ΕΡΤ

«Δωράκια» Εφορίας για επαγγελματίες, επιχειρήσεις

Ρουσφέτια σε κατηγορίες φορολογουμένων περιλαμβάνει φορολογικό νομοσχέδιοσκούπα, το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές.

Πρόκειται για νομοσχέδιο η επεξεργασία του οποίου βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει σειρά χαριστικών ρυθμίσεων για επαγγελματικούς κλάδους όπως είναι οι επαγγελματίες ταξί, οι ιδιοκτήτες φορτηγών και οι εμπορικές επιχειρήσεις. Ρυθμίσεις που θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν με σκοπό το εκλογικό όφελος από την κυβέρνηση, η οποία αφήνει για αργότερα, μετά τις ευρωεκλογές, τα δυσάρεστα για τους φορολογουμένους, δηλαδή τις αυξήσεις που ετοιμάζει στη φορολογία καυσίμων και ακινήτων για τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, με διάταξη του νομοσχεδίου ανοίγει παράθυρο στο πόθεν έσχες για όσους αγοράζουν ακίνητα και Ι.Χ. και παρατείνονται οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων.

Οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίουσκούπα που έχουν ετοιμαστεί στο υπουργείο Οικονομικών και το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας θα τεθούν υπ΄ όψιν του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου για τελική έγκριση και κατάθεση στη Βουλή, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

Φορολόγηση με τεκμαρτό τρόπο
Την παράταση έως και τη χρήση του 2010 του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών ταξί και των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσεως. Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου του 2009 οι συγκεκριμένοι κλάδοι θα έπρεπε να αρχίσουν να φορολογούνται με λογιστικό τρόπο, δηλαδή έσοδα μείον έξοδα. Ωστόσο, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου παρατείνεται η φορολόγηση με τεκμαρτό τρόπο. Για παράδειγμα, τις χρήσεις 2009 και 2010 ένας κατά 100% ιδιοκτήτης οχήματος ταξί θα φορολογηθεί για ετήσιο εισόδημα 16.000 ευρώ, ενώ ένας ιδιοκτήτης φορτηγού δημοσίας χρήσης 12 τόνων θα φορολογηθεί για ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 17.704 ευρώ. Πρόκειται για δώρο καθώς η φορολόγηση με λογιστικό τρόπο θα εξασφάλιζε πρόσθετα έσοδα για τον προϋπολογισμό.

Πιο «χαλαρό» πόθεν έσχες
Ελαστικότερο πόθεν έσχες για την αγορά Ι.Χ., ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων από τους φορολογουμένους. Ειδικότερα, με βάση το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς το οποίο καταργείται αναδρομικά από 1/1/2009 οι φορολογούμενοι που αγόραζαν κάποιο περιουσιακό στοιχείο και γι΄ αυτήν την αγορά επικαλούνταν αποταμιεύσεις προηγούμενων ετών είχαν περιορισμούς. Συγκεκριμένα το ποσό της αποταμίευσης που επικαλούνταν (ανάλωση κεφαλαίου) περιοριζόταν με βάση την κατοχή και χρήση άλλων περιουσιακών στοιχείων που υπολογίζονταν ως τεκμαρτή δαπάνη και η οποία και αφαιρούνταν από το εισόδημα των ετών αυτών. Με την κατάργηση του συγκεκριμένου καθεστώτος θα είναι εύκολη η απαλλαγή από το πόθεν έσχες όσων αγοράζουν Ι.Χ. και ακίνητα.

Για περαίωση και οφειλές
Αυξάνονται τα όρια υπαγωγής στη ρύθμιση της αυτοπεραίωσης για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, σήμερα το όριο ακαθαρίστων εσόδων για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι 300.000 ευρώ και με την προτεινόμενη ρύθμιση το όριο αυξάνεται στα 400.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις θα κλείνουν τα βιβλία τους χωρίς φορολογικό έλεγχο και το Δημόσιο θα χάνει μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τον λογιστικό τρόπο φορολόγησης.

Επίσης, παρατείνονται έως τις 31 Μαΐου 2009 οι ρυθμίσεις για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων.

Τέλος, για τη φορολόγηση κληρονομιών η Εφορία αναγνωρίζει ως συζύγους και τους φορολογουμένους που δεν είναι παντρεμένοι αλλά συγκατοικούν με ειδικό σύμφωνο συμβίωσης.


Πηγή Τα Νέα