ΕΡΤ

Ελεγχοι: Στο στόχαστρο οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ

Ελεγχοι: Στο στόχαστρο οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ

ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΟΥΣ ελέγχους στις περιοδικές δηλώσεις του Φ.Π.Α. που έχουν υποβληθεί τους τελευταίους μήνες θα διενεργήσει άμεσα ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Οι επιτηδευματίες που θα εντοπιστούν από τους ελέγχους να μην έχουν αποδώσει το Φ.Π.Α. θα κληθούν να περάσουν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.

Την εντολή αυτή έδωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου που έχει εκπονηθεί για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων ύστερα από το «ναυάγιο» τους στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους οπότε και η υστέρηση προσεγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο ζήτησε από τους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. όπως προχωρήσουν άμεσα και στην εντατικοποίηση των ελέγχων, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χωρική αρμοδιότητα Εφοριών που παρουσιάζουν υστέρηση στην απόδοση του Φ.Π.Α., ή ακόμη και αύξηση έως 10% καθώς το ποσοστό αυτό καλύπτει απλώς το στόχο που έχει τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται να επιταχυνθούν οι προληπτικοί και προσωρινοί έλεγχοι για την έγκαιρη απόδοση του Φ.Π.Α., προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός που «ακροβατεί» σε τεντωμένο σχοινί.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τη διευκόλυνση του ελεγκτικού έργου, ανέφεραν ανώτατα στελέχη του υπουργείου, οι επιχειρήσεις που θα επιλέγονται για έλεγχο θα προέρχονται στο εξής από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που θα πιστοποιούν ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που υποβάλλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις απόδοσης Φ.Π.Α. δεν έχουν καταθέσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα ποσά που αναλογούν προς καταβολή μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.
Πηγή Ναυτεμπορική