Σε αλλαγές επί των άρθρων του φορολογικού νομοσχεδίου, που δεν θα θίγουν, ωστόσο, τη δομή και τη φιλοσοφία του, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ύστερα και από την κριτική που δέχθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, τόσο από βουλευτές της αντιπολίτευσης, όσο και της συμπολίτευσης, για συγκεκριμένες ρυθμίσεις, οι οποίες θεωρήθηκαν υπερβολικές ή άδικες. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας συνολικά στις παρατηρήσεις των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, αλλά και των βουλευτών, απεδέχθη να εξετάσει:
- την εισαγωγή κριτηρίων ηλικίας και εισοδήματος στα τεκμήρια διαβίωσης των συνταξιούχων,
- την αντιμετώπιση των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων ως τεκμήρια,
- τη μεταφορά της ζημίας από τη μία φορολογική περίοδο στην άλλη για τους μηχανικούς,
- τις διαδικασίες για συνοπτικότερη έκδοση αποδείξεων από τους γιατρούς και τους δικηγόρους,
- την αυστηροποίηση των κριτηρίων για τα σκάφη αναψυχής,
- τη φορολογική ελάφρυνση των διαζευγμένων που πληρώνουν διατροφή,
- τις προτάσεις που κατατέθηκαν για τους ιδιώτες αγρότες παραγωγούς,
- την εισαγωγή κλίμακας στα μπόνους των τραπεζών.
- την παρακράτηση φόρου 8% σε κάθε συναλλαγή που υπερβαίνει τα 300 ευρώ στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
Η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει τις αλλαγές την Πέμπτη 8 Απριλίου, οπότε θα συνεχιστεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου, έτσι ώστε να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 13 Απριλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί και ψηφιστεί στις 15 Απριλίου, σε πέντε συνεδριάσεις.
Αλλαγές στα τεκμήρια
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα τεκμήρια, ο υπουργός φάνηκε διατεθειμένος να προχωρήσει σε αλλαγές και επέκταση των τεκμηρίων και σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, με στοιχεία προσδιορισμού και την ηλικία τους, αλλά και το ύψος του εισοδήματός τους (ζητήθηκε σχεδόν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής).
Θα γίνει, επίσης, δεκτό το αίτημα πολλών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για αυστηροποίηση των τεκμηρίων για είδη που προφανώς είναι πολυτελή και δηλώνουν πλουτισμό (πολυτελή αυτοκίνητα, πισίνες, αεροπλάνα κ.λπ.) και αντίστοιχη ελάφρυνση για περιπτώσεις που λόγω αντικειμενικών συνθηκών θα μπορούσαν να «γεννήσουν» αδικίες.
Απαντώντας σε κριτική ότι τα τεκμήρια «είναι ανίσχυρα για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι έχουν τη συγκεκριμένη λογική της αποκάλυψης φορολογητέας ύλης, που αποκρύπτεται. Παραδέχθηκε, δε, ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποδειχθούν άδικα και γι’ αυτό είναι μαχητά.
Αυτοτελής φορολόγηση
Αντιρρήσεις εκφράστηκαν από βουλευτές και για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως οι διπλωματικοί υπάλληλοι ή οι ιπτάμενοι, όπου δημιουργούνται οφθαλμοφανείς αδικίες. Ο υπουργός απάντησε ότι αυτές οι περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν μέσω του ενιαίου μισθολογίου.
«Βασικό για μας είναι να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για όλους και να μην χρησιμοποιείται το φορολογικό νομοσχέδιο για να δώσει προνόμια, ή πράγματα που η ίδια η πολιτεία δεν θέλησε να κάνει με πιο ευθύ τρόπο». ανέφερε ο υπουργός.
«Έχουμε σήμερα φοροαπαλλαγές και αυτοτελείς φορολογήσεις, άλλες για πολύ σωστούς λόγους και άλλες για συντεχνιακές διεκδικήσεις. Η λογική μας εδώ είναι πως, είτε για τους ιπτάμενους, είτε για τους διπλωμάτες, θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος αύξησης των αμοιβών και όχι μέσω αυτοτελούς φορολόγησης» σημείωσε.
«Και εγώ έλαβα από πιλότο F-16 μια συγκινητική επιστολή. Θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, όχι όμως με επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, ώστε με διορθωτικές κινήσεις να καλύψουμε ένα μέρος των απωλειών» συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. 1/4/2010
Πηγή: www.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου