ΕΡΤ

Επιστρέφει ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας

Από την εποχή που ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου κατάργησε εν πτήση τον πρώτο υπουργό Οικονομικών των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ κ. Εμμ. Δρεττάκη και μαζί την πρότασή του για την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας,του γνωστού ΦΑΠ,η φορολογία στα ακίνητα έχει αλλάξει δεκάδες φορές.

Το τελευταίο κεφάλαιο στο σίριαλ της πολιτικής ζωής του τόπου γράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 2007,όταν ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής έβγαλε από το μανίκι στη Θεσσαλονίκη την ιδέα του τέως υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη για κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας,του Φόρου Κληρονομιάς και Γονικών Παροχών και την αντικατάστασή τους από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (1 επί τοις χιλίοις στην ακίνητη περιουσία κάθε φορολογουμένου εκτός από την πρώτη του κατοικία).Ενάμιση χρόνο μετά,οι φόροι στα ακίνητα πρόκειται να αλλάξουν και πάλι.

Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων φεύγει, ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας έρχεται. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ουσιαστικές αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων με σημαντικότερη την πλήρη αναμόρφωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και στόχο, όπως αναφέρει ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας, την είσπραξη περισσότερων εσόδων αλλά και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ πλούσιων και φτωχών ιδιοκτητών.

Ετσι, οι αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αφορούν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την εφαρμογή ενιαίου αφορολόγητου ποσού το οποίο θα εφαρμόζεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας των πολιτών και θα κυμαίνεται από 200.000

ως 300.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου. Το νέο αφορολόγητο δεν θα αφορά μόνο την πρώτη κατοικία αλλά θα εφαρμόζεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας που κατέχει ο φορολογούμενος, δηλαδή την κύρια, τη δευτερεύουσα ή και την εξοχική, και αυτό διότι από τη συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων θα αφαιρείται το αφορολόγητο ποσό και το υπόλοιπο που απομένει θα φορολογείται ανάλογα. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να αλλάξει και ο φορολογικός συντελεστής 1 τοις χιλίοις που ισχύει σήμερα και στη θέση του να εφαρμοστεί κλίμακα φόρου ώστε να είναι δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών. Μια τέτοια απόφαση θα φορολογήσει περισσότερο τις μεγάλες περιουσίες και θα ελαφρύνει τις μικρότερες.

Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστεί το υπουργείο Οικονομικών να εξαλείψει τις όποιες αδυναμίες παρουσιάστηκαν τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του σχετικού νόμου και να γίνει ομαλότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών στο σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων. Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων προαναγγέλλονται εμμέσως από το νέο έντυπο Ε1 (φορολογική δήλωση) που θα υποβληθεί το επόμενο διάστημα από περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογουμένους για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2008. Αυτό συμβαίνει διότι δεν προβλέπεται πουθενά η αναγραφή της πρώτης κατοικίας προκειμένου να εξαιρεθεί του φόρου, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Σημειώνεται ότι για το προηγούμενο έτος ο φορολογικός νόμος δεν εξαιρούσε την πρώτη κατοικία αλλά το ακίνητο του φορολογουμένου με τη μεγαλύτερη αντικειμενική αξία και αξίας ως 300.000 ευρώ ή εμβαδού 200 τετραγωνικών μέτρων, και αυτό διότι δεν γνώριζε το υπουργείο Οικονομικών ποιο ακίνητο είναι η πρώτη κατοικία του φορολογουμένου. Δηλαδή ίσχυε το εξής: αν κάποιος είχε στην κατοχή του ένα ακίνητο στο Παγκράτι αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ και το οποίο αποτελεί για τον ίδιο κύρια κατοικία και ένα στη Μύκονο αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ που είναι εξοχικό, εξαιρείτο από τον φόρο το μεγαλύτερο σε αξία ακίνητο, δηλαδή αυτό της Μυκόνου. Από το 2009 ο φορολογικός νόμος ορίζει ότι θα εξαιρείται αποκλειστικά η κύρια κατοικία. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει οι φορολογούμενοι να δηλώσουν στην Εφορία ποιο ακίνητο είναι κύρια κατοικία και ποιο δευτερεύουσα ή εξοχική. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν προβλέπεται στο νέο έντυπο Ε1. Το αφορολόγητο θα υπολογίζεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή θα λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο τα ακίνητα του υπόχρεου αλλά και της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων. Ωστόσο υπάρχουν σκέψεις το νέο αφορολόγητο να εφαρμόζεται για την περιουσία που αντιστοιχεί στο κάθε ΑΦΜ χωριστά. Αν συμβεί αυτό, τότε είναι πολύ πιθανό να διαμορφωθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Εκανε πίσω η κυβέρνηση
Πριν από περίπου δύο μήνες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας είχε δηλώσει ότι θα περιληφθεί στο νέο έντυπο Ε1 ειδικός κωδικός που θα συμπληρωθεί από το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων και θα αναφέρεται σε αυτόν η κύρια κατοικία. Αυτό θα συνέβαινε προκειμένου να γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών ποιο ακίνητο είναι κύρια κατοικία για να εξαιρεθεί, όπως προβλέπει ο νόμος, από τη νέα φορολογία και να επιβληθεί κανονικά στα υπόλοιπα ακίνητα του φορολογουμένου. Στον νέο σχεδιασμό δεν θα λαμβάνεται υπόψη η πρώτη κατοικία γιατί το νέο αφορολόγητο θα εφαρμόζεται στο σύνολο της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων των φορολογουμένων.


Πηγή Το Βήμα