ΕΡΤ

Η υποστελέχωση των Εφοριών επηρεάζει τους φοροελέγχους

Υποστελέχωση των Εφοριών και λανθασμένο προγραμματισμό για τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εφοριακών υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές των εφοριακών, αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει οδηγίες στα ελεγκτικά κλιμάκια των Εφοριών και των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων προκειμένου να διενεργούν σειρά φορολογικών ελέγχων, αυτό δεν είναι δυνατόν, καθώς οι ελλείψεις προσωπικού, αλλά και τα προβλήματα συντονισμού μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών καθυστερούν το έργο των υπαλλήλων.
Όπως καταγγέλλουν, σε πολλές περιπτώσεις έχουν τοποθετηθεί επόπτες ελεγκτές, ωστόσο δεν υπάρχουν υπάλληλοι να διενεργήσουν τους φορολογικούς ελέγχους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα στοιχεία των διασταυρώσεων για την διενέργεια των ερευνών καθυστερούν σημαντικά, επηρεάζοντας το έργο των υπηρεσιών.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις σχετικές εντολές που έχει παράχει το υπουργείο Οικονομικών οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών πρέπει να θέσουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους ελέγχων ανά ημέρα, εβδομάδα και μήνα για το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου 2011, η πρόοδος των οποίων θα ελέγχεται κεντρικά και σε καθημερινή βάση από την Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων μέσω ειδικής εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.
Η προσοχή των υπηρεσιών θα εστιασθεί στις συνηθέστερες μεθόδους φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ που έχουν ως εξής:
-Αγορές και πωλήσεις χωρίς έκδοση ή ανακριβή έκδοση παραστατικών.
-Καταχώρηση αυξημένων δαπανών με σκοπό την επιστροφή, την έκπτωση ή το συμψηφισμό του ΦΠΑ.
-Διακίνηση και τιμολόγηση εμπορευμάτων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πλαστά παραστατικά ή από ανύπαρκτες εταιρείες ή εμφάνιση συναλλαγών από τρίτες χώρες ως δήθεν ενδοκοινοτικές.
-Έκπτωση ΦΠΑ για δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται ή για πράξεις για τις οποίες δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης.
-Έκδοση και λήψη πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων και καταχώρηση αυτών στα τηρούμενα βιβλία.

2/6/2011
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: