ΕΡΤ

Τι προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Μείωση των κρατικών δαπανών για πρώτη φορά αλλά και αύξηση των φορολογικών εσόδων προκειμένου το έλλειμμα να υποχωρήσει από το 12,5% στο 9,5% του ΑΕΠ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Μείωση των κρατικών δαπανών για πρώτη φορά αλλά και αύξηση των φορολογικών εσόδων προκειμένου το έλλειμμα να υποχωρήσει από το 12,5% στο 9,5% του ΑΕΠ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατατίθεται την Πέμπτη στην Βουλή. Η δημοσιονομική προσαρμογή τριών ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ για τη νέα χρονιά μεταφράζεται σε ανεύρεση πρόσθετων πόρων 7,5 δισ. ευρώ καθώς το επιπλέον 1% του ΑΕΠ ή 2,5 δισ. ευρώ που κοστολογείται το «κοινωνικό πακέτο» εξισορροπείται από ισόποσες φετινές δαπάνες (π.χ. εξόφληση χρεών νοσοκομείων) οι οποίες δεν θα επαναληφθούν το 2010.
Η αύξηση των φορολογικών εσόδων υπολογίζεται μεταξύ 4 και 4,5 δισ. ευρώ.Στο μέτωπο των πρωτογενών δαπανών οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωσης της τάξης των 3 με 3,5 δισ. ευρώ.
Έτσι το υπουργείο σχεδιάζει προσλήψεις με το... σταγονόμετρο, περικοπές σε συμβάσεις έργου, σε πρόσθετες αμοιβές για υπερωριακή απασχόληση, συμμετοχή σε επιτροπές και ομάδες εργασίας, καθώς και ψαλίδισμα εξόδων για καταναλωτικές δαπάνες, όπως ταξίδια και χρήση κινητών.
Για την Παιδεία προβλέπεται επιπλέον ενίσχυση 1 δισ. ευρώ ενώ αντίθετα περικοπές θα έχουμε στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Επίσης στο προσχέδιο θα γίνεται αναφορά σε μηδενική ανάπτυξη και συγκράτηση της ανεργίας.
Επίσης θα γίνεται πρόβλεψη για τις μισθολογικές δαπάνες που θα «φωτογραφίζει» αυξήσεις για μισθούς και συντάξεις μεταξύ 1,5% και 2%.
Πιο αναλυτικά το κυβερνητικό σχέδιο για αύξηση εσόδων περίπου 9% σε σχέση με εφέτος στηρίζεται στην είσπραξη:
- 900 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ από την αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά από την 1η Ιανουαρίου 2010. Ο υπουργός Οικονομικών έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής ΦΠΑ στις υπηρεσίες που παρέχουν γιατροί, δικηγόροι, εκπαιδευτήρια καθώς και στα καζίνο.
- Περίπου 1 δισ. ευρώ από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009 το οποίο θα πληρώσουν περίπου 3 εκατ. φορολογούμενοι. Εκτός από το ΕΤΑΚ του 2009 οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν το 2010 και το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ο οποίος θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ και θα επιβαρύνει κυρίως τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.
- 870 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στις 300 επιχειρήσεις και τράπεζες που το 2008 είχαν κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ. Οι εφορίες θα στείλουν εκκαθαριστικά σημειώματα στις επιχειρήσεις για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς η οποία θα εξοφληθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις.
- 1 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στην φορολογία θα εξειδικευτούν με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα δοθεί για διαβούλευση ακόμη και μέχρι το τέλος του μήνα. Σε αυτό μεταξύ των άλλων θα προβλέπονται:
- Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και την φορολόγηση των εισοδημάτων αυτών με βάση τη φορολογική κλίμακα.
- Περικοπές φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων δαπανών από τα εισοδήματα των φορολογουμένων.
- Αύξηση από 35% σε 40% του συντελεστή φορολόγησης για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, που υπερβαίνουν ετησίως τις 60.000 ευρώ.- Η επιβολή του ΦΜΑΠ που δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 20%-30%.
- Η ριζική αναμόρφωση του τρόπου φορολόγησης των 800.000 μικρομεσαίων επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών, με την κατάργηση της «αυτοπεραίωσης», την εφαρμογή νέου αντικειμενικού συστήματος «αυτοελέγχου» και την επέκταση του συστήματος του λογιστικού προσδιορισμού των καθαρών κερδών σε όλους ανεξαιρέτως τους επιτηδευματίες, δηλαδή και σε όσους εκμεταλλεύονται ταξί, φορτηγά, λεωφορεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, περίπτερα και ...πάγκους λαϊκών αγορών.
-Η φορολόγηση των εισοδημάτων και της περιουσίας της Εκκλησίας.
Πηγή Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: