Μετά το σάλο που προκάλεσε σε φορολογούμενους και αγορά το θέμα της επαναφοράς των τεκμηρίων αλλά και υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης έκανε στροφή 180 μοιρών. Διαβεβαίωσε ότι τα νέα τεκμήρια θα είναι «ήπια και λίγα» και σύμφωνα με το σχέδιο που προωθείται θα αφορούν περίπου 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες που δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι τελικά θα εξαιρεθούν από τα τεκμήρια διαβίωσης.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τελικό σχέδιο για το νέο σύστημα των τεκμηρίων. Στο υπουργείο Οικονομικών συζητάνε διάφορες προτάσεις μια από τις οποίες προβλέπει το συνολικό ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 12.000 ευρώ, στο ύψος δηλαδή του αφορολογήτου ορίου που έχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Έτσι, στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν ξανά οι επαγγελματίες οι οποίοι εκτός από την επιβολή φόρου 10% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους κινδυνεύουν να πέσουν και στην παγίδα των τεκμηρίων.
Το οικονομικό επιτελείο ενεργοποιεί τα τεκμήρια αποκλειστικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες καθώς φοβάται ότι μετά την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 10.500 ευρώ οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι προκειμένου να γλιτώσουν φόρο θα συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματά τους.
Επί της ουσίας η επαναφορά των τεκμηρίων γίνεται για όσους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα της τάξης των 6.000-10.000 ευρώ και έχουν στην κατοχή τους πολυτελή αυτοκίνητα, ακίνητα μεγάλης αξίας, σκάφος αναψυχής κ.λ.π.
Ένα από τα σχέδια που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει:
1. Τεκμήριο διαβίωσης θα αποτελεί:
Η κατοχή αυτοκινήτου. Το τεκμαρτό εισόδημα για τα Ι.Χ. θα είναι το μέσο κόστος χρήσης στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα καύσιμα και τα τέλη κυκλοφορίας και θα ξεκινάει από τα 1.300 ευρώ και ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου θα φθάνει τα 6.000 ευρώ.
Η κατοχή εξοχικής κατοικίας. Κριτήρια για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος θα αποτελέσουν η επιφάνεια, η τιμή ζώνης και η παλαιότητα.
Η κατοχή σκάφους αναψυχής. Το τεκμαρτό εισόδημα θα διαμορφώνεται ανάλογα με το μήκος του σκάφους.
Η αμοιβή σε οικιακές βοηθούς.
Η κατοχή πισίνας.
2. Την κατάργηση της προσαύξησης κατά 10% της τεκμαρτής δαπάνης για κάθε ένα τεκμήριο πέρα από το δεύτερο που ισχύει σήμερα.
3. Την κατάργηση του ισχύοντος συντελεστή απόκλισης 20% μεταξύ τεκμαρτού και πραγματικού εισοδήματος, που προβλέπεται για την ενεργοποίηση των τεκμηρίων.
Εκτός τεκμηρίων θα παραμείνουν οι δαπάνες με πιστωτικές κάρτες και τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία.
Πηγή : Ημερησία