ΕΡΤ

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών προς το ΙΚΑ

Η κυοφορούμενη έκτη ρύθμιση των οφειλών προς τον οργανισμό θα είναι ακόμη πιο ευνοϊκή σε σύγκριση με τις προηγούμενες αφού θα προβλέπει την καταβολή χαμηλότερης προκαταβολής (2% αντί 3%) επί της συνολικής οφειλής προκειμένου ο οφειλέτης να υπαχθεί στη ρύθμιση.

Σε νέα ευνοϊκή ρύθμιση των συσσωρευμένων χρεών, ύψους 4 δισ. ευρώ, από απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση επανεργοποιώντας, για 6η συνεχή φορά (!) από το 2004, το σχετικό μέτρο. Αυτή τη φορά λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανάγκης «να στηριχθούν επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν ταμειακά προβλήματα», όπως τονίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Η», την παροχή νέων «διευκολύνσεων» για να αποπληρώσουν, έστω και μέρος των χρεών τους οι οφειλέτες, φέρεται να έχει αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Κάνοντας αποδεκτή σχετική εισήγηση του διοικητή του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Θ. Αμπατζόγλου (ο οποίος επιδιώκει να αυξήσει τα έσοδα του Ταμείου μέσα στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία) και προσμετρώντας τα «υπέρ» και τα «κατά» της επανάληψης μιας νέας πολιτικής απόφασης για τη ρύθμιση χρεών.

Η ρύθμιση
Η κυοφορούμενη νέα ρύθμιση θα είναι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ακόμη πιο ευνοϊκή σε σύγκριση με τις προηγούμενες ρυθμίσεις που είχαν γίνει αφού θα προβλέπει την καταβολή χαμηλότερης προκαταβολής (2% αντί 3%) επί της συνολικής οφειλής προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές σε δόσεις.

Ως δικλίδα ασφαλείας, για να μην «παγώσει» η καταβολή των εισφορών μέχρις ότου προωθηθεί νομοθετική διάταξη (είτε στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για το ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ είτε στο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή) θα προβλέπει ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης θεωρούν, πάντως, ότι εφόσον τελικώς προωθηθεί μια ρύθμιση χρεών για το ΙΚΑ, ρύθμιση θα γίνει και για τα άλλα ταμεία.

Οφειλές
«Οι επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις οφειλών δεν λύνουν το πρόβλημα, αντιθέτως το κάνουν μόνιμο και επικίνδυνο αφού τα χρέη συνεχώς αυξάνονται και από 3,2 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2007, σήμερα αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ μόνο προς το ΙΚΑ» δήλωσε στην «Η» ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ Βασ. Κόκκαλης.

Το ίδιο επισημαίνει και ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Γ. Κουτρουμάνης αποκαλύπτοντας ότι στις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις χρεών ανταποκρίνεται μόλις το 30% των οφειλετών ενώ τα συνολικά χρέη διογκώνονται αφού δημιουργείται κλίμα εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.

Ομόλογα
Με ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,172 δισ. ευρώ ξεπλήρωσε το Δημόσιο τις οφειλές που είχε στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για τη μη καταβολή της θεσμοθετημένης επιχορήγησης με το 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2003 - 2007.

Μέρος αυτών των ομολόγων μεταβίβασε, με τη σειρά του, το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στον ΟΑΕΔ και στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για να «καλύψει» τις οφειλές του που το 2008 ανέρχονταν σε 265,8 εκατ. ευρώ και 39,8 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ «πρόκειται για μη ρευστοποιήσιμα ομόλογα του Δημοσίου τριετούς διάρκειας ημερομηνίας έκδοσης 19/12/08 και λήξης 19/12/2011 με κωδικούς GR191211FIXE03, ISI:GR01 10020220 και επιτόκιο 4,40% ετησίως». Η απόφαση για τη μεταβίβαση των ομολόγων και την εξόφληση των χρεών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στον ΟΑΕΔ και τον ΟΕΚ ελήφθη στις 19 Μαρτίου με συμφωνία των Οργανισμών.

Πώς θα γίνει η ρύθμιση
Για την εφάπαξ εξόφληση της οφειλής θα παρέχεται έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.

Για την τμηματική εξόφληση έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών και των προσαυξήσεων με προκαταβολή του 2% της οφειλής και την αποπληρωμή σε 96 δόσεις, δηλ. σε βάθος 8ετίας.

ΟΑΕΕ
Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών όπου οι οφειλές ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ και ο διοικητής του Ταμείου Κ. Παπαθανασίου έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των οφειλετών (είτε τηλεφωνικά είτε με επιστολές) προκειμένου να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και να αποφύγουν τη διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξής τους που θα ακολουθήσει.

Σήμα κινδύνου από ΑΔΕΔΥ
Οφειλές 1,3 δισ. ευρώ

«Επιχειρείται να μεταφερθούν στους ασφαλισμένους οι ευθύνες της πολιτείας που χρωστά στο Ταμείο 1,3 δισ. ευρώ εξ αιτίας των κοινωνικών πολιτικών που η ίδια αποφάσισε και επιβάρυναν το Ταμείο» ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ. Tαυτόχρονα ορατός είναι ο κίνδυνος πλήρους χρεοκοπίας αν σπεύσουν να συνταξιοδοτηθούν, υπό το φόβο της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μόνο οι 50.000 γυναίκες από τις 100.000 που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Το Ταμείο Πρόνοιας ζητά άμεση ενίσχυση με 150 εκατ. ευρώ
Το Ταμείο έχει υποχρεώσεις 646 εκατ. ευρώ και αδυνατεί να καταβάλει τα εφάπαξ

Το υπουργείο Απασχόλησης καλείται να αποφασίσει την επιβολή πρόσθετων εισφορών στους εν ενεργεία υπαλλήλους προκειμένου να ενισχυθεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και να πληρώσει, σταδιακά, τα εφάπαξ. Ο πρόεδρος του Ταμείου, Γερ. Θωμόπουλος, επιβεβαίωσε χθες ότι «υπάρχει σοβαρό θέμα βιωσιμότητας του Ταμείου κάτω από την πίεση της αναμονής 15.800 αιτήσεων δημοσίων υπαλλήλων για απονομή του εφάπαξ βοηθήματος».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε, το Ταμείο έχει συσσωρευμένες υποχρεώσεις 646 εκατ. ευρώ και αδυνατεί να καταβάλει τα εφάπαξ. Ο πρόεδρος του Ταμείου επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των προτάσεων που διαβιβάζονται στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας είναι:

Η άμεση οικονομική ενίσχυση με 150.000.000 ευρώ ώστε να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις μέχρι 31/12/2009 και με 50.000.000 ευρώ επιπλέον ώστε να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις μέχρι 31/3/2010.

Να θεσμοθετηθεί παρακράτηση ως δικαίωμα εγγραφής στο Ταμείο το 1/2 ενός μηνιαίου ασφαλίσιμου μισθού (βασικός - χρονοεπίδομα). Η παρακράτηση να γίνει σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, περίπου 12-15 ευρώ το μήνα και να ισχύσει για όλους τους ασφαλισμένους του Ταμείου.

Πηγή Ημερησία