς ελέγχους και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στις έδρες των επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων. Οι σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου για τους ελεγκτές έγιναν χθες, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εντατικών ελέγχων στην αγορά.

Στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ετοιμάσουν ειδικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα δίνεται «συγχωροχάρτι» σε όσους δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις για το εισόδημα ή τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Οι ρυθμίσεις εντάσσονται στο γενικότερο εισπρακτικό σχέδιο που ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο, καθώς και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα έσοδα του προϋπολογισμού κινήθηκαν με απογοητευτικούς ρυθμούς. Οι ρυθμίσεις είναι αποτέλεσμα και των έντονων πιέσεων που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κυβέρνηση για αύξηση των φορολογικών εσόδων, προκειμένου να συγκρατηθούν το δυσθεώρητο έλλειμμα του προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος.

Οι ρυθμίσεις που εξετάζονται
Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις που εξετάζονται στο υπουργείο προβλέπουν ότι:

-Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει τα τελευταία χρόνια δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ή οι δηλώσεις που έχουν υποβάλει είναι ανακριβείς, θα έχουν τη δυνατότητα να τις υποβάλουν χωρίς να υποστούν κυρώσεις. Έτσι, θα μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ χωρίς να καταβάλουν τα προβλεπόμενα από τη φορολογική νομοθεσία πρόστιμα, πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις. Από τη ρύθμιση αυτή προσδοκάται η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, τα οποία τους τελευταίους μήνες λόγω της έξαρσης της φοροδιαφυγής και της καθίζησης στην αγορά κινούνται με αρνητικούς ρυθμούς. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για μη υποβολή δήλώσης ΦΠΑ κυμαίνεται από 117 έως 1.170 ευρώ ενώ οι προσαυξήσεις φόρων φθάνουν ακόμη και στο 5% τον μήνα για κάθε μήνα καθυστέρησης και έως το 300% της αρχικής οφειλής.

- Οι φορολογούμενοι και τα νομικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλει τα τελευταία χρόνια δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή οι δηλώσεις που έχουν υποβάλει είναι ανακριβείς θα μπορούν να «διορθώσουν» αυτές τις φορολογικές παραβάσεις και μάλιστα χωρίς να καταβάλουν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ειδικότερα θα μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος χωρίς να υποστούν κυρώσεις. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης κυμαίνεται από 117 έως 1.170 ευρώ ενώ οι προσαυξήσεις τρέχουν ακόμη και με 3,5% τον μήνα- το μέγιστο ποσοστό προσαύξησης της αρχικής οφειλής φθάνει στο 300%.


2.117 ελεγκτές με τα λάπτοπ υπό μάλης

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ τις ρυθμίσεις για τις εκπρόθεσμες και ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών εξαπολύει σαφάρι ελέγχων στην αγορά για τη βεβαίωση πρόσθετων φόρων και την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο, τίθεται σύντομα σε εφαρμογή ειδική εφαρμογή του ελεγκτικού προγράμματος ΕLΕΝΧΙS, η οποία θα επιτρέπει τη διενέργεια επιτόπιων φορολογικών ελέγχων στις έδρες των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρίσκονται 2.117

ειδικά εκπαιδευμένοι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι ελεγκτές αυτοί θα μπορούν, είτε από το γραφείο τους είτε στην έδρα της ελεγχόμενης επιχείρησης, να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές επαληθεύσεις και διασταυρώσεις. Για παράδειγμα, θα φέρνουν στην οθόνη του υπολογιστή τους τις Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Πελατών- Προμηθευτών της ελεγχόμενης επιχείρησης και θα διαπιστώνουν με το πάτημα μερικών πλήκτρων αν έχουν υποβληθεί οι σχετικές καταστάσεις, αν έχουν γίνει εικονικές ή ανύπαρκτες δαπάνες ή αν η ελεγχόμενη επιχείρηση έχει λάβει πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία. Όπου διαπιστώνονται παραβάσεις, θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, προσαυξήσεις και πρόσθετοι φόροι.

Πηγή Τα Νέα