ΕΡΤ

Αντισυνταγματική έκρινε τη διακοπή ρεύματος στην περίπτωση που δεν έχει πληρωθεί το αποκαλούμενο «χαράτσι» της ΔΕΗ, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο το χαράτσι αυτό καθ' εαυτό κρίθηκε συνταγματικό, λόγω του έκτακτου χαρακτήρα του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με τη διαδικασία της πρότυπής δίκης αποφάνθηκε για τις αιτήσεις που υπέβαλλαν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι  Αθηνών και Καλαμάτας, το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι», ο Δήμος Χαλανδρίου, ένας δικηγόρος και τέσσερεις ιδιοκτήτες ακινήτων, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η επιβολή του νέου τέλους-φόρου, που εισπράττεται με τους  λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του δικαστηρίου είναι ξεκάθαρο «ναι» στην επιβολή του χαρατσιού, αλλά και ξεκάθαρο «όχι» στη διακοπή ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής του.

Το δικαστήριο έκρινε λοιπόν ότι το χαράτσι είναι συνταγματικό, καθώς πρόκειται για έκτακτο και όχι μόνιμο μέτρο και η επιβολή του είναι για δύο χρόνια και όχι πάγια. Αναφέρεται μάλιστα πώς σε περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης για περαιτέρω ή μόνιμη επιβολή του η Ολομέλεια θα ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα.

Αντίθετα το δικαστήριο, σχεδόν κατά πλειοψηφία, αποφάσισε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως η διακοπή του ρεύματος λόγω μη πληρωμής του εδικού τέλους είναι αντισυνταγματική και δεν πρέπει να γίνεται από τη ΔΕΗ

Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: