ΕΡΤ

Διαβεβαιώσεις Υπουργείου Οικονομικών στους πελάτες των πέντε ασφαλιστικών

Κανένας ασφαλισμένος στον Κλάδο Ζωής δεν χάνει τα δικαιώματά του και τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει. Διότι, όλα τα χαρτοφυλάκια ζωής θα μεταβιβαστούν σε άλλες ασφαλιστικές εταιρίες. Όλοι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αναλυτική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με αφορμή την ανάκληση από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της άδειας λειτουργίας πέντε ασφαλιστικών εταιριών. Οι εργαζόμενοι στον Κλάδο Ζωής των πέντε ασφαλιστικών εταιριών των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειοτυργίας θα συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρίες, στις οποίες αναμένεται να απορροφηθεί και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων.



Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο η σημερινή Κυβέρνηση έχει θεσπίσει:

- Κανείς ασφαλισμένος στον Κλάδο Ζωής δεν χάνει τα δικαιώματά του και τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει. Διότι, όλα τα χαρτοφυλάκια ζωής θα μεταβιβαστούν σε άλλες ασφαλιστικές εταιρίες.

- Όλοι οι ασφαλισμένοι στον κλάδο του αυτοκινήτου θα έχουν κάλυψη που θα τους παρέχει το επικουρικό κεφάλαιο για 30 ημέρες, έτσι όπως προβλέπεται από τον νόμο.

- Οι εργαζόμενοι στον Κλάδο Ζωής θα συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρίες, στις οποίες αναμένεται να απορροφηθεί και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. Και θα πληρώνονται κανονικά, όχι όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τους εργαζόμενους της ΑΣΠΙΣ, οι οποίοι, όπως κατήγγειλαν, έχουν τρεις μήνες να πληρωθούν.

- Όλοι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν, διότι η παρούσα Κυβέρνηση φρόντισε να αλλάξει τη νομοθεσία και να έχουν προτεραιότητα αποζημίωσης κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης.

Επίσης, επισημαίνονται τα εξής:

Η παρούσα Κυβέρνηση θέσπισε αυστηρά όρια φερεγγυότητας σε όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες υποχρεώθηκαν να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο συνολικά κατά 650 εκατομμύρια ευρώ. Τα νέα όρια φερεγγυότητας είναι αυστηρότερα από αυτά που επιβάλλει η σχετική κοινοτική οδηγία, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στην ασφαλιστική αγορά κεφάλαια ύψους 664,5 εκατ. ευρώ: 241,3 εκατ. ευρώ το 2004, 338,6 εκατ. ευρώ το 2005, 84,6 εκατ. ευρώ το 2006

Καταρτίστηκε νέος νόμος για την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εταιριών, με προτεραιότητα στην αποζημίωση των εργαζομένων σε αυτές. Διότι, στο παρελθόν οι εργαζόμενοι και έχαναν την δουλειά τους και δεν έπαιρναν αποζημίωση.

Καθιερώθηκε νέο σύστημα καθολικών και αυστηρών ελέγχων σε όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, το οποίο οδήγησε στην αφαίρεση της άδειας από 9 εταιρίες που επανειλημμένα παραβίαζαν τον νόμο και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, έχουν ανακληθεί οι άδειες στις εταιρίες: ΑΣΤΡΑ, ΓΑΛΑΞΙΑΣ, ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΑΜΥΝΑ, ΙΝΤΕΡ ΕΛΛΑΣ, ΕΓΝΑΤΙΑ,LE MONDE, ΑΛΛΗΛΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ Κ.ΤΕ.Λ. Ν. ΑΧΑΪΑΣ, ΕΟΣ

Εξαιτίας της εξυγίανσης της αγοράς μετά από πολλά χρόνια εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ασφαλιστική αγορά από μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η εξαγορά της Alpha Ασφαλιστικής από την AXA και η εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρίας ΦΟΙΝΙΞ - METROLIFE από τη GROUPAMA.

Οι έλεγχοι είναι τακτικοί και επαναλαμβανόμενοι και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή απόφαση της ΕΠ.ΕΙ.Α για την ανάκληση της άδειας των ακόλουθων εταιριών: ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ, ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΕΕΓΑ (General Union), ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΕΓΑ (General Trust), Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΑΕΕΓΑ

Καμία ασφαλιστική εταιρία δεν δικαιούται να παραβιάζει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, να μην τους αποζημιώνει και να μην πληρώνει τους εργαζόμενους. Καμία ασφαλιστική εταιρία δεν μπορεί να μη διαθέτει τα κεφάλαια και τα αποθεματικά που ο νόμος ρητά ορίζει".

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων των ασφαλιστικών εταιριών. Αμέσως μετά τη συνάντηση και απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

"Επί πεντέμισι χρόνια βάζουμε τάξη στην ασφαλιστική αγορά. Έχουμε θεσπίσει αυστηρά όρια φερεγγυότητας και έχουμε υποχρεώσει όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες να αυξήσουν τα κεφάλαια τους κατά 650 εκατ. ευρώ. Οι έλεγχοι είναι τακτικοί και συνεπείς. Μέχρι σήμερα έχουν αφαιρεθεί οι άδειες σε 14 ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες δεν λειτουργούσαν σύμφωνα με τον νόμο, δεν σεβόντουσαν τις υποχρεώσεις τους, τόσο απέναντι στους ασφαλισμένους τους, όσο και στους εργαζομένους τους. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, για πρώτη φορά η ασφαλιστική αγορά έχει αρχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις. Δεν κατανοώ συνεπώς πώς και γιατί αυτοί, που είχαν αφήσει την ασφαλιστική αγορά να λειτουργεί ασύδοτα, έρχονται σήμερα και κάνουν επικριτικές ανακοινώσεις. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να απολογηθούν σε χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι, ενώ πλήρωναν κανονικά τα ασφάλιστρά τους, είχαν επί ημερών ΠΑΣΟΚ προβλήματα με αφερέγγυες ασφαλιστικές εταιρίες. Ως εδώ και μη παρέκει.

Όσο για τα κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζομένους, ας εξηγήσουν γιατί στη διαδικασία εκκαθάρισης οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που αποζημιώνονταν τελευταίοι, ενώ επί ΝΔ, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσαμε, οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται πρώτοι.

Ας αφήσουν λοιπόν τις κριτικές και ας απαντήσουν ξεκάθαρα στους ασφαλισμένους: Όταν οι Ασφαλιστικές Εταιρίες δεν τηρούν τον νόμο, θα πρέπει να τους αφαιρείται η άδεια ή όχι; Όταν οι Ασφαλιστικές Εταιρίες δεν πληρώνουν τους μισθούς των εργαζομένων, θα πρέπει να τους αφαιρείται η άδεια ή όχι; Όταν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες καταθέτουν πλαστές εγγυητικές, θα πρέπει να τους αφαιρείται η άδεια ή όχι;".


23/9/2009
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: