ΕΡΤ

Μέτρα με άρωμα εκλογών για την οικονομία

Ισως και εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός προχωρήσει στην ανακοίνωση των αποφάσεών του ώστε να επισκεφθεί αύριο Πέμπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα περαιτέρω. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία εκείνη της 4ης Οκτωβρίου ή το αργότερο της 11ης του ίδιου μήνα. Χθες με τρεις αποφάσεις η κυβέρνηση έδειξε ότι ετοιμάζεται για εκλογές.

Σε μια συγκυρία που οι πάντες αναμένουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν πως έχουν ήδη ληφθεί οι αποφάσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Χθες μόλις, η κυβέρνηση με τρεις διαφορετικές αποφάσεις της έδειξε ότι επιδιώκει να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα με ρυθμίσεις που? μυρίζουν εκλογές.

Το πάγωμα των πλειστηριασμών, η στήριξη των θέσεων εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η έκδοση ομολόγων για τη σωτηρία του ΙΚΑ, καθώς και η προχθεσινή απόφαση για την πληρωμή του ΦΠΑ με δόσεις, έχουν καθαρά προεκλογικό χρώμα επιμένουν οι γνωρίζοντες και ίσως δεν έχουν άδικο.

Η συνηθισμένη πρακτική όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία είκοσι χρόνια ήταν να υπάρχει σιγή των υπουργών για μερικές εβδομάδες πριν από τη ΔΕΘ και όλες οι ανακοινώσεις μέτρων και ρυθμίσεων να γίνονται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η συνήθεια ανετράπη από την παρούσα κυβέρνηση, γεγονός που συνδέει τη βιασύνη των υπουργών με τις επερχόμενες εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο κ. Καραμανλής φέρεται να έδωσε την άδεια στους υπουργούς του να κάνουν τις εν λόγω ανακοινώσεις που θεωρούνται προεκλογικού χαρακτήρα, αλλά επιλύουν εκκρεμότητες.


Σήμερα
Οι ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, επιμένουν ότι ίσως και εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός προχωρήσει στην ανακοίνωση των αποφάσεών του ώστε να επισκεφθεί αύριο Πέμπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια για τα περαιτέρω. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία εκείνη της 4ης Οκτωβρίου ή το αργότερο της 11ης του ίδιου μήνα.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού, μάλιστα, μετέφεραν την εκτίμηση ότι θα δικαιολογήσει την επιλογή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες υποστηρίζοντας ότι απαιτείται νωπή λαϊκή εντολή σε μια νέα κυβέρνηση που θα κληθεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου.

Κατά τα λοιπά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών συνεχίζει να διχάζει τη Ν.Δ. και να προκαλεί εσωτερικές αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους με υπουργούς και βουλευτές να αλληλοκατηγορούνται δημοσίως για το περιεχόμενο των εισηγήσεών τους προς το Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο των συγκρούσεων βρέθηκαν εκ νέου χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς και πρώην υπουργοί όπως ο κ. Μ. Λιάπης και ο κ. Σ. Τσιτουρίδης. ενώ γενικευμένη αναστάτωση επικρατεί και μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ.

Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ θεωρεί δεδομένο ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές και προετοιμάζεται γιʼ αυτές συστήνοντας Εκλογική Επιτροπή και Επιτροπή για την ανάδειξη των υποψηφίων που θα περιληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ο κ. Γ. Παπανδρέου, μάλιστα, αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις, είπε πως ο κ. Καραμανλής έχει εξαντλήσει την υπομονή του ελληνικού λαού και τόνισε πως η μόνη διέξοδος για τον τόπο είναι οι εκλογές.


Τα μέτρα
1. Επιχορηγήσεις με κονδύλια του ΕΣΠΑ σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών θα ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Οπως ο ίδιος δήλωσε, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, «αύριο (σ.σ. σήμερα) ανακοινώνουμε, όπως ήταν προγραμματισμένο άλλωστε, το Πρόγραμμα για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, στο πλαίσιο του Δʼ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης».

Το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί, επίσης, νομοθετική ρύθμιση για τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων, αλλά και άλλες ρυθμίσεις για την αγορά.

Η ΓΣΕΒΕΕ, ωστόσο, διαφωνεί με τη σχεδιαζόμενη αλλαγή της νομοθεσίας με την οποία θα επιτραπεί στα σούπερ μάρκετ να παρασκευάζουν φρέσκο ψωμί και να διαθέτουν πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων.

2. Εντονα προεκλογικό «άρωμα» έχει η ανακοίνωση ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την έκδοση ομολόγων, αξίας 4,65 δισ. ευρώ, με τα οποία θα εξοφληθούν οι οφειλές του Δημοσίου προς το ΙΚΑ, σε πέντε ισόποσες δόσεις, με την καταβολή της πρώτης να αναμένεται το 2011. Σύμφωνα με τον κ. Γ. Παπαθανασίου, καλύπτεται έτσι το 80% των οφειλών του Δημοσίου προς το ΙΚΑ.

3. Η υπουργός Απασχόλησης, Φ. Πάλλη Πετραλιά, κάλεσε σήμερα τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και τους εμπόρους σε σύσκεψη στην οποία θα συζητηθεί η ενεργοποίηση ενός ειδικού προγράμματος επιχορήγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν 20.000 θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αυτό το είχε προαναγγείλει η Φ. Πετραλιά τον Απρίλιο. Ο αρχικός προϋπολογισμός προβλέπει τη διάθεση 50 εκατ. ευρώ και θέτει ως προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας στο διάστημα της επιχορήγησης.

4. Τέλος, η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες έως το τέλος του έτους.


Εμπόριο -υπηρεσίες
Ενισχύσεις με κονδύλια του ΕΣΠΑ σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών.



ΙΚΑ
Νομοθετική ρύθμιση για την έκδοση ομολόγων, αξίας 4,65 δισ. ευρώ, με τα οποία θα εξοφληθούν οι οφειλές του Δημοσίου προς το ΙΚΑ, σε πέντε ισόποσες δόσεις, με την καταβολή της πρώτης να αναμένεται το 2011.



Μικρομεσαίοι
Ενεργοποίηση ενός ειδικού προγράμματος επιχορήγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν 20.000 θέσεις εργασίας.



Ακίνητα
Νομοθετική ρύθμιση για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες έως το τέλος του έτους.

Πηγή Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: