ΕΡΤ

Ψαλίδι 30% σε δώρα και επιδόματα του Δημοσίου-Αύξηση 2% του ΦΠΑ.

Ψαλίδι στο 14ο και του 13ο μισθό στο δημόσιο τομέα κατά 30%, αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% και «πάγωμα» όλων των συντάξεων αποφάσισε τελικά το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Οι μειώσεις κατά 30% σε δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας θα ισχύσουν από 1/1/2010.
Ψαλίδι 30% σε δώρα και επιδόματα του Δημοσίου-Αύξηση 2% του ΦΠΑ. Ψαλίδι στο 14ο και του 13ο μισθό στο δημόσιο τομέα κατά 30%, αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% και «πάγωμα» όλων των συντάξεων αποφάσισε τελικά το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Οι μειώσεις κατά 30% σε δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας θα ισχύσουν από 1/1/2010.
Αμέσως μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου ο Πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα νέα μέτρα. Χθες πάντως η συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου στη Βουλή εξελίχθηκε σε ολονύχτιο θρίλερ προκαλώντας έντονες τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Αιτία διαμάχης αποτέλεσε ο 13ος και ο 14ος μισθός, με τους μισούς υπουργούς να τάσσονται υπέρ της περικοπής έστω και αποσπασματικής σε ποσοστό έως 20% και τους άλλους μισούς να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει υπερβεί κατά πολύ το αρχικό όριο της κόκκινη γραμμής.
Η δεύτερη άποψη είχε αρκετούς θιασώτες που χαρακτήρισαν πολιτικό ολίσθημα της κυβέρνησης να ενδώσει στις πιέσεις των αξιωματούχων των Βρυξελλών και να προχωρήσει σε περικοπές επιδομάτων και δώρων ( Πάσχα, Χριστουγέννων) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Όπως είπαν: «Αρκεί η νέα αύξηση της φορολογίας σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και ΦΠΑ»! Το θρίλερ με τον 13ο και τον 14ο μισθό για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα συνεχίστηκε στην πλατεία Συντάγματος σε μαραθώνια σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην σύσκεψη, εκτός από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Φίλιππο Σαχινίδη συμμετείχαν και ανώτερα δημοσιονομικά κλιμάκια που έσβησαν και ξανάγραψαν για αρκετές φορές τα μέτρα της κυβέρνησης.Έγκυρες πηγές πληροφόρησης ανέφεραν ότι η κατάσταση ήταν ρευστή με τις αποφάσεις για τον 13ο - 14ο μισθό και ότι την απόφαση θα έπαιρνε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.Χθες βράδυ, πάντως ο Πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας προανήγγειλε τη λήψη σκληρών μέτρων για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ζητήσει από τους δημοσίους υπαλλήλους να «τα βγάλουν πέρα με λιγότερα», είπε, «γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να πληρωθεί, όχι μόνο ο 14ος μισθός, αλλά ο 5ος και ο 6ος και οι συντάξεις».Τόνισε ότι η λήψη δύσκολων και σκληρών αποφάσεων, που σε πολλές περιπτώσεις αδικούν, είναι αναγκαιότητα και όχι επιλογή. «Πρώτα απ' όλα θα παλέψουμε να σώσουμε την πατρίδα, του Έλληνες πολίτες, τα παιδιά μας από το εφιαλτικό ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας». «Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου».Κατά τις ίδιες πηγές τα μέτρα που «κλείδωσαν» αργά χθες βράδυ είναι:
* Αύξηση κατά δυο μονάδες των συντελεστών 9% και 19% του ΦΠΑ, που θα φθάσουν στο 11% και 21% αντίστοιχα, με στόχος την εξοικονόμηση 1,5 δις. ευρώ.
* Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, σε ποσοστό έως 20% προκειμένου να εισπραχθούν έσοδα 1,2 δις. ευρώ.
* Επιβολή ΦΠΑ 25% σε είδη πολυτελείας, δηλαδή σε πίνακες ζωγραφικής, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή.
* Επιβολή ειδικού φόρου σε πανάκριβα αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.* Ρύθμιση για όσους δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ., με μικρή προσαύξηση και δυνατότητα ευνοϊκής εξόφλησης εφάπαξ με έκπτωση 10% ή σε δόσεις με έκπτωση 5%.
* Ενεργοποίηση σχεδίου είσπραξης για τα ληξιπρόθεσμα με δημιουργία «call center» στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δηλαδή τηλεφωνικής όχλησης σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, με κατάσχεση και πλειστηριασμό των περιουσιακών τους στοιχείων σε περίπτωση μη ανταπόκρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: