Στις καλένδες παραπέμπεται, όπως όλα δείχνουν, η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για 1.000.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Εξετάζεται όμως να επανέλθει το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ για τους επιτηδευματίες για τα εισοδήματα του 2008. Οι πιέσεις που ασκούνται στο νέο υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου για να αλλάξει το συγκεκριμένο μέτρο γίνονται ολοένα και πιο έντονες και εκδηλώνονται πλέον και από «γαλάζιους» βουλευτές όπως ο κ. Μανώλης που ζήτησε να επανέλθει το αφορολόγητο όριο σε όλους τους μικρομεσαίους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Αμέσως μετά την κατάθεση στη Κομισιόν του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα θέσει επί τάπητος το θέμα του αφορολογήτου των επιτηδευματιών.
Παρά την πρόθεση του Υπουργού για τα εισοδήματα του 2008, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει ο νόμος και αυτό διότι σε λιγότερο από 40 ημέρες αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων επαγγελματιών και εμπόρων και θα χρειαστούν αρκετές παρεμβάσεις στη διαδικασία της εκκαθάρισης.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που τυπώθηκε χθες, ζητείται από τους φορολογούμενους να απαντήσουν στην ερώτηση αν είναι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες. Και αυτό γιατί, οι νέοι επαγγελματίες διατηρούν το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ.
Εντυπα
Ωστόσο, όπως σημειώνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να επαναφέρει από τα εισοδήματα του 2008 το αφορολόγητο για όλους τους μικρομεσαίες, η συγκεκριμένη ένδειξη στο έντυπο Ε1 δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία της εκκαθάρισης.
Το πιθανότερο είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας να επαναφέρει το αφορολόγητο για τη χρήση-εισοδήματα του 2009 και για τα επόμενα χρόνια.
Ο λόγοι για τους οποίους εξετάζεται η επαναφορά του αφορολογήτου δεν είναι μόνο οι διαμαρτυρίες των μικρομεσαίων και οι πιέσεις βουλευτών και συνδικαλιστικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Βασική αιτία είναι και η διαπίστωση ότι η διάταξη αυτή, η οποία νομοθετήθηκε με στόχο να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή των επιτηδευματιών, όχι μόνο δεν θα αποφέρει τα 600 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στον φετινό προϋπολογισμό, αλλά ενδέχεται να οδηγήσει φέτος σε σημαντική απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ! Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για την αποδοτικότητα του μέτρου καθώς εκτιμούν ότι οι μικρομεσαίοι που καλούνται να πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους θα αντιδράσουν περιορίζοντας σημαντικά τα δηλούμενα εισοδήματά τους. Αυτό όμως οδηγεί σε σημαντική αύξηση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.
Πάντως το υπουργείο Οικονομικών δείχνει να αφουγκράζεται τα αιτήματα των επαγγελματιών καθώς έκανε δεκτό το αίτημά τους να επανενεργοποιηθεί η διάταξη για την περαίωση, δηλαδή το «κλείσιμο» χωρίς έλεγχο των βιβλίων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών για την περίοδο 2000-2006 με χαμηλό κόστος. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν τα χρέη προς την Εφορία με πιο ευνοϊκούς όρους και με αρκετά χαμηλή δόση.
Ενιαίο Τέλος Ακινήτων
Αλλαγές σχεδιάζονται και στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων το οποίο επιβαρύνει ήδη χιλιάδες φορολογούμενους. Οι αλλαγές που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται θα οδηγούν στην εξάλειψη των όποιων αδικιών ισχύουν από την εφαρμογή του ΕΤΑΚ. Οι τροποποιήσεις θα αφορούν το αφορολόγητο όριο και μέσα από αυτές θα επιδιώκεται όχι μόνο να διορθωθούν τα λάθη που διαπιστώθηκαν φέτος αλλά και να γίνει το ΕΤΑΚ πιο φιλικό για τους μικροϊδιοκτήτες.
Ένα από τα σενάρια που διακινούνται είναι να αποδεσμευτεί το αφορολόγητο από τον αριθμό των ακινήτων, να είναι δηλαδή ενιαίο είτε με κριτήριο το τμήμα της περιουσίας είτε με κριτήριο την επιφάνεια των ακινήτων που θα απαλλάσσεται από το ΕΤΑΚ και αύξηση του συντελεστή για τις μεγάλες περιουσίες ώστε να εξισορροπηθούν οι απώλειες των εσόδων.
Πηγή: Ημερησία