ΕΡΤ

Οι τράπεζες αμύνονται στην κρίση με περιορισμό των χορηγήσεων


Eντονη κινητικότητα, με σκοπό την αντιμετώπιση της διευρυνόμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης και των συνεπειών της, επικρατεί τα τελευταία 24ώρα στα τραπεζικά επιτελεία, τα οποία αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους και αναζητούν τρόπους εξόδου από την κρίση με όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες. Σύμφωνα με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, η έκθεση που έχει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα δεν είναι μεγαλύτερη των 150 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ποσό που δεν δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα στις τράπεζες και τις θυγατρικές τους, καθώς οι εποπτικοί μηχανισμοί είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις όποιες συνέπειες.

Το πρόβλημα όμως γίνεται ουσιαστικό σε ό,τι αφορά τις ελληνικών συμφερόντων τοποθετήσεις που έχουν γίνει σε ομόλογα, μετοχές και άλλα επενδυτικά προϊόντα της Lehman. Πρόκειται, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, για τοποθετήσεις ιδιωτών επενδυτών –κυρίως εφοπλιστών και επιχειρηματιών– που έχουν λάβει χώρα είτε απευθείας είτε μέσω private banking ελληνικών και ξένων τραπεζών και η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει, σύμφωνα με την έως τώρα εικόνα, τα 300 εκατ. ευρώ.

Oσοι ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, διατηρούν προς το παρόν τα προϊόντα τους και περιμένουν τις εξελίξεις σχετικά με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Τέτοια προϊόντα έχει διαθέσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Citibank, η οποία όμως ενημερώνει ήδη για το πρόβλημα τους πελάτες της που έχουν τοποθετηθεί σε δομημένα επενδυτικά προϊόντα, τα λεγόμενα structured products, της Lehman Brothers.

Πρόκειται για προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, έκδοσης της Lehman, η οποία έχει εγγυηθεί το κεφάλαιο και έχουν διανεμηθεί από τη Citibank. Καθώς η επενδυτική τράπεζα βρίσκεται στη διαδικασία πτώχευσης, οι επενδυτές δεν μπορούν παρά να αναμείνουν την έκβαση της διαδικασίας. Από τη στιγμή που για τα προϊόντα αυτά δεν υπάρχει τιμή στην αγορά, δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν, αν και η Citibank επιχειρεί να συνδράμει τους πελάτες της προκειμένου να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση, εάν επιμένουν, σε τιμή που μπορεί να καθοριστεί όμως σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από την αξία που είχαν προ της κρίσης.

Αλλαγή στρατηγικής

Και μπορεί μεν οι άμεσες απώλειες των ελληνικών τραπεζών από την πτώχευση της Lehman Brothers να περιορίζονται σε μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ, ωστόσο στο στρατόπεδο των εγχώριων ομίλων επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις πιθανές παρενέργειες που ενδέχεται να προκύψουν μέσα από την κρίση που ταλανίζει τον κλάδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τελευταίες εξελίξεις κινητοποίησαν τους Eλληνες τραπεζίτες οι οποίες αντιδρούν άμεσα, και με τη σύμφωνη γνώμη της Τραπέζης της Ελλάδος προχωρούν σε ανάσχεση της δανειοδοτικής τους πολιτικής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρώτο βήμα των τραπεζών υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων είναι να μειώσουν τις χορηγήσεις νέων δανείων σε βαθμό που να εναρμονίζονται με την καταθετική τους δεξαμενή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη καταθετική βάση στην ελληνική τραπεζική αγορά και υπερκαλύπτει το σύνολο των χορηγήσεών της, όλες οι υπόλοιπες μεγάλες εμπορικές τράπεζες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων μεγαλύτερο από τις καταθέσεις τους – γεγονός που εκτοξεύει τον Δείκτη Χορηγήσεις/Καταθέσεις στο 110% - 120%.

Οι τράπεζες πλέον δείχνουν αποφασισμένες να υιοθετήσουν σαφώς συντηρητικότερη πολιτική στις εργασίες τους, περιορίζοντας την πιστωτική τους επέκταση. Στόχος της στρατηγικής αυτής δεν είναι άλλος από τη θωράκιση έναντι της εν εξελίξει κρίσεως, το βάθος και την διάρκεια της οποίας ουδείς μπορεί πλέον να εκτιμήσει.


19/9/2008
Πηγή: www.express.gr