ΕΡΤ

«Τέλος» στο μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο

Προσωποκράτηση, τέλος!
«Τέλος» στο μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ βάζει η κυβέρνηση, η οποία μελετά το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου και για τους μικροοφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων.


Τη νομοθετική ρύθμιση, που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας, ο οποίος τόνισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα προωθήσουν τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη, καθώς «η ελληνική έννομη τάξη είναι απόλυτα ώριμη για να δεχτεί ένα τέτοιο μέτρο».

Ταυτόχρονα ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης μελετάται η ποινική πρόβλεψη για μικρά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. «Σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία έχουμε χρέος απέναντι στην κοινωνία να νομοθετήσουμε έτσι», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι «ο λόγος του προσδιορισμού πλαφόν είναι για να μην ευνοηθούν οι πολύ μεγάλοι οφειλέτες».


Ανοίγουν οι πόρτες των φυλακών για τους χρεοφειλέτες του Δημοσίου. Η κυβέρνηση, εντός των ημερών, καταθέτει στη Βουλή ρύθμιση και καταργεί το επαχθές μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ, ενώ εξετάζει την επέκταση του μέτρου και για χρέη μικροοφειλετών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Η εξαγγελία της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια, αναιρεί την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία πριν από δώδεκα ημέρες, με μεγάλη πλειοψηφία και υιοθετώντας την εισήγηση του εισαγγελέα του ΑΠ κ. Γ. Σανιδά, τάχθηκε - σε αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας - υπέρ της διατήρησης του επαχθούς αυτού μέτρου για λόγους δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, που συνιστά η έγκαιρη είσπραξη των δημόσιων εσόδων.

Μάλιστα, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε τη νομοθετική πρόβλεψη, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΑΠ και προεδρεύοντος της Ολομέλειας κ. Β. Νικόπουλο.
«Η ανθρώπινη ελευθερία είναι υπέρτατο αγαθό, η αρχή της αναλογικότητας οφείλει να ισχύσει», δήλωσε ο κ. Δένδιας, εκφράζοντας και τη θέση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης, η ελληνική έννομη τάξη είναι απόλυτα ώριμη για να δεχθεί ένα τέτοιο μέτρο. «Εχουμε νομίζω υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία, ιδίως σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να νομοθετήσουμε έτσι. Αυτό και θα πράξουμε», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε αυτονόητη τη ρύθμιση, ενώ διευκρίνισε τον λόγο που τίθεται ανώτατο όριο οφειλών. «Ο λόγος που βάζουμε πλαφόν», είπε, «είναι γιατί θεωρούμε ότι δεν θέλουμε να ευνοηθούν οι πολύ μεγάλοι οφειλέτες. Είναι ένα φιλολαϊκό μέτρο, ένα μέτρο κοινωνικής αλληλεγγύης, ιδίως σε μία δύσκολη εποχή».

Νομοθετική παρέμβαση αναμένεται και για τα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς μελετάται το μέτρο άρσης της προσωποκράτησης για μικρές οφειλές. Οπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, τα ζητήματα που αφορούν την ποινική πρόβλεψη για τα μικρά χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία εξετάζεται, σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο θα κριθεί οριστικά και αμετάκλητα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, μετά τις αντικρουόμενες αποφάσεις του ΑΠ και του ΣτΕ. «Υπάρχουν αντίθετες αποφάσεις του ΣτΕ και του ΑΠ, γι' αυτό κι ενημέρωσα τον πρόεδρο του ΑΠ», τόνισε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι η νέα νομοθετική πρόβλεψη δεν θα άρει τη δικαστική εκκρεμότητα. Και αυτό γιατί προβλέπεται το πλαφόν.

Ωστόσο, κατά τον κ. Δένδια το ΑΕΔ «θα έχει τη δυνατότητα να αποφανθεί και επί της ουσίας της διαφοράς», λόγω του πλαφόν που ορίζει η ρύθμιση.


Πηγή Κέρδος