ΕΡΤ

«Φρένο» λόγω εκλογών στις αποφάσεις για τις μετοχοποιήσεις

Πολλά από τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάθεση μετοχικών πακέτων των υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων παίρνουν αναβολή για μετά τις εκλογές, ενώ σε ορισμένα θέματα η νέα κυβέρνηση που ενδεχομένως θα προκύψει εκτιμάται ότι θα πάρει διαφορετικές αποφάσεις.

Τα ανοικτά μέτωπα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας είναι τα εξής:

ΟΤΕ: Το μεγαλύτερο deal που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει ολοκληρωθεί. Η Deutsche Telekom έχει ήδη αγοράσει το 30% των μετοχών του ΟΤΕ, αλλά υπάρχει σε εκκρεμότητα ακόμα ένα ποσοστό 10%.

Η Deutsche Telekom δεσμεύεται να αγοράσει, αλλά το ελληνικό Δημόσιο δεν δεσμεύεται να πουλήσει. Το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι θα αναστρέψει την όποια συμφωνία.

ΔΕΠΑ: Η κυβέρνηση σχεδίαζε την επιστροφή κεφαλαίου, τον διαχωρισμό υποδομών και εμπορίας και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει τα 400 εκατ. ευρώ της επιστροφής κεφαλαίου.

ΒΕΥΗ: Το κοίτασμα λιγνίτη, σημερινής αξίας 1,35 δισ. ευρώ, στην περιοχή της Βεύης, στη Φλώρινα, είχε βγει προς αξιοποίηση από το υπουργείο Ανάπτυξης εδώ και τρία χρόνια, αλλά ο διαγωνισμός βραχυκύκλωσε.

Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός απηύθυνε δημόσια πρόσκληση στις επιχειρήσεις να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις με ειδική επιτροπή. Η θέση του ΠΑΣΟΚ, διά στόματος Μ.Χρυσοχοΐδη, είναι η εξής: «Το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε θα στέρξει να αποδεχθεί αυτή την απαράδεκτη απόφαση, η οποία οδηγεί σε εκχώρηση εθνικού πλούτου σε ιδιώτες και δεν θα προχωρήσει στην εκμίσθωση νέων κοιτασμάτων».

ΛΑΡΚΟ: Εχει γίνει προεπιλογή εννιά ομίλων, που εκδήλωσαν αρχικό μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή. Οικονομικές προσφορές αναμένονταν να κατατεθούν το Νοέμβριο. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου έχει ταχθεί υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα της επιχείρησης, θέση που επιδέχεται διάφορες ερμηνείες ως προς το ποσοστό που μπορεί να έχει το Δημόσιο.

ΕΥΑΘ: Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία πώλησης του 23% των μετοχών, από την οποία το Δημόσιο προσδοκούσε έσοδα περίπου 55 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τέσσερις κοινοπραξίες, οι οποίες ελέγχουν τα στοιχεία της εταιρείας για να διατυπώσουν τελικές οικονομικές προσφορές. Η διαδικασία αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Το ΠΑΣΟΚ διά του πολιτικού εκπροσώπου για τα δημόσια έργα, Γιάννη Μαγκριώτη, δεσμεύτηκε ότι θα ακυρώσει τη διαδικασία.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ: Εχει ξεκινήσει η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, καθώς την πώλησή της θέλουν όλοι οι μέτοχοι, δηλαδή οι τράπεζες Εμπορική (33,2%), Εθνική (15,8%), Alpha (7,8%) και η ΔΕΠΑ 33,1%.

*ΞΥΣΤΟ: Έξι χρόνια μετά την τελευταία κυκλοφορία του παιχνιδιού, το υπουργείο σχεδίαζε την έκδοση δύο αδειών στιγμιαίων λαχείων από τα οποία προσδοκούσε έσοδα 300 εκατ. ευρώ.

ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Ο διαγωνισμός της ιδιωτικοποίησης κηρύχθηκε άγονος, καθώς ο μοναδικός ενδιαφερόμενος αποχώρησε από τη διαδικασία. Η κυβέρνηση δεν είχε αποφασίσει εάν θα κάνει νέο διαγωνισμό ή εάν θα ακολουθήσει το «μοντέλο της «Ολυμπιακής», κάνοντας έκκληση σε επιχειρηματίες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»: Το ελληνικό Δημόσιο, κάτοχος του 55% του αεροδρομίου, σχεδίαζε την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο το 2010. Η αξία του 100% κυμαίνεται γύρω στο 1 δισ. ευρώ.

ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ: Στον σχεδιασμό για το 2010 είχε μπει η πώληση του 51% του Καζίνου της Πάρνηθας, ενδεικτικής αξίας 130-140 εκατ. ευρώ.


7/9/2009
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: