ΕΡΤ

Για ατεκμηρίωτες «αποκαλύψεις» φοροδιαφυγής κατηγορεί τη ΓΓΠΣ ο ΣΕΒΕ

Προσπάθεια συκοφάντησης ενός υγιούς τομέα της εθνικής οικονομίας «βλέπουν» οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας πίσω από την ανακοίνωση της γ.γ. Πληροφορικών Συστημάτων, που εμφανίζει ύποπτες φοροδιαφυγής περίπου 30% των επιχειρήσεων με συναλλαγές στη Ρουμανία.

Οι φορείς απαντούν στο υπουργείο Οικονομίας ότι είχαν προτείνει στο πρόσφατο παρελθόν λύσεις που θα διευκόλυναν την πιστοποίηση των συναλλαγών, αλλά «δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση στις παρεμβάσεις μας. Αντίθετα βλέπουμε ότι η ιστορία των εσπευσμένων και ατεκμηρίωτων αποκαλύψεων εις βάρος των Ελλήνων εξαγωγέων, επαναλαμβάνεται».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΕ κάνει λόγο, μάλιστα, για ταλαιπωρία που υφίστανται οι ελληνικές επιχειρήσεις από την πλημμελή ενημέρωση του VIES, ιδίως από τις νέες χώρες της Ε.Ε., όσο και από την αδυναμία ή και την αποφυγή των εκεί επιχειρήσεων να υποβάλλουν δηλώσεις Intrastat, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα «την αποτυχία της διασταύρωσης των διμερών συναλλαγών».

Επίσης, αναφέρει ότι προκύπτει μέση αξία εξαγωγών που «φωτογραφίζει» μικρού μεγέθους επιχειρήσεις και αναλογούν ΦΠΑ της τάξης των 10.000 ευρώ ανά επιχείρηση. «Είναι κοινή πρακτική στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να προχωρούν στη διαδικασία αίτησης επιστροφής του 90% του πιστωτικού τους ΦΠΑ για ποσά αρκετά μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ», σημειώνεται.


23/9/2009
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: