ΕΡΤ

Εκτακτη εισφορά:Παράταση προθεσμιών για πληρωμές στις εφορίες

Καθυστερήσεις στην πληρωμή φόρων και την τακτοποίηση φορολογικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στις εισπράξεις του Δημοσίου, φέρνουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις...
και η πολυήμερη κατάληψη του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών από τους εργαζόμενους. Υπό κατάληψη ήταν και χθες το κτίριο της ΓΓΠΣ και το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ανακοινώσει παράταση στις προθεσμίες πληρωμής της έκτακτης εισφοράς, του φόρου εισοδήματος, αλλά και για την υπαγωγή των φορολογούμενων στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων (ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος, φόρου κληρονομιάς, συγκεντρωτικών καταστάσεων κ.α.). Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει παράταση των προθεσμιών ως εξής:

Μέχρι 11 Νοεμβρίου 2011 για την πληρωμή της δεύτερης δόσης της «έκτακτης» εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος που έχουν βεβαιωθεί με το πολυ-εκκαθαριστικό και λήγει κανονικά στις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τη δεύτερη δόση στην εφορία μόνο με το ΑΦΜ τους ή στα ταμεία των τραπεζών προσκομίζοντας την αρχική ειδοποίηση του πολυ-εκκαθαριστικού και εφόσον η δεύτερη δόση είναι ις ποση με την πρώτη δόση.

Μέχρι 11 Νοεμβρίου 2011 για την πληρωμή της δόσης του φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 που λήγει κανονικά στις 31 Οκτωβρίου.

Μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011 για την υπαγωγή στην περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000 - 2009. Σημειώνεται ότι στην περαίωση μπορούν να υπαχθούν όσοι «γύρισαν την πλάτη» στη ρύθμιση ή είχαν εξαιρεθεί από την αρχική ρύθμιση, και συγκεκριμένα επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, επιχειρήσεις με τζίρο έως 40 εκατ. ευρώ.

Μέχρι 30 Νοεμβρίου 2011 για την υποβολή δηλώσεων που δεν είχαν υποβληθεί στο παρελθόν ή είχαν υποβληθεί ανακριβώς. Η ρύθμιση αφορά όσους δεν έχουν υποβάλει αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ΦΠΑ, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και λοιπών φόρων και τελών (πλην ΦΜΑΠ), καθώς και τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι μπορούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να καταθέσουν αρχικές ή τροποποιητικές εκπρόθεσμες δηλώσεις χωρίς επιβαρύνσεις με πρόσθετους φόρους ή πρόστιμα ή με μειωμένες επιβαρύνσεις από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα. Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, επικρατεί χάος στις εφορίες εξαιτίας των κινητοποιήσεων των προηγούμενων ημερών, που δημιούργησαν μεγάλες εκκρεμότητες. Παράλληλα, πολλοί εφοριακοί δηλώνουν αδυναμία να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους επικαλούμενοι τις απεργίες στο ΚΕΠΥΟ και το Γενικό Λογιστήριο.

Απεργίες
Πέρα από τα προβλήματα στο μηχανισμό είσπραξης εσόδων από τις απεργίες, κινητοποιήσεις ετοιμάζουν και άλλοι κλάδοι. Ηδη, η ΑΔΕΔΥ προτίθεται να προχωρήσει σε νέα πανελλαδική απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Σ' αυτή την κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι οποίοι, χθες, τράβηξαν «χειρόφρενο» για 24 ώρες σε όλα τα μέσα, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο στην Αθήνα. Σήμερα τα σχολεία θα υπολειτουργούν, καθώς ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ σε εξέλιξη είναι οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, με τους δικηγόρους να προχωρούν σε αποχή σήμερα και αύριο και στις 3 και 4 Νοεμβρίου.


26/10/2011
Πηγή: www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: