ΕΡΤ

Αύξηση του φόρου στα καύσιμα έως 20% στο πακέτο των εισπρακτικών μέτρων

Η μεγάλη αύξηση του φόρου στα καύσιμα είναι το κυριότερο μέτρο που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες για τη μείωση του ελλείμματος. Η αύξηση από 10% έως 20% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα επιβαρύνει τις τιμές λιανικής κατά πέντε με δέκα λεπτά του ευρώ. Η αναπροσαρμογή θα γίνει σε μια δόση και όχι κλιμακωτά όπως έγινε την περίοδο 2006-2009, όταν είχε αυξηθεί κατά 20% σε τέσσερις ετήσιες δόσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάσε και εισηγήσεις για αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα, οι οποίες, όμως, απορρίφθηκαν για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά.



Όσον αφορά τα οινοπνευματώδη ποτά, η αύξηση εκτιμάται ότι δεν θα είχε σημαντικά αποτελέσματα, αφού για κάθε 20% που αυξάνεται ο ΕΦΚ των ποτών τα δημόσια έσοδα αυξάνονται το πολύ κατά 20 εκατ. ευρώ.

Για τα τσιγάρα, κρίθηκε ότι δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης της φορολογίας, καθώς τα έσοδα αυξάνονται σημαντικά τους τελευταίους μήνες λόγω της αύξησης των λιανικών τιμών.


12/6/2009
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: