ΕΡΤ

Πώς θα υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για την έκτακτη ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και εισφορά κοινωνικής ευθύνης.



Σήμερα, ανακοινώνουμε την πρώτη νομοθετική παρέμβαση της νέας Κυβέρνησης. Είναι μία παρέμβαση αλληλεγγύης και αναδιανομής. Σήμερα, θέτουμε σε κοινωνική διαβούλευση ένα Σχέδιο Νόμου για την έκτακτη ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης ταυτόχρονα με μια εισφορά κοινωνικής ευθύνης.

Προεκλογικά και προγραμματικά, δεσμευτήκαμε ότι σε καιρό κρίσης θα στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους. Βοηθάμε τους πιο αδύναμους. Είχαμε δεσμευτεί για στήριξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτή τη δέσμευση σήμερα εκπληρώνουμε με το Νομοσχέδιο, το οποίο θέτουμε σε διαβούλευση.

Η στήριξη αυτή αφορά και εστιάζεται σε οικογένειες με παιδιά, σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, σε ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται σε αυτή τη συγκυρία να βοηθηθούν οικονομικά περισσότερο. Είναι μία παρέμβαση, που αγγίζει πάνω από 2,5 εκ. συμπολίτες μας. Είναι μια παρέμβαση, η οποία κοστίζει λίγο πάνω από 1 δις ευρώ.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε δίκαιη αναδιανομή. Με δεδομένη και την εξαιρετικά δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, δεν θα ήταν υπεύθυνη μία παρέμβαση στήριξης του εισοδήματος, η οποία θα επιβάρυνε μέσω της αύξησης του ελλείμματος τον Έλληνα φορολογούμενο, και πάλι τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα.

Γι' αυτό η παρέμβαση αυτή συνοδεύεται από μία εισφορά κοινωνικής ευθύνης, αντίστοιχου ποσού, δηλαδή 1 δις ευρώ και κάτι, που κάνει την συνολική παρέμβασή μας δημοσιονομικά ουδέτερη.

Αυτή η εισφορά κοινωνικής ευθύνης αφορά, κατʼ αρχάς, τις 300 πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν δει μείωση των φορολογικών τους συντελεστών και άρα της φοροδοτικής τους υποχρέωσης. Ζητάμε από αυτές τις 300 πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις να συνεισφέρουν μέσα από μια έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης. Με μία κλιμάκωση φόρου, που τη βλέπετε και στους πίνακες που σας έχουν διανεμηθεί.

Την ίδια στιγμή, ζητάμε από τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας, από τους κατόχους ακινήτων αξίας από 600 χιλιάδες ευρώ και πάνω, να συμμετάσχουν κι αυτοί με μια έκτακτη εισφορά, βασισμένη σε μια πιο προοδευτική φορολόγηση του υφιστάμενου ενιαίου τέλους ακινήτων, το οποίο βεβαίως, παραμένει η δέσμευσή μας, θα καταργήσουμε το 2010.

Η συνδυασμένη αυτή κίνησή μας για την ενίσχυση των πιο ευάλωτων στην κοινωνία και την κοινωνική εισφορά από τις επιχειρήσεις και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα, ανταποκρίνεται απολύτως στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Είναι ευχάριστο ότι υπήρξε και αποδοχή από τον Πρόεδρο του ΣΕΒ της έκτακτης εισφοράς για τις επιχειρήσεις, χθες. Πιστεύουμε ότι δίνει ένα δείγμα γραφής της νέας Κυβέρνησης. Πρώτον διότι τιμούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, δεύτερον διότι στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου ανάταξης της οικονομίας, με την ενίσχυση των πιο ευάλωτων, κάνουμε ένα πρώτο βήμα - ξέρουμε ότι αυτό δεν αρκεί, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα - και τρίτον διότι έχουμε απόλυτη επίγνωση της εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: