ΕΡΤ

Επιχειρησιακές συμβάσεις: Μειώσεις αποδοχών ακόμη και άνω του 26%.

«Φρένο» στην προδιαγραφόμενη επικράτηση των ατομικών συμβάσεων επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, διασφαλίζοντας την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων.

Μειώσεις αποδοχών ακόμη και πάνω από 26% (σε κλάδους με μεγάλη απόκλιση βασικών μισθών από τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ) θα μπορούν να συμφωνούνται στις ζημιογόνες επιχειρήσεις. Αυτό θα είναι δυνατόν είτε μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων (όπου υπάρχει σωματείο και συμφωνεί) είτε μέσω ατομικών συμβάσεων (όπου δεν υπάρχει σωματείο και δεν είναι σε ισχύ ή δεν εφαρμόζεται κλαδική σύμβαση).

Το τελικό σχέδιο το οποίο διαπραγματεύεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και με την τρόικα -μετά την αντίθεση της ΓΣΕΕ να οριστεί «πλαφόν»- δεν προβλέπει κανέναν σχετικό περιορισμό. Μοναδικό όριο ασφαλείας θα είναι, έτσι, τα κατώτατα όρια αποδοχών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εφόσον η κυβέρνηση δεν πετύχει να διατηρήσει την υποχρεωτική επέκταση (και εφαρμογή) των κλαδικών συμβάσεων στα μη μέλη των οργανώσεων των εργοδοτών. Κάτι που απεύχονται τόσο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσο και τα συνδικάτα.

Σε αυτή την περίπτωση, για παράδειγμα, ο μισθός ενός νέου τραπεζοϋπαλλήλου εργαζόμενου σε τράπεζα που δεν είναι μέλος εργοδοτικής οργάνωσης και δεν δεσμεύεται από κλαδική σύμβαση θα μπορεί να μειωθεί στα 740 ευρώ, από 1.000 ευρώ που είναι σήμερα (-26%). Εφόσον, όμως, είναι σε ισχύ κλαδική σύμβαση, τα όρια ακόμη και για την ατομική συμφωνία θα είναι εκείνα της κλαδικής και όχι της ΕΓΣΣΕ.

Υποχρεωτικότητα

Με αυτά τα δεδομένα, «φρένο» στην προδιαγραφόμενη επικράτηση των ατομικών συμβάσεων επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση διασφαλίζοντας την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων. Στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις χθες στις Βρυξέλλες τόσο της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη όσο και του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου (σε υψηλό επίπεδο με τους επικεφαλής της Ε.Ε.) προβάλλεται η ομόφωνη θέση των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ «να διατηρηθεί το δικαίωμα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επεκτείνει και στα μη μέλη των οργανώσεων τις συμβάσεις τις οποίες θα υπογράφουν οι οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων που εκπροσωπούν το 51% του κλάδου ή ενός επαγγέλματος». Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το αίτημα αυτό είχε υποβληθεί και κατά το παρελθόν, αλλά, η τρόικα το αγνόησε.

Παραχώρηση

Ως «αντίβαρο» λειτουργεί η ευθυγράμμιση της κυβέρνησης στην οδηγία της τρόικας «να υπερισχύουν οι συμφωνίες σε επιχειρησιακό επίπεδο των συμφωνιών σε κλαδικό ή επαγγελματικό επίπεδο χωρίς κανέναν αδικαιολόγητο περιορισμό». Για το λόγο αυτό, απαλείφθηκαν από το τελικό σχέδιο του υπουργείου οι αρχικοί περιορισμοί που προβλέπονταν όπως το όριο 12% για την απόκλιση - μείωση των μισθών, η υποχρεωτική συμφωνία των 2/3 των εργαζομένων για να μειώνονται οι μισθοί σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων (σε αυτές τις επιχειρήσεις τη συμφωνία θα καλείται να υπογράψει η Ομοσπονδία του κλάδου) και να μην υπάρχει καμία εμπλοκή του κράτους (το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου του ΣΕΠΕ απλώς θα γνωμοδοτεί χωρίς να μπορεί να απορρίψει επιχειρησιακές συμφωνίες).

Το σχέδιο του υπουργείου, όπως έγραψε η «Η.τ.Σ.» καταργεί, ακόμη, την προσαύξηση (κατά 10%) του ωρομισθίου του μερικώς απασχολούμενου όταν εργάζεται παραπάνω ώρες από εκείνες που έχουν συμφωνηθεί και αυξάνει από τους 6 στους 9 μήνες το χρόνο μέσα στον οποίο ο εργοδότης μπορεί να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής εργασίας (για λιγότερες ώρες, ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες) για την αποφυγή ομαδικών απολύσεων.

Αποφάσεις

Οι τελικές αποφάσεις για τις συμβάσεις εργασίας και την αλλαγή του συστήματος των διαπραγματεύσεων που ζητά η τρόικα θα «κλειδώσουν» έως την Πέμπτη, οπότε θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Καθοριστικές θα είναι, ωστόσο, οι διαβουλεύσεις που θα έχει για το θέμα της επέκτασης των συμβάσεων ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τον Επίτροπο Ολιν Ρεν και τον επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν, στην Αθήνα.

07/12/2010
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: