ΕΡΤ

«Καλλικράτης» και στις εφορίες με κατάργηση των ΔΟΥ β' τάξης

Ριζικές αλλαγές στον φοροελεγκτικό μηχανισμό του Δημοσίου δρομολογεί το Yπουργείο Οικονομικών, καταργώντας εφορίες, μετακινώντας προσωπικό, ενώ εισαγάγει και τον θεσμό του φορολογικού διαιτητή μεταξύ Δημοσίου και φορολογουμένων.

Ο υφυπουργός Oικονομικών Δημήτρης Κουσελάς παρουσίασε χθες στους επικεφαλής των εφοριών συγκεκριμένο σχέδιο με την κατάργηση 71 εφοριών β΄ τάξης και τη συγχώνευση 30 εφοριών, ορισμένες εκ των οποίων στεγάζονται στο ίδιο κτίριο.

Σήμερα σε ολόκληρη την επικράτεια λειτουργούν 290 εφορίες, πολλές από τις οποίες εξυπηρετούν μικρό αριθμό φορολογουμένων. Στο σχέδιο του υπουργείου είναι να καταργηθεί σχεδόν το σύνολο των εφοριών β'Α τάξης, με εξαίρεση αυτές που βρίσκονται σε νησιά.

Κάποιες από αυτές ενδέχεται να διατηρηθούν ως έχουν καθώς εξυπηρετούν φορολογουμένους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και είναι δύσκολη η πρόσβαση στις μεγάλες εφορίες που βρίσκονται στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και θα περιληφθεί στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο, προβλέπει τη δημιουργία νέας ανεξάρτητης αρχής εξωδικαστικού συμβιβασμού, στην οποία θα μπορεί να προσφύγει κάθε φορολογούμενος που αμφισβητεί τα αποτελέσματα των ελέγχων και την ετυμηγορία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η αρχή αυτή, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα της εργατικής διαιτησίας, τηρώντας όμως ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και φορολογουμένους με βάση τους ισχύοντες νόμους, θα αποφασίζει μέσα σε διάστημα 90 ή το πολύ 120 ημερών για το ποια πλευρά έχει δίκιο.

Η ΓΣΕΒΕΕ

Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε ύφεση σημείωσε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά.

Κατά τη συνάντηση, η ΓΣΕΒΕΕ έθεσε στον υφυπουργό μια σειρά ζητημάτων σε σχέση με τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας των φορολογικών αρχών.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη επανεξέτασης ορισμένων από τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα, λόγω των δυσμενών συνεπειών που έχουν επιφέρει συνολικά στην αγορά και σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.

7/12/2010

Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: