ΕΡΤ

Ανακοινώνονται οι τελικές αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο

Σήμερα, Πέμπτη, ανακοινώνονται οι τελικές αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, που αφορούν κυρίως τα νέα τεκμήρια αλλά και το πώς θα εφαρμοστεί η παρακράτηση φόρου στις αμοιβές εταιρειών παροχής υπηρεσιών που προσφέρουν σε άλλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, θα υπάρξει βελτίωση του συστήματος των νέων ελάχιστων δαπανών διαβίωσης για τους μη έχοντες και επιβαρύνσεις για τους έχοντες, ενώ θα αποσαφηνισθεί το μέτρο της παρακράτησης φόρου στα τιμολόγια εταιρειών παροχής υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα", το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει καταλήξει στην απόφαση να μειωθεί το τεκμήριο διαβίωσης για τα ακίνητα εμβαδού ως 100 τμ και να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση για τους έχοντες ακίνητα άνω των 300 τμ.
Παράλληλα, θα μετατεθεί για το 2011 η εφαρμογή του μέτρου της παρακράτησης του φόρου για τις αμοιβές εταιρειών παροχής υπηρεσιών με συντελεστή 5% αντί για 8% που προβλέπεται στο νομοσχέδιο.
Από την άλλη πλευρά, αναμένονται μεγαλύτερες αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες μεγάλων κατοικιών και αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού. Έτσι, εκτιμάται ότι θα περιοριστούν οι αδικίες του νέου συστήματος, το οποίο έχει δεχθεί κριτική ότι αφήνει στο απυρόβλητο τα μεγάλα εισοδήματα.
Οι διορθώσεις στις ελάχιστες τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο θεωρούνται επιβεβλημένες, καθώς επιβαρύνουν ακόμη και φορολογούμενους μισθωτούς που δεν φοροδιαφεύγουν. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση κληρονομιάς από χαμηλόμισθο φορολογούμενο διαμερίσματος υψηλής αντικειμενικής αξίας σε ακριβό προάστιο της Αττικής, ο οποίος καλείται τώρα να φορολογηθεί για εισόδημα που δεν έχει.
Εκτιμάται ότι με τις αλλαγές που θα ανακοινωθούν θα αντιμετωπισθούν αυτές οι αδικίες και ότι με το νέο σύστημα θα αποκαλυφθούν τα εισοδήματα εκείνων που πραγματικά τα διαθέτουν και τα αποκρύβουν.
Στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθεί διάταξη με την οποία θα εμπίπτουν στα νέα τεκμήρια και ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίοι μέχρι στιγμής εξαιρούνται. Με την αλλαγή που θα γίνει θα τεθούν όρια ηλικίας αλλά και εισοδηματικά όρια. Δηλαδή, η εξαίρεση από τα τεκμήρια διαβίωσης θα ισχύει μόνο για συνταξιούχους άνω των 60 ή 65 και εφόσον τα ετήσια εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν συγκεκριμένο όριο.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι τα νέα τεκμήρια διαβίωσης έχουν στόχο τον εντοπισμό εισοδημάτων που δεν δηλώνονται στην Εφορία και στις περιπτώσεις που κάποιος θεωρεί ότι αδικείται, μπορεί να απευθυνθεί στην Εφορία όπου ανήκει και με στοιχεία να αποδείξει ότι τα εισοδήματα τα οποία δηλώνει είναι τα πραγματικά, έστω και αν αυτά βρίσκονται κάτω από τις νέες ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης.
8/4/2010
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: