ΕΡΤ

Πάνω από 6% φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα

Αναθεωρημένες εκτιμήσεις για το φετινό έλλειμμα αποστέλλει η Στατιστική Υπηρεσία στη Eurostat την επόμενη Τετάρτη, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη αξιολόγηση της οικονομίας από την Κομισιόν εντός του προσεχούς διμήνου.

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας το φετινό έλλειμμα αναθεωρείται ανοδικά και αναμένεται να κλείσει τουλάχιστον στο 6% του ΑΕΠ, αντί στόχου για 3,7%, εξαιτίας της μεγάλης υστέρησης στα έσοδα, που κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Στο ΠΑΣΟΚ και στην Κομισιόν φοβούνται, πάντως, ότι το έλλειμμα ίσως εκτιναχθεί φέτος ακόμη και στην περιοχή του 10%.

Μία πρόγευση των προθέσεων της Κομισιόν αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου, όπου η Επιτροπή αναμένεται να αποφανθεί επί των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμα,. Τις νεότερες προβλέψεις της θα τις ενσωματώσει στις φθινοπωρινές προβλέψεις της για την οικονομία που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Τυπικά αποφάσεις για το χρόνο τον οποίο θα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμα αναμένονται εντός του Δεκεμβρίου, αν και ουσιαστικά οι όποιες κατευθύνσεις θα καθοριστούν σε πολιτικό επίπεδο αρκετά νωρίτερα. Κομβικής σημασίας θα είναι το επικαιροποιημένο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας που θα κατατεθεί.

Εκτίναξη
Τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ για την εκτίναξη του ταμειακού ελλείμματος στα 20 δισ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ στο τέλος Αυγούστου αποτυπώνουν την εφιαλτική κατάσταση στα δημόσια ταμεία.

Ενδεικτική είναι η εξέλιξη του δημοσίου δανεισμού. Φέτος έχει ήδη ανέλθει σε 56 δισ. και είναι πιθανόν έως το τέλος του έτους να υπερβεί τα 60 δισ., ποσό κατά 40% υψηλότερο σε σχέση με το δανειακό πρόγραμμα της χώρας το 2004, χρονιά διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί εξαιρετικά ανήσυχη η Κομισιόν, αλλά και η ΕΚΤ, που θεωρεί επιβεβλημένη την παρουσίαση αξιόπιστου σχεδίου εξυγίανσης ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση στους όρους με τους οποίους δανείζεται η χώρα.


23/9/2009
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: