ΕΡΤ

Διπλή αναπροσαρμογή στους συντελεστές ΦΠΑ εισηγούνται στο υπουργείο Οικονομικών

Διπλή αναπροσαρμογή στους συντελεστές ΦΠΑ εισηγούνται στο υπουργείο Οικονομικών

Αύξηση από 2 ως και 3 μονάδες του συντελεστή 19% του ΦΠΑ, με την ταυτόχρονη ένταξη πολλών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από το 9% σε χαμηλότερους συντελεστές, προτείνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στον Γ.Αλογοσκούφη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Το Βήμα, το υπουργείο Οικονομικών αρνείται επισήμως ότι έχουν υποβληθεί παρόμοιες προτάσεις στον κ. Αλογοσκούφη, ωστόσο, καθώς οι περισσότερες δαπάνες είναι ανελαστικές και δεν μπορούν να κοπούν, θεωρούν ότι η διπλή αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ μπορεί να δώσει πολύτιμες «ανάσες» στον προϋπολογισμό.

Έτσι, ενώ η κυβέρνηση απέρριπτε το ενδεχόμενο να αυξήσει τον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ από 19% σε 20%, τώρα λόγω των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, αλλά και λόγω της αδυναμίας της να μειώσει τις δαπάνες (απλώς τις μετακυλίει στους επόμενους μήνες) και να αυξήσει τα έσοδα, είναι υποχρεωμένη να εξετάσει τις συγκεκριμένες προτάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, στο πεντάμηνο αυξήθηκαν με ρυθμό 5,3% έναντι ετησίου στόχου 12,1%, ενώ μόνο τον Μάιο αυξήθηκαν κατά μόλις 2,1%. Ο ΦΠΑ των ΔΟΥ αυξήθηκε κατά 11% ή 85 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 856 εκατ. ευρώ έναντι 771 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2007, κινείται όμως σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ετήσιο στόχο (13,6%).

Έτσι, στο πεντάμηνο έχει ήδη δημιουργηθεί μια «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αναμένει να επεξεργαστεί τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Συμβούλιο Κορυφής) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύγκλιση των συντελεστών ΦΠΑ που θα υποβληθούν τον Σεπτέμβριο.

Τον ίδιο μήνα το θέμα του ΦΠΑ και γενικά των έμμεσων φόρων θα συζητηθεί και στο Συμβούλιο ΕcoFin.

Πηγή In.gr