ΕΡΤ

Αυστηροί έλεγχοι της Εφορίας σε τρία μέτωπα

Αυστηρούς φοροελέγχους σε τρία μέτωπα πρόκειται να εξαπολύσει η Εφορία αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Το οικονομικό επιτελείο βλέποντας τη «μαύρη τρύπα» των φορολογικών εσόδων να μεγαλώνει και να υπερβαίνει ήδη τα 2 δισ. ευρώ στήνει επιχείρηση αύξησης των δημοσίων εισπράξεων. Στο επίκεντρο θα βρεθούν ιδιοκτήτες ακινήτων, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και οφειλέτες του Δημοσίου. Ειδικότερα, από τις 9 Ιουνίου και μετά:
1. 180.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να περάσουν από την εφορία τους για να κλείσουν, εφόσον το επιθυμούν, τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους για τα έτη 2000-2006, καταβάλλοντας πρόσθετους φόρους ύψος 850 εκατ. ευρώ ή 4.700 ευρώ κατά μέσο όρο.



Από τη στιγμή που θα παραλάβουν τα εκκαθαριστικά θα έχουν προθεσμία 10 ημερών να προσέλθουν στις ΔΟΥ για να δηλώσουν ότι αποδέχονται να πληρώσουν τα οφειλόμενα ποσά και να καταβάλουν άμεσα είτε το σύνολο των καταλογισθέντων φόρων είτε μια προκαταβολή της τάξης του 20%.

Μέχρι στιγμής από την εφαρμογή των ρυθμίσεων για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έχουν βεβαιωθεί έσοδα συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ έχουν ήδη εισπραχθεί.

Μετά τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η προθεσμία εφαρμογής της ρύθμισης για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων οι εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα θα ξεκινήσουν τακτικούς φορολογικούς ελέγχους στους επιτηδευματίες οι οποίοι έλαβαν το σημείωμα της περαίωσης αλλά δεν αποδέχθηκαν την περαίωση των χρήσεων 2000-2006 και άφησαν τις υποθέσεις τους ανοιχτές για έλεγχο.

2. 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν τον «λογαριασμό» του φόρου ακινήτων (ΕΤΑΚ) για το 2008. Συνολικά στο φόρο ακινήτων υπάγονται περίπου 2,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ το οικονομικό επιτελείο περιμένει ότι θα εισπράξει φέτος 1,7 δισ. ευρώ. Το διάστημα αυτό, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ταχυδρομεί ειδοποιητήρια σε περισσότερους από 350.000 φορολογούμενους οι οποίοι καλούνται μέσω του διαδικτύου να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις που έκαναν στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) των ετών 2005-2008.

Για νέα ταλαιπωρία των φορολογούμενων κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ και σε χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει ότι φορολογούμενοι που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο καταφεύγουν στις υπηρεσίες του υπουργείου και τις Δ.Ο.Υ. οι οποίες όμως δηλώνουν αδυναμία να τους βοηθήσουν. Έτσι πολλοί, όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, οδηγούνται στα ίντερντετ καφέ για την επίλυση των φορολογικών τους εκκρεμοτήτων.

3. Σφίγγει ο κλοιός για 500.000 οφειλέτες του Δημοσίου. Το καλοκαίρι αναμένεται να εγκατασταθούν στις εφορίες, ελεγκτικές και νομικές εταιρείες που θα αναλάβουν το κυνήγι των οφειλετών του δημοσίου και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Ελεγκτές και δικηγόροι θα αναλάβουν να ξεκαθαρίσουν το αρχείο των οφειλετών, να εντοπίσουν την διεύθυνση κατοικία τους, να εντοπίσουν περιουσιακά στοιχεία και να λαμβάνουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ). Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου οι οφειλέτες έχουν προθεσμία να υπαχθούν στη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή έως και του 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και έως του 50% των πρόσθετων φόρων.

Στο μεταξύ, περίπου 130.000 φορολογούμενοι που δήλωσαν το 2008 συνολικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ θα κληθούν να περάσουν από το ταμείο της Εφορίας για να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά που κυμαίνεται από 1.000 έως 25.000 ευρώ.

Μετά τις ευρωεκλογές το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει την εγκύκλιο με την οποία θα δίνονται οδηγίες για τον τρόπο υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς και θα ρυθμίζεται το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους φορολογούμενους που έχουν λάβει μεγάλα ποσά από αποζημιώσεις λόγω απόλυσης ή εθελουσίας εξόδου και εφάπαξ λόγω συνταξιοδότησης που εξαιρούνται από την έκτακτη εισφορά.

Επίσης, ενώπιον του εφόρου θα βρεθούν 147.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις που διενεργεί η ΓΓΠΣ να μην έχουν υποβάλλει περιοδική ή εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή ακόμη και φορολογική δήλωση. Μαζί με την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων (ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος), οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόσθετο φόρο, καθώς και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Υστέρηση στα έσοδα
Μέχρι στιγμής από την εφαρμογή των ρυθμίσεων για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έχουν βεβαιωθεί έσοδα συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ έχουν ήδη εισπραχθεί.


29/5/2009
Πηγή: Ημερησία