ΕΡΤ

Τι προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος

Φοροαπαλλαγές για 6 χρόνια, επιχορηγήσεις κεφαλαίου και ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ για τη ρευστότητα στην αγορά

Φοροαπαλλαγές επί των κερδών προ φόρων, έξι χρόνια για τις επιχειρήσεις (και οχτώ χρόνια για νέες επιχειρήσεις) και στοχευμένες επιχορηγήσεις κεφαλαίου με την δημόσια δανειοδότηση να χορηγείται με μηδενικό επιτόκιο είναι τα δύο βασικά σημεία επανεκκίνησης της οικονομίας με τον νέο επενδυτικό νόμο που παρουσίασε πριν απο λόγο στο υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδης.

Επίσης, ο νέος επενδυτικός νόμος περιλαμβάνει επιδοτήσεις σε χρηματοδοτικές μισθώσεις (leasing) και ενεργοποίηση του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) για την άμεση εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά με τη χορήγηση ευνοϊκών και χαμηλότοκων δανείων στις επιχειρήσεις που θα επενδύσουν.

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

1. Για πρώτη φορά θα υπάρχει ετήσιος και συγκεκριμένος Προϋπολογισμός ενίσχυσης επενδύσεων που θα καθορίζει το ποσοστό που αναλογεί στις διάφορες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων, τις κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων που είναι επιλέξιμες, την κατανομή των ενισχύσεων στις περιφέρειες και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

2. Οι φοροαπαλλαγές θα είναι πάντοτε τριπλάσιες από το άθροισμα επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων. Συγχρόνως θα υλοποιούνται οι συμβάσεις του ΕΤΕΑΝ με τις τράπεζες.

3. Οι ημερομηνίες υποβολής των επενδυτικών σχεδίων θα είναι σταθερές: δύο φορές το χρόνο, κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο. Η λήξη της προθεσμίας υποβολής θα συμπίπτει με την τελευταία ημέρα του αντίστοιχου μήνα.
4. Θα ακολουθεί αξιολόγηση, αρχική έγκριση, δανειακή σύμβαση, τελική σύμβαση και υλοποίηση της επένδυσης.

Ο νέος επενδυτικός νόμος χωρίζεται σε τέσσερις κατευθύνσεις: νεανική επιχειρηματικότητα, μεγάλα επενδυτικά σχέδια, επιχειρηματικά σχέδια για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και επενδύσεις συνέργειας και δικτύωσης.

Χρυσοχοίδης: «Απάντηση στην κρίση, ανάπτυξη στην πράξη»

«Ο νέος νόμος προβλέπει 3 γενικές και 4 ειδικές κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων, που αντιστοιχούν σε διαφορετικά καθεστώτα επενδύσεων: Τα γενικά καθεστώτα επενδύσεων ενισχύουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας, στηρίζουν την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, προωθούν την περιφερειακή συνοχή και την πράσινη ανάπτυξη ενω τα ειδικά καθεστώτα επενδύσεων αντιμετωπίζουν ειδικότερες προκλήσεις της αναπτυξιακής διαδικασίας και αντιστοιχούν σε τομείς στους οποίους δίνεται ιδιαίτερη έμφαση» είπε μεταξύ αλλων στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, παρουσιάζοπντας το νέο Επενδυτικό Νόμο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, «με το νέο Επενδυτικό Νόμο αφήνουμε πίσω την ξεπερασμένη πολιτική των επιχορηγήσεων και εστιάζουμε στην ενίσχυση βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων υψηλής οικονομικής απόδοσης με φοροαπαλλαγές και ευνοϊκά δάνεια, ενώ οι ενισχύσεις κεφαλαίου περιορίζονται σε επιλεγμένες παραγωγικές δραστηριότητες».

Πηγή Το Βήμα



Δεν υπάρχουν σχόλια: