ΕΡΤ

Ο Ν. Γκαργκάνας προειδοποιεί για ανάπτυξη και πληθωρισμό


«Καμπανάκια» με πολλούς αποδέκτες θα «χτυπάει» με τη σημερινή του -τελευταία πιθανότατα- ετήσια έκθεση για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο απερχόμενος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας, του οποίου η θητεία λήγει τον προσεχή Ιούνιο. Ωστόσο η γραμμή πλεύσης του, δεν θα αποκλίνει ιδιαίτερα από αυτή του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη.
Ο κ. Γκαργκάνας θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στον πληθωρισμό που επιμένει να κινείται κατά πολύ πάνω από τον μέσο πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Θα τονίσει πως αποτελεί το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, αφού αφενός μειώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και αφετέρου «τρώει» μέρος της ήδη προβληματικής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα αναμένεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων της ΤτΕ για τον πληθωρισμό του 2008, μία εκτίμηση που σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ελαφρά πιο υψηλή από αυτή του υπουργείου Οικονομίας. Να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομίας αναθεώρησε την εκτίμησή του για τον πληθωρισμό στο 3,5%. Ο κ. Γκαργκάνας θα «ανεβάσει» τη δική του πρόβλεψη πιθανότατα στο 3,6%, ενώ κάποιοι μιλούν ακόμη και για πιο δυσμενή εκτίμηση στο 3,7%.

Εισαγόμενοι κίνδυνοι
Ο ισχυρός άνδρας της Κεντρικής Τράπεζας, θα επισημάνει αφενός του εισαγόμενους κινδύνους, που απορρέουν από τη συνεχή ενίσχυση του πετρελαίου -ξεπέρασε χθες τα 117 δολάρια το βαρέλι- καθώς επίσης και τις αυξήσεις που παρατηρούνται διεθνώς στις τιμές των τροφίμων. Σε αυτές τις δύο αιτίες προστίθενται και τα εγγενή προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, συνθέτοντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ το οποίο και αναμένεται να περιγράψει με μελανά γράμματα ο κ. Γκαργκάνας.

Μάλιστα δεν θα παραλείψει να «ρίξει τα βέλη» του προς τους κοινωνικούς εταίρους -βλέπε ΣΕΒ- που προχώρησαν στη σύναψη συλλογικής σύμβασης που προβλέπει αυξήσεις πάνω από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό.

Στο άλλο σημείο που θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος είναι ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί ο στόχος για το 2008, Ετσι από 3,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση, το νέο αναθεωρημένο μέγεθος θα είναι στο 3,5%.

Να σημειωθεί πως η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομίας «βλέπει» την ανάπτυξη το 2008 στο 3,6%.


22/4/2008
Πηγή: www.imerisia.gr