ΕΡΤ

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας μετά τις ευρωεκλογές

Αυστηρούς ελέγχους στην αγορά και τους οφειλέτες του Δημοσίου, νέα φοροεισπρακτικά μέτρα και 1.600.000 φορολογούμενους μπροστά στο ταμείο της εφορίας φέρνει η «μαύρη τρύπα» 3,5 δισ. ευρώ που εμφάνισε στο πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτους ο προϋπολογισμός.

Το υπουργείο Οικονομικών εξαπολύει φορολογικό σαφάρι σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως σε τουριστικές περιοχές αφού έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, σε νυχτερινά κέντρα και ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα προγραμματίζει νέου τύπου ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για να εντοπίσει όσους φοροδιαφεύγουν.

Νέοι φόροι
Μέχρι το τέλος Ιουνίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, των τελών κινητής τηλεφωνίας και να προωθήσει την «τακτοποίηση» των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, μέτρο που μπορεί να φέρει στα ταμεία του δημοσίου έσοδα έως 4 δισ. ευρώ.

Το καλοκαίρι αναμένεται να εγκατασταθούν στις εφορίες, ελεγκτικές και νομικές εταιρείες που θα αναλάβουν το κυνήγι των οφειλετών του δημοσίου και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Ελεγκτές και δικηγόροι θα αναλάβουν να ξεκαθαρίσουν το αρχείο των οφειλετών, να εντοπίσουν τη διεύθυνση κατοικία τους, να εντοπίσουν περιουσιακά στοιχεία και να λαμβάνουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου οι οφειλέτες έχουν προθεσμία να υπαχθούν στη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή έως και του 100% των προσαυξήσεων και έως του 50% των πρόσθετων φόρων. Το κατώφλι της εφορίας θα κληθούν να περάσουν σύντομα 1.600.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις. Ειδικότερα:

1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων μετά τις ευρωεκλογές θα παραλάβουν το «λογαριασμό» του φόρου ακινήτων (ΕΤΑΚ) για το 2008 και μέχρι το τέλος του έτους θα λάβουν και το ΕΤΑΚ του 2009.

Όμως, το αλαλούμ με το φόρο ακινήτων του 2008 συνεχίζεται. Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ που ισχύει για τη μεγαλύτερη αξίας κατοικία θα επιμερίζεται στους συνιδιοκτήτες της, οι φορολογούμενοι που πήραν εκκαθαριστικό στο οποίο δεν είχε γίνει ο επιμερισμός, αν και έχουν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση για να εξαιρεθούν από το φόρο, καλούνται να πληρώσουν το ποσό του ΕΤΑΚ που έχει καταλογισθεί στον έναν από τους δύο συνιδιοκτήτες κατοικίας. Η επιστροφή του φόρου θα γίνει το επόμενο έτος.


4/6/2009
Πηγή: Ημερησία