ΕΡΤ

Μαζικές αναλήψεις από ΑΤΜ και γκισέ τραπεζών.

Οι καταθέτες έσπευσαν σε ΑΤΜ και γκισέ τραπεζών και οι τραπεζίτες έκαναν λόγω για «φοβικά συμπτώματα» εν όψει «γενναίου» haircut.
Εντονη κινητικότητα στις αναλήψεις καταθέσεων παρατηρήθηκε χθες, λόγω των πληροφοριών για μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ακόμα και στο 60%.

Οι καταθέτες έσπευσαν σε ΑΤΜ και γκισέ τραπεζών και οι τραπεζίτες έκαναν λόγω για «φοβικά συμπτώματα» εν όψει «γενναίου» haircut.

Από την αρχή του χρόνου 26 δισ. ευρώ «έφυγαν» από τις τράπεζες. Σύμφωνα με έκθεση της τρόικας, μέσα σε 45 μέρες (Σεπτέμβριος - 15 Οκτωβρίου) 5 δισ. ευρώ ήταν οι εκροές από καταθετικούς λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι Ελληνες τραπεζίτες διαβεβαιώνουν ότι ουδένα κίνδυνο διατρέχουν οι καταθέσεις και υπογραμμίζουν πως η έννοια της αποταμίευσης είναι «ιερή», και αν θιγεί αυτό το δικαίωμα τότε καμία Σύνοδος δεν θα μπορέσει να ανακόψει ένα τραπεζικό ντόμινο κατάρρευσης στην Ευρωζώνη.

Από την άλλη πλευρά οι Ελληνες πολίτες-καταθέτες, πιεσμένοι από τα αλλεπάλληλα κύματα λιτότητας και επιβολής φόρων, αναζητούν λύσεις για να διασφαλίσουν τις οικονομίες μιας ζωής. Και συχνά, χωρίς να σταθμίσουν σωστά το ρίσκο, αποσύρουν τα κεφάλαιά τους είτε για να τα «φυγαδεύσουν» στο εξωτερικό, είτε για να τα κρύψουν σε στρώματα, άλλοι μετατρέπουν τις καταθέσεις τους σε ξένα νομίσματα.

Μέχρι και το τέλος Ιουλίου, οι εκροές καταθέσεων ήταν συνεχείς και είχαν φτάσει τα 22,4 δισ. ευρώ με τα υπόλοιπα να υποχωρούν στα 187,2 δισ. ευρώ. Ο Αύγουστος ήταν ο μοναδικός μήνας την τελευταία διετία που παρατηρήθηκε επιστροφή κεφαλαίων ύψους 1,5 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου το κλίμα άλλαξε και πάλι. Το «κούρεμα» έπεσε στο τραπέζι και οι καταθέτες άρχισαν και πάλι τις αναλήψεις.

Πηγή Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: